Spider-man

Spider-Man Awards – filmseriens bästa stunder!

Fredrik Edström
26 december 2021 kl. 20:12

Superhjälte-seriens bästa stunder ska äntligen utses!

Det är dags att ta oss en tur längst minnenas allé och grotta ner oss ordentligt i Spider-mans cinematiska arv. Idag tar vi på Filmtopp hela filmserien under lupp och utser superhjältens bästa stunder i The Spider-man Awards.

VARNING: INNEHÅLLER SPOILERS FÖR SAMTLIGA SPIDER-MANFILMER!

No Way Home har slagit ner som en bomb och förenat spindel-fantaster världen över. Undertecknad njöt till fullo av den extravaganta firmafest som knöt ihop dagens väggkrypare med njutbara återbesök i filmseriens förflutna i en oerhört underhållande spindelväv.

MER LÄSNING:

Och där satt jag, en Spider-Man-frälst herre, och gottade mig i spindelns åktur längst minnenas allé. Jag drömde mig tillbaka och mindes hela filmseriens cinematiska arv och alla känslomässiga band den lyckats knyta till mig. Funderingarna slog rot och jag började mer och mer fundera på vilka stunder som faktiskt är franchisens bästa. Nu måste jag få utlopp för mina tankar och har därför sammansatt hela min tankeverkstad till The Spider-Man Awards – filmseriens bästa stunder. Jag kommer gotta ner mig i sammanlagt nio pris-kategorier där samtliga av Spider-mans åtta filmatiseringar tävlar om att bli nummer ett. Må bäste väggkrypare segra!

OBS: The Spider-Man Awards innehåller enbart Spideys live action-och solo-filmer!

Priskategori 1: bästa soundtrack

Och vinnaren är:

Amazing Spider-man
Foto: Sony

James Horner för The Amazing Spider-Man

Första skrällen på prisutdelningen! Åsikterna och kontroverserna är många kring Marc Webbs reboot-serie The Amazing Spider-man, men sällan eller aldrig har jag hört någon rikta den första filmens soundtrack det beröm den förtjänar. Spider-man ljudssätts med ett precis lagom ikoniskt och majestätiskt tema och kärlekshistorien förhöjs ytterligare några snäpp tack vare Horners triumferande toner. Grattis James Horner, du har vunnit The Spider-Man Awards första kategori!

Priskategori 2: bästa Spidey-dräkt

Och vinnaren är:

Amazing spider-man 2
Foto: Sony

Deborah Lynn Scott för The Amazing Spider-Man 2

Dräkten i The Amazing Spider-Man 2 är helt enkelt lysande, klockren och vansinnigt trogen serietidningsupplagan. Den röda tonen, det symmetriska nätet och de enorma ögonen är fantastiska. Det är som att Scott & co rivit ur sidor ur Spideys Bark Bagley-illustrerade 90-tal och fört in framför kameran. Homecomings dräkt låg fasligt nära första platsen också, tack vare de expressiva ögonen, men får se sig besegrad av The Amazing Spider-Man 2

Priskategori 3: bästa fight-scen!

Och vinnaren är:

Spider-man 2
Foto: Sony

Tågfighten från Spider-Man 2

Här fanns det ingen som helst konkurrens i mitt tycke. Tågfighten från Sam Raimis Spider-Man 2 är utan tvivel Spiddes främsta handgemäng. Fighten är extremt fartfylld, akrobatisk och passar karaktärens ständiga strävan att skydda oskyldiga åskådare framför sitt eget skinn, hur personlig striden än må vara. Tågfighten är en självklar segrare!

Priskategori 4: bästa aunt May

Och vinnaren är:

Aunt May Spider-man
Foto: Sony

Marisa Tomei som Aunt May i "Home"-trilogin

Civil War och Homecoming ställde oss frågan: kanske en faster inte behöver vara en farmor som ser ut att vara redo att möta liemannen vilken sekund som helst? En faster kanske kan vara en vital, ungdomlig kvinna i sina bästa år som både kan munhuggas och bjuda på visdomar? Yes, det var möjligt och det gick alldeles utmärkt. Marisa Tomeis May är en perfekt modernisering av en rätt trött karaktär.

Priskategori 5: bästa kärleksintresse

Och vinnaren är:

Gwen Stacy
Foto: Sony

Emma Stone som Gwen Stacy i The Amazing Spider-man 1 & 2

See you later Kirsten Dunst och Zendaya, Emma Stone stal mitt och Peters hjärta från ruta ett. Efter att ha plågats sig genom Kirsten Dunsts damsel in distress från originaltrilogin var det otroligt skönt med ett kärleksintresse med personlighet och driv. Gwens munläder var minst lika polerat som Peters men bjöd ändå på en underbar kombination av sårbarhet och kaxighet. Garfields och Stones kärleksscener kändes som direkt lyfta ur deras privata förspel (ja, duon var ett par i verkliga livet vid tillfället) – så autentiskt kändes deras kärlek.

Priskategori 7: bästa skurk

Och vinnaren är:

Dock Ock
Foto: Sony

Alfred Molina som Doctor Octopus

Spideys galleri av skurkar kretsar ofta kring tragiska, traumatiserade figurer som hamnat snett. Det rör sig sällan om någon sann ondska bakom skurk-brillorna utan goda intentioner som träffar åt helvete fel. Doctor Octopus är denna  arketyps crescendo. Allt han ville var att förena världen med förnyelsebar energi, men han slutar som en superskurk där ett par artificiellt förstärkta armar manipulerar hans psyke till att bli en slemmig skurk. Classic Spidey!

Priskategori 8: bästa Peter Parker

Och vinnaren är:

Spider-man Holland
Foto: Sony

Tom Holland som Peter Parker i MCU

Jag är inte helsåld på Holland som Spider-Man, det ska villigt erkännas, men som en precis lagom nördig Peter Parker som är lika delar geni som tonårigt naiv, är britten lika given som trädgårdsspindeln på vinden. Holland briljerar som Peter och lyckas hitta ett perfekt mellanting mellan Maguires nästintill drogande nörd och Garfields emotionellt tyngda outsider. 

Priskategori 9: bästa Spider-Man

Och vinnaren är: 

Garfield Spider-man
Foto: Sony

Skräll! Slå sönder ditt skrivbord, skrik i affekt och bombardera mig med hat och hot på messenger: jag älskar Garfields Spider-Man. Ja, han må vara en betydligt mer egoistisk väggkrypare som nästan mobbar sina skurkar och han tycks inte drivas av något starkare pathos, men, han är ändå "min" Spider-Man. En oborstad och långt ifrån fläckfri hjälte som håller på att lära sig värdet av att vara osjälvisk. Vi fick se de första trevande stegen i Amazing Spiderman 1 & 2 och att få återse karaktären i No Way Home cementerade det jag redan visste: Andrew Garfields Spider-Man är bäst. 

MER LÄSNING:

Så bra är Spider-Man: No Way Home

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL