Avskydda filmer jag gillar del 2

Avskydda filmer jag gillar del 2

Fredrik Edström
06 mars 2022 kl. 14:03

Det är dags för den avslutande delen av avskydda filmer som jag gillar!

Det finns för mycket hat i vår värld av cyniska cineaster. Idag tänker jag ta avstamp i kärlekens tecken och hylla ett gäng avskydda filmer. Alla förtjänar kärlek, även tokfloppar.

I dag är det dags för mig att ännu en gång sticka ut hakan: det är dags för del två av avskydda filmer som jag gillar! Ta ett ordentlig plask i det toxiska träsk som är att vädra sina åsikter i den digitala tidsåldern och skvätta vilt omkring mig. Jag talar om filmer som är avskydda. Det är väldigt lätt att glida in i en onyanserad mobb av besvikelse och avsky och tro mig, jag har råkat trilla dit några gånger när min barnsliga förväntan möts av verklighetens råa murbräcka. Filmens värld är sannerligen ingen lätt värld. Polarisering sker snabbare än du hinner säga "The Last Jedi".

MER LÄSNING:

Dock är inte jag en hatets man. Jag vill nu dra bort strålkastaren från ilskna gnällspikar och erbjuda lite realistisk nyansering till filmer som fått svälja hatets bittra piller. Jag tänker lista tio avskydda filmer som jag faktiskt gillar och förhoppningsvis erbjuda en del rafflande och övertygande argument till mina, i dessa fall, rebelliska åsikter. Märk väl att jag inte älskar någon av filmerna på listan, ingen är någon större filmisk bedrift, utan det rör sig oavkortat om ödmjuk beundran och uppskattning.

OBS: I begreppet "avskydda" filmer ingår inte kritikers respons eller undermålig ekonomisk prestation. Jag syftar på en sorts allmän konsensus om filmens kvalitét som är högst subjektiv.

Terminator: Salvation

Terminator Salvation
Foto: Sony

Varför är filmen avskydd: Terminator bär ett populärkulturellt ok på sina axlar stora som en viss bodybuilders svulstiga biceps: Arnold Schwarzenegger. Arnold är synonym med filmserien och att Salvation helt skulle överge "The Austrian Oak" (förutom en CGI-cameo) och försöka sig på något nytt var en tanke som fansen helt enkelt inte lyckades göra sig bekväm med. Lägg dessutom till transformers-liknande tramsmanicker, en PG-13 rating och en estetik som låg mil från James Camerons framtidsvision och du har en avskydd uppföljare.

Varför gillar jag filmen: Terminator 2 förfinade katt och råtta-konceptet till den milda grad att det var dags att överge tanken. Terminator hade nått sin absoluta peak med del två och om det nu nödvändigtvis behövdes en del fyra så var det sannerligen dags att förlägga handlingen någon annanstans och med ett nytt bärande koncept. Jag gillar Sam Worthingtons robot-trauma samt Anton Yelchins prestation som Kyle Reese. Salvation är sannerligen inget mästerverk man jag uppskattar estetiken och att manuset faktiskt prövar en helt annan formula – den känns helt enkelt oförtjänt fräsch. 

MER LÄSNING:

The Amazing Spider-man 2

Amazing Spider-man 2
Foto: Sony

Varför filmen är avskydd: du kan i princip copy-paste samma argument för Spider-Man 3 och applicera här. The Amazing Spider-Man 2 är en stökig film som vill alldeles för mycket och tonen är direkt bipolär i sina svängningar. Sony planterade dessutom miljoner trådar inför sitt Spider-man universum vilket distraherade från helheten och Jamie Foxx och Paul Giamattis infantila skurkar är och förblir rent farsartade i sina värsta stunder.

Varför gillar jag filmen: The Amazing Spider-man 2 har många, många brister men Andrew Garfield agerar själen ur sig och tar i från tårna. Emma Stone fortsätter även hon att briljera i rollen som Gwen Stacy och hennes dödsscen är och förblir något av det starkaste jag sett i superhjälteväg. Harry Osborne är en läbbig skurk som gärna hade fått axla nemesisrollen till fullo. Specialeffekterna är dessutom fantastiska och actionscenerna fullkomligt spektakulära. Det är på håret, men The Amazing Spider-man 2 är en film som jag gillar.

MER LÄSNING:

Predator 2

Predator 2
Foto: 20th Century Fox

Varför filmen är avskydd: Predator är en sann sci-fi och actionklassiker. En testosteronpumpad bjässe till film som får svetten att rinna längst nacken. Predator 2 hade därför omöjligt stora skor att fylla - självaste Arnold Schwarzeneggers. Danny Glover blev omedelbart föraktad som ny protagonist och uppföljaren var en tamare och mjukare version av första filmen.

Varför gillar jag filmen: gör dig själv en tjänst – se om Predator 2 med ett öppet sinne. Släpp originalets briljans och njut på tvåans egna meriter, jag lovar, det kommer göra skillnad. Att placera Rovdjuret i mitten av betongdjungelns gängkrig är inget annat än briljant och jag gillar att Danny Glover är mer av en "everyday hero" än Arnold. Jag är faktiskt duktigt förtjust i Predator 2.

MER LÄSNING:

Child's Play (2019)

Childs Play
Foto: United Artists

Varför filmen är avskydd: remakes av kult-klassiker har kanske den brantaste uppförsbacke som står att finna. Ofta står publikens nostalgi som en oböjlig betongmur framför nyinspelningen och skymmer varenda glimt av kvalitet. Precis så är även fallet med Lars Klevbergs Child's Play från 2019. Publiken saknade Dourifs odödliga gestaltning av Chucky och filmen kändes enbart onödig och som en girig cash-grab. 

Varför gillar jag filmen: jag gillar när remakes prövar nya grepp och Klevbergs nyinspelning slänger osentimentalt några av filmseriens signum på sophögen. Chucky är nu ett defekt AI som sakta men säkert blir mer och mer emotionellt manipulerande och mordisk. Mark Hamills röstskådespeleri är top notch och Klvenbergs mordiskt mörka humor är såväl konstig som extremt underhållande. Kalla mig galen, men jag är en av få som föredrar remaken framför originalet.

MER LÄSNING:

Jurassic Park 3

Jurassic Park 3
Foto: Universal

Varför filmen är avskydd: oj, vilket smörgåsbord av hat att plocka ifrån. Vad sägs om det krystade manuset, den usla karaktären Billy, Tea Léonis skådespeleri, Alan Grants psykadeliska dino-dröm eller varför inte trollflöjten som talar med raptorer. Det finns mängder av fullkomliga hjärnsläpp i Jurassic Park 3 som aldrig borde lämnat skrivbordet och att ens nämna den i samma mening som originalet brukar resultera i verbala käftsmällar från fansen. 

Varför gillar jag filmen: okej, nu närmar vi oss guilty pleasure. Jurassic Park 3 är en riktig kalkon, men jag uppskattar hur simpel och panikartad den är. Spinosaurusen är en makalöst imponerande skapelse och filmen bjuder på en hel del hisnande mixar av traditionella effekter och datormagi. Sam Neill är fortfarande briljant som Alan Grant och jag har alltid gillat hur han lurades tillbaka till ön av bedragarna. Manuset är ofta stendumt och ibland är det svårt att inte skratta rakt ut, men jag gillar ändå Jurassic Park 3 på något märkligt vis! 

Tack för att ni läst! Detta var min lista över avskydda filmer som jag gillar!

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL