Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Årets julfilmer 2019

Årets julfilmer 2019

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
02 december 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
02 december 2019

Det bunkras upp rejält med nya produktioner – Här är årets julfilmer 2019!

Inför varje julperiod släpps det ett antal nya filmer, både på bio och på streamingtjänster. Vi har tagit årets julfilmer 2019 under lupp och vaskat fram de titlar du kan mysa ner dig till. Vissa av dem håller vi högt, andra lite lägre. De flesta av dem har dessutom redan haft premiär och finns nu till godo!

Jag kommer hem igen till jul.
Foto: SF Studios.

Missa inte heller vår lista på de bästa julfilmerna där vi tar fram både gamla klassiker och moderna guldkorn!

Last Christmas – Bio

Last Christmas

Kate (Emilia Clarke) är en vandrande katastrof som halvhjärtat försöker vara vuxen men strular mest till det. Hon undviker till varje pris sina oroliga föräldrar, sin framgångsrika syster, och rättar varenda person som skulle få för sig att kalla hennes riktiga namn, Katarina. Istället driver hon håglöst fram i livet och verkar inte förstå det där med att ha hänsyn för andra personer och vad konsekvenser innebär. Otur och dålig tajming är bara förnamnet. Hennes första möte med det stiliga cykelbudet Tom (Henry Golding) slutar självfallet med att hon får fågelbajs i ögonen, men trots allt ska ju det betyda framtida tur?

På pappret ser ”Last Christmas” ut som vilken direkt-till-Netflix-film som helst, men filmen har faktiskt ett stort hjärta. Det kan behövas att lite värme tar sig in hos oss när det blåser kalla vindar runt knuten, så jag rekommenderar ett avbrott en vardagskväll för lite Last Christmas på bio. Missa heller inte för guds skull all härlig George Michael-musik i filmen!

Klaus – Netflix

Bilden föreställer karaktären Jesper i Netflix animerade julfilm Klaus.

Filmen följer Jesper (Jason Schwartzman), en allmänt bortskämd snorvalp vars pappa verkar äga alla världens postkontor. Med hopp om att väcka liv i sin son skickar han Jesper till Smeerensburg, en kaotisk ö mitt ute i ingenstans. Öns invånare är allt annat än vänliga och Jespers mål, att posta 6000 brev på ett år, känns långt borta. Men så träffar han en dag Klaus (J.K. Simmons), en jättelik, sammanbiten man som av personliga skäl skapat massa leksaker. Tillsammans börjar de portionera ut leksakerna till barnen i byn och en förändring äger rum. Hur som helst finns det konservativa krafter i staden som vill bevara det som har varit.

Karaktärerna har alla distinkta egenskaper och personligheter, vilket fångas perfekt av röstskådespelarna. Komedilegenden Norm Macdonald gör exempelvis en biroll som cynisk sjökapten och briljerar som vanligt. Totalt obegripligt att den mannen inte får jobba mer. Som helhet är Klaus en förvånansvärt frisk fläkt i den kreativt urvattnade genren som julfilm ändå är. Att man som vuxen inte tappar uppmärksamheten efter femton minuter är dessutom en stor bonus som inte är att underskatta. I en annan lista har vi tagit fram de bästa julfilmerna på Netflix där just Klaus välförtjänt tar en av platserna.

Jag kommer hem igen till jul – Bio

Peter Jöback i ''Jag kommer hem igen till jul''.

Detta typ av scenario utgör grundstommen i Jag kommer hem igen till jul, regisserad av Ella Lemhagen efter Daniel Karlssons manus, som baserats på en idé