Jennifer Aniston vägrade stå med Adam Sandler – stelt på premiären för Murder Mystery 2

Årets sämsta filmer 2023 – se dem på egen risk

Filmtopp
Uppdaterad 26 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 14 april 2023 kl. 17:04

Filmerna du bör undvika till varje pris, eller?

Ibland blir saker och ting helt enkelt inte som man tänkt sig, och när det kommer till film kan det gå fel i så många led att det oundvikligen produceras en och annan flopp. Här listar vi årets sämsta filmer 2023, baserat på Filmtopps betyg.

Med tanke på hur många viljor och visioner som måste klaffa med varandra för att en film ska kunna se dagens ljus är det ett mindre mirakel att inte fler filmer slutar upp som fullständiga haverier. Inte nog med att otaliga kreativa preferenser ska lyckas gifta sig med varandra; det finns även alla möjliga logistiska hinder som har potential att fördärva en film.

Det är egentligen bara att lyfta på hatten och gratulera varje gång en film har premiär – oavsett kvalitet är det en bedrift i sig. Att så få också blir regelrätta floppar är bara än mer imponerande. Med det sagt finns det givetvis en och annan rulle som inte riktigt når upp till önskvärd nivå när saker och ting väl ska summeras.

Detta är filmerna som trots välmening och tappra försök misslyckats med att imponera – åtminstone på Filmtopps recensenter. Det ska ju givetvis inte glömmas att smak är någonting subjektivt och filmerna som tar plats på listan kan mycket väl vara sevärda i någon annans ögon.

Därför bör du inte nödvändigtvis se listan över årets sämsta filmer 2023 som en guide över titlar att undvika till varje pris – ge dem en chans för att se om du håller med våra recensenter eller om du hittar argument mot våra snåla betyg.

Kolla också in våra tips på årets bästa filmer 2023.

Årets sämsta filmer 2023

Best Christmas Ever
"Best. Christmas. Ever". Ja, inte bästa julfilmen ever i alla fall. Foto: Netflix

Best. Christmas. Ever.

Ny jul, nya julfilmer. På gott och ont, men mestadels ont. Best. Christmas Ever. som finns att se på Netflix faller definitivt in i den senare kategorin. Åtminstone om du frågar Filmtopps recensent.

Därför är "Best. Christmas. Ever." en av årets sämsta filmer enligt Oskar Gustavsson Klingenstierna:

"Speltiden är ynka en timme och tjugo minuter och det hinner inte hända speciellt mycket. Intrigen är lövtunn och oengagerande."

Old Dads
"Old Dads" är en av årets sämsta filmer. Foto: Netflix

Old Dads (Netflix)

Standup-komikern, skådespelaren och poddaren Bill Burr har tidigare gjort mindre roller i Date Night (2010), Daddy's Home (2015) och The King of Staten Island (2020). Nu tar han på sig sin första huvudroll, och inte nog med det, han regisserar och är manusförfattare med.

Därför är "Old Dads" en av årets sämsta filmer enligt Oskar Gustavsson Klingenstierna:

"Jag förstår att man vill skapa en film om en grupp medelålders män som inte hänger med och omfamnar det moderna men det görs på fel vis. Vem tycker att det är kul när ett gäng män diskuterar om de vill ligga med fotomodellen Samantha Fox i nutid eller dåtid? Inte jag."

After Everything
Foto: SF Studios

 

After Everything (Bio)

Hardin (Hero Fiennes Tiffin) är hjärtekrossad efter uppbrottet med sitt livs kärlek Tessa (Josephine Langford) och lider av skrivkramp. Han reser till Portugal för att komma i kontakt med Nathalie (Mimi Keene), som han gjort fel mot tidigare i sitt liv. Samtidigt ska han jobba på sig själv, hinka i sig alkohol och försöka få sin bok skriven, för annars tvingas han betala tillbaka sitt förskott på en kvarts miljon dollar.

Därför är "After Everything" en av årets sämsta filmer enligt Nine Selander:

"Stora delar av filmen får mig att känna cringe. Varför ha så många, långa scener som förmedlar exakt samma sak? Varför behövde han spendera så mycket tid med personen som han skadat och varför ska Nathalie (och Tessa) vara så kära i honom och inte bara faktiskt gå vidare i livet. Jag känner att en stor del av filmen hade kunnat förkortas och undrar hur det hade varit om de gjort en mini-tv-serie av böckerna istället med 45-60 minuters avsnitt per bok."

Doggy Style (2023)
 Reggie juckar väldigt länge mot en trädgårdstomte som han tror är sin son. Foto: UIP 

Doggy Style (Bio)

Jycken Reggie (Will Ferrell) älskar sin husse Doug, men känslorna är inte direkt besvarade – något som Reggie inte fattar. En dag kör Doug iväg honom några timmar, kastar en gammal tennisboll och skriker apport. Reggie tror att de leker och bestämmer sig för att hitta hem. Under resans gång tar han följe av den herrelöse Bug (Jamie Foxx) och två hundar som faktiskt har ägare – Hunter (Randall Park) och Maggie (Isla Fisher). Hur ska det gå?

Därför är "Doggy Style" en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"När man tänker på alla bra, oförverkligade manus som finns där ute så blir en film som Doggy Style ännu mer obegriplig. Här har man alltså blåst 46 miljoner dollar på att få Will Ferrell och Jamie Foxx att fronta en film med lika mycket värdighet som en skamsen hund som hasar röven mot hallmattan – och då är hunden roligare."

