Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jennifer Aniston vägrade stå med Adam Sandler – stelt på premiären för Murder Mystery 2

Årets sämsta filmer 2023 – se dem på egen risk

Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 april 2023
Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 april 2023

Filmerna du bör undvika till varje pris, eller?

Ibland blir saker och ting helt enkelt inte som man tänkt sig, och när det kommer till film kan det gå fel i så många led att det oundvikligen produceras en och annan flopp. Här listar vi årets sämsta filmer 2023, baserat på Filmtopps betyg.

Med tanke på hur många viljor och visioner som måste klaffa med varandra för att en film ska kunna se dagens ljus är det ett mindre mirakel att inte fler filmer slutar upp som fullständiga haverier. Inte nog med att otaliga kreativa preferenser ska lyckas gifta sig med varandra; det finns även alla möjliga logistiska hinder som har potential att fördärva en film.

Det är egentligen bara att lyfta på hatten och gratulera varje gång en film har premiär – oavsett kvalitet är det en bedrift i sig. Att så få också blir regelrätta floppar är bara än mer imponerande. Med det sagt finns det givetvis en och annan rulle som inte riktigt når upp till önskvärd nivå när saker och ting väl ska summeras.

Detta är filmerna som trots välmening och tappra försök misslyckats med att imponera – åtminstone på Filmtopps recensenter. Det ska ju givetvis inte glömmas att smak är någonting subjektivt och filmerna som tar plats på listan kan mycket väl vara sevärda i någon annans ögon.

Därför bör du inte nödvändigtvis se listan över årets sämsta filmer 2023 som en guide över titlar att undvika till varje pris – ge dem en chans för att se om du håller med våra recensenter eller om du hittar argument mot våra snåla betyg.

Kolla också in våra tips på årets bästa filmer 2023.

Årets sämsta filmer 2023

Fast X är en av årets sämsta filmer
Jason Momoa i Fast X imponerar inte på Filmtopps chefredaktör. Foto: UIP

Fast X (Bio)

Under alla sin uppdrag har Dom Toretto och "familjen" varit smartare och mer drivna än alla sina fiender. Nu möter de sin dödligaste motståndare hittills. Ett skrämmande hot, som drivs av blodshämnd, träder fram ur det förflutnas skuggor, fast besluten att slita sönder familjen och förgöra allt – och alla – som Dom älskar.

Därför är "Fast X" en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"Inledningsvis bjuds vi på en machismo-såpa för hunkar och bilfanatiker att snyfta till. Vin Diesel ögnar över bilder på Paul Walker, mumlar "family", grillar med "familjen", mumlar "family", och gullar med frugan (Michelle Rodriguez), mumlar "family". Det är så styltigt att man hissnar. I med nästa växel! Med Jason Momoa som flamboyant, operasjungande superskurk med nagellack – det luktar Razzie-bete på långa vägar – far familjen till Rom för att stoppa en gigantisk, rullande bomb. Trots Momoas hysteriska fånerier är det utan tvekan filmens höjdpunkt."

The Mother
Jennifer Lopez i "The Mother". Foto: Netflix

The Mother (Netflix)

En kvinnlig lönnmördare lämnar sitt gömställe för att skydda dottern som hon tvingades överge för flera år sedan, när hon flydde från farliga förövare.

Därför är "The Mother" en av årets sämsta filmer enligt Oskar Pettersson:

"Karaktärerna är genomgående lövtunna och manuset ofta löjeväckande i hur desperat det försöker föra handlingen vidare med en ena genvägen efter den andra. Filmens antagonister, spelade av Gael García Bernal och Joseph Fiennes, känns som tagna ur slänghögen från en slopad Steven Seagal-film och namnen på deras karaktärer glöms bort i samma sekund som de försvinner från bildrutan."

A Tourist's Guide to Love
Foto: Netflix

A Tourist's Guide to Love (Netflix)

Med tanke på hur många nyheter som Netflix pumpar ut varje månad är det inte helt förvånande att det blir ett och annat bottennapp. En film som inte lyckades leva upp till några förväntningar var den romantiska komedin A Tourist's Guide to Love. Handlingen känns igen: en kvinna på jakt efter att hitta sig själv åker till ett främmande land – och hittar kärleken.

Därför är A Tourist's Guide to Love en av årets sämsta filmer enligt Josefine Berglund:

"Det känns som fokus mest legat på att lyckas stoppa in så många klichéer som bara möjligt på 90 minuter. Det är så pass händelsefattigt och ointressant att det enda ordet som går att sammanfatta A Tourist’s Guide to Love med är helt enkelt "tråkig" och det är tråkigt på precis alla plan."

Här kan du se A Tourist's Guide to Love

Årets sämsta filmer 2023 – Murder Mystery 2
Foto: Netflix.

Murder Mystery 2 (Netflix)

Årets första film som tilldelades bottenbetyget var Murder Mystery 2 med storstjärnorna Jennifer Aniston och Adam Sandler i huvudrollerna. I denna uppföljare har paret Spitz (Aniston och Sandler) relation börjat gå på tomgång, men när deras smällrika vän blir kidnappad i samband med sitt bröllop öppnas inte bara dörren till en ny möjlighet att bevisa sig som detektiver, utan också att blåsa nytt liv i förhållandet.

Därför är Murder Mystery 2 en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"Murder Mystery 2 är helt enkelt inte rolig, och försöker knappt vara det heller. Antalet skämt är få och de som väl slungas ut är pinsamt krystade. Gör dig själv en tjänst och slösa inte din tid på detta. Om det blir en tredje film hoppas jag på en spinoff om flamingornas blöjbytare – det hade varit betydligt roligare än detta. Sorgligt nog."

Här kan du se Murder Mystery 2

De sämsta filmerna 2023 – bubblare

I skrivande stund har det lyckligtvis inte delats ut speciellt många bottenbetyg för 2023, och det är vi tacksamma för. Det ska dock erkännas att det finns en och annan film som varit snubblande nära att ta plats på denna "wall of shame", men som med nöd och näppe klarat sig undan tack vare förlåtande omständigheter eller egenskaper.

De två Prime Video-filmerna Perfect Addiction och On a Wing and a Prayer är två exempel på filmer som kritiserades av Filmtopps recensenter, men som i slutändan lyckades skrapa ihop till ett godkänt betyg trots allt. Även en och annan välkänd storsatsning har misslyckats med att imponera på våra skribenter. Svenskregisserade Shazam! Fury of the Gods fick exempelvis en blygsam tvåa i betyg och detsamma gäller Beck – Quid Pro Quo.

A Man Called Otto
"A Man Called Otto" skramlade ihop till en tvåa i betyg. Foto: SF Studios.

Alla filmer som tilldelats det näst sämsta betyget 2023:

 • On a Wing and a Prayer
 • Perfect Addiction
 • Shazam! Fury of the Gods
 • Beck – Quid Pro Quo
 • Unlocked
 • Sharper
 • Your Place or Mine
 • Asterix & Obelix: I Drakens rike
 • Korsett
 • The Eternal Daughter
 • You People
 • JUNG_E
 • Dog Gone
 • A Man Called Otto
 • The Pale Blue Eye

Floppvarning – kommer dessa att sållas till årets sämsta filmer 2023?

Det finns en del kommande premiärer under året som vi blickar mot med viss nervositet. Antingen har de byggts upp med förväntningar som de sannolikt inte kommer klara av eller så har marknadsföringen av dem varit undermålig. Förhoppningsvis visar sig våra farhågor vara falska, men vi vill trots allt höja ett varningens finger för att de kan komma att göra oss besvikna.

Love Again – premiär 12 maj

Love Again är en kommande romantisk dramakomedi med Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan och Celine Dion i några av huvudrollerna. Allt med den här filmens inramning skriker mediokert – från den premissen till valet av skådespelare. Förhoppningsvis sitter den på en och annan överraskning, men på förhand ser det ut att bli ännu en urvattnad dussinfilm inom genren.

The Flash – premiär 14 juni

Ständigt uppskjutna DC-filmen The Flash kommer äntligen att få sin biopremiär i juni, om inte något oväntat inträffar. Men frågan är om den kommer att ha varit värd all väntan? Skandalomsusade Ezra Miller spelar huvudrollen och mängden skandaler som Miller ligger bakom de senaste åren kan göra det svårt för publiken att fokusera på rätt saker. All väntan och skepsis mot Miller, i kombination med alla förändringar inom DC Studios gör att det här skulle kunna bli allt mellan en dundersuccé till dunderflopp.

En annan kommande DC-film, Blue Beetle (premiär 18 augusti) kan också komma att få en utmanande lansering. I det fallet är det största hindret snarare att allmänheten inte är lika bekanta med Blue Beetle som med andra karaktärer från universumet.

Doggy Style – premiär 7 juli

Bara titeln Doggy Style får varningsklockorna att ringa. Denna kommande, delvis animerade, äventyrskomedi handlar om en hund som blir dumpad på gatan av sin ägare och blir vän med en herrelös rackare som vurmar för friheten utan någon husse eller matte. Titeln "Doggy Style" i kombination med en premiss som involverar ett brustet band mellan en hund och hans ägare öppnar upp för att det här skulle kunna bli ett tonmässigt haveri. Röstskådespelare i filmen är Will Ferrell och Jamie Foxx m.fl.

Avgrunden – premiär 15 september

Kommande Avgrunden beskrivs som Sveriges första riktigt storskaliga katastroffilm. Och även om resultatet skulle kunna bli fantastiskt är det svårt att inte känna sig en aning nervös. Bristen på den här typen av katastroffilmer från Sverige existerar trots allt av en anledning? Hur ska en svensk katastrofrulle kunna lyckas när de överdådiga motsvarigheterna från Hollywood ofta har svårt att hävda sig?

Vi på Filmtopp håller tummarna för att listan över årets sämsta filmer 2023 blir så kort som bara möjligt.

Här hittar du de sämsta filmerna 2022.

NÄSTA ARTIKEL