Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Åtta fantastiska prestationer av barnskådespelare

Åtta fantastiska prestationer av barnskådespelare

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
01 mars 2022
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
01 mars 2022

Dessa stjärnskott visade upp sin talang i ung ålder

En anmärkningsvärd skådespelarinsats är värd att lyfta fram vem den än levereras av, men kanske ännu mer när personen i fråga ännu inte är gammal nog att vare sig övningsköra eller hämta ut receptbelagda läkemedel. Därför kommer jag här lista några av mina omyndiga favoritprestationer!

Brooklynn Prince (7 år) - The Florida Project (2017)

Brooklynn Prince (till höger) i The Florida Project. Foto: A24.

När Sean Baker rollsatte The Florida Project gjorde han det med flera helt gröna talanger i framträdande roller. Den kanske mest imponerande insatsen av dessa kommer från filmens hjärta och själ, Moonee, som spelas av Brooklynn Prince.

Den vid tiden blott sjuåriga Prince spelar här rollen som den lyckligt aningslösa dottern till en olämplig mamma, en relation som kommer att bli alltmer prövad under filmens gång. Prince är perfekt som den oskyldiga flickan, fortfarande obefläckad av verklighetens grymheter men som så sakteliga även hon tvingas ställas inför.

Saoirse Ronan (13 år) – Försoning (2007)

Foto: United International Pictures.

Att Saoirse Ronan är en oerhört talangfull skådespelare råder det nog ingen tvekan om. Att hon var det redan vid 13 års ålder är desto mer anmärkningsvärt. I Joe Wrights Försoning spelar Ronan en ung tjej med en hemlighet som – sann eller inte sann – kommer att få omskakade konsekvenser för henne och människorna i hennes närhet.

Hennes insats i detta kritikerrosade drama gick inte Oscarsjuryn förbi då hon nominerades för bästa kvinnliga biroll året därpå, något som gjorde henne till en av de yngsta någonsin att lyckas med den bedriften.

Sunny Suljic (14 år) – Mid90s (2019)

Foto: A24.

Jonah Hills ljuvliga regidebut är till mångt och mycket ett kärleksbrev till barndomen. Underbar, skräckinjagande och förvirrande – Mid90s lyckas på ett alldeles förträffligt sätt omfamna en avgörande tid i 13-åriga Stevies och hans nyfunna vänners respektive liv.

Stevie spelas med en fantastisk ungdomlig nyfikenhet och sårbarhet av Sunny Suljic när han på sin skateboard försöker navigera sig igenom ungdomen på Los Angeles gator, och det är en resa man som tittare inte vill ska ta slut.

Annika Wederkopp (8 år) – Jakten (2012)

Foto: Nordisk Film.

När Annika Wederkopp fortfarande höll på att lära sig multiplikationstabellen hade hon redan hunnit med att leverera en högklassig skådespelarprestation i en av Danmarks mest hyllade filmer på 2000-talet.

I Thomas Vinterbergs Jakten blir en fritidslärare felaktigt anklagad för sexuella övergrepp på ett barn. Barnet i fråga spelas av just Wederkopp som, i en väldigt komplex roll för en så pass ung skådespelare, ändå gör ett beundransvärt jobb med att framställa situationen som både trovärdig och gripande.

Noah Jupe (14 år) – Honungspojken (2019)

Foto: A24.

En relativ veteran i sammanhanget, Shia LaBeoufs självbiografiska Honungspojken var långt från Noah Jupes första film, men det kan mycket väl vara hans bästa. I filmen spelar han en yngre version av LaBeouf som måste lära sig jonglera en lovande karriär som barnskådespelare med hans skakiga relation med en instabil och inte alltid helt rättfärdig pappa.

Jupe visar att han kan det här med att spela låtsas då han bjuder på en både sårbar och ömmande skildring av ett barn som tvingas växa upp alldeles för tidigt.

Mer läsning:

Jacob Tremblay (9 år) – Room (2015)

Brie Larson och Jacob Tremblay i "Room". Foto: Universal Pictures.

Här snackar vi stjärnskott. Den idag 15-åriga Jacob Tremblays karriär har fullkomligt exploderat de senaste åren med roller i stora projekt som Good Boys, Doctor Sleep och The Predator. Det var dock rollen i den nästan unisont hyllade Room som först satte denna unga skådespelares namn på kartan, och till och med gav honom en Oscarsnominering.

I filmen spelar Tremblay en pojke som tvingats växa upp helt avskärmad från omvärlden, fram tills en dag då dörrarna till hans fångenskap bryts upp. Genom hans ögon får vi sedan se en för honom helt ny värld uppenbara sig, och det är ett möte som tack vare skådespelarens oskyldiga gestaltning är svår att värja sig ifrån emotionellt.

Abraham Attah (14 år) – Beasts of No Nation (2015)

Foto: Netflix.

Aj vad ont det gjorde i mitt arma hjärta av att se verkligheten för barnsoldater skildras i Cary Joji Fukunagas Beasts of No Nation. Mycket tack vare Fukunagas kirurgiska regi, men minst lika mycket tack vare dess huvudperson Agu, spelad av ghanesiska Abraham Attah.

Imponerande nog redan där, men det faktum att detta var Attahs första skådespelarroll får ögonbrynen att höjas ytterligare då det är en hjärtskärande rolltolkning som kräver oerhört mycket av sin centralfigur.

Thomas Turgoose (14 år) – This is England (2006)

Foto: NonStop Entertainment.

Ännu en film vars teman inte är särskilt barnvänliga, This is England är en oerhört rå och ofta obekväm film att se på. Någon som däremot inte såg ut att vara särskilt obekväm var Thomas Turgoose i filmens huvudroll.

Under en formativ tid i hans liv blir Turgooses karaktär Shaun förförd av gemenskapen bland ett gäng skinheads, något som kommer leda till såväl nya vänskapsband som hjärtekross. Filmen är fylld med empati utan att för den delen försköna många av dess vedervärdiga karaktärer, och mitt i allt groende hat är det omöjligt att inte ömma för den unga Shaun i hans sökande efter tillhörighet, i vilken form den än må komma.

Har vi glömt någon? Vilken är din favoritprestation av en barnskådespelare?

NÄSTA ARTIKEL