Cobweb
Foto: Noble Entertainment

Cobweb (Bio)

En missanpassade grabb vågar inte sova ensam längre på grund av kusligheter i rummet. Men icke i garderoben utan bakom tapeten, ty där viskas och knackas det. Men att sova hos föräldrarna är bara att glömma. De är psykiskt instabila och tycker att Peter, som vår unge hjälte heter, ska bete sig som en vuxen. Och vuxna tror ju inte på spöken.

Därför är "Cobweb" en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"Det var länge sedan jag såg en film som så uselt går ihop som denna. Mitt anteckningsblock är fullt med frågetecken, varav merparten följda av utropstecken! För att undvika spoilers för den som fortfarande vill se filmen tänker jag bara ge ett enda exempel. Om nu viskningarna kommer från väggen, varför hör Peter plötsligt samma röst när han är i skolan?"

Fast X är en av årets sämsta filmer
Jason Momoa i Fast X imponerar inte på Filmtopps chefredaktör. Foto: UIP

Fast X (Bio)

Under alla sin uppdrag har Dom Toretto och "familjen" varit smartare och mer drivna än alla sina fiender. Nu möter de sin dödligaste motståndare hittills. Ett skrämmande hot, som drivs av blodshämnd, träder fram ur det förflutnas skuggor, fast besluten att slita sönder familjen och förgöra allt – och alla – som Dom älskar.

Därför är "Fast X" en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"Inledningsvis bjuds vi på en machismo-såpa för hunkar och bilfanatiker att snyfta till. Vin Diesel ögnar över bilder på Paul Walker, mumlar "family", grillar med "familjen", mumlar "family", och gullar med frugan (Michelle Rodriguez), mumlar "family". Det är så styltigt att man hissnar. I med nästa växel! Med Jason Momoa som flamboyant, operasjungande superskurk med nagellack – det luktar Razzie-bete på långa vägar – far familjen till Rom för att stoppa en gigantisk, rullande bomb. Trots Momoas hysteriska fånerier är det utan tvekan filmens höjdpunkt."

The Mother
Jennifer Lopez i "The Mother". Foto: Netflix

The Mother (Netflix)

En kvinnlig lönnmördare lämnar sitt gömställe för att skydda dottern som hon tvingades överge för flera år sedan, när hon flydde från farliga förövare.

Därför är "The Mother" en av årets sämsta filmer enligt Oskar Pettersson:

"Karaktärerna är genomgående lövtunna och manuset ofta löjeväckande i hur desperat det försöker föra handlingen vidare med en ena genvägen efter den andra. Filmens antagonister, spelade av Gael García Bernal och Joseph Fiennes, känns som tagna ur slänghögen från en slopad Steven Seagal-film och namnen på deras karaktärer glöms bort i samma sekund som de försvinner från bildrutan."

A Tourist's Guide to Love
Foto: Netflix

A Tourist's Guide to Love (Netflix)

Med tanke på hur många nyheter som Netflix pumpar ut varje månad är det inte helt förvånande att det blir ett och annat bottennapp. En film som inte lyckades leva upp till några förväntningar var den romantiska komedin A Tourist's Guide to Love. Handlingen känns igen: en kvinna på jakt efter att hitta sig själv åker till ett främmande land – och hittar kärleken.

Därför är A Tourist's Guide to Love en av årets sämsta filmer enligt Josefine Berglund:

"Det känns som fokus mest legat på att lyckas stoppa in så många klichéer som bara möjligt på 90 minuter. Det är så pass händelsefattigt och ointressant att det enda ordet som går att sammanfatta A Tourist’s Guide to Love med är helt enkelt "tråkig" och det är tråkigt på precis alla plan."

Här kan du se A Tourist's Guide to Love

Årets sämsta filmer 2023 – Murder Mystery 2
Foto: Netflix.

Murder Mystery 2 (Netflix)

Årets första film som tilldelades bottenbetyget var Murder Mystery 2 med storstjärnorna Jennifer Aniston och Adam Sandler i huvudrollerna. I denna uppföljare har paret Spitz (Aniston och Sandler) relation börjat gå på tomgång, men när deras smällrika vän blir kidnappad i samband med sitt bröllop öppnas inte bara dörren till en ny möjlighet att bevisa sig som detektiver, utan också att blåsa nytt liv i förhållandet.

Därför är Murder Mystery 2 en av årets sämsta filmer enligt Eric Diedrichs:

"Murder Mystery 2 är helt enkelt inte rolig, och försöker knappt vara det heller. Antalet skämt är få och de som väl slungas ut är pinsamt krystade. Gör dig själv en tjänst och slösa inte din tid på detta. Om det blir en tredje film hoppas jag på en spinoff om flamingornas blöjbytare – det hade varit betydligt roligare än detta. Sorgligt nog."

Här kan du se Murder Mystery 2

De sämsta filmerna 2023 – bubblare

I skrivande stund har det lyckligtvis inte delats ut speciellt många bottenbetyg för 2023, och det är vi tacksamma för. Det ska dock erkännas att det finns en och annan film som varit snubblande nära att ta plats på denna "wall of shame", men som med nöd och näppe klarat sig undan tack vare förlåtande omständigheter eller egenskaper.

De två Prime Video-filmerna Perfect Addiction och On a Wing and a Prayer är två exempel på filmer som kritiserades av Filmtopps recensenter, men som i slutändan lyckades skrapa ihop till ett godkänt betyg trots allt. Även en och annan välkänd storsatsning har misslyckats med att imponera på våra skribenter. Svenskregisserade Shazam! Fury of the Gods fick exempelvis en blygsam tvåa i betyg och detsamma gäller Beck – Quid Pro Quo.

Vi på Filmtopp håller tummarna för att listan över årets sämsta filmer 2023 blir så kort som bara möjligt.

Här hittar du de sämsta filmerna 2022.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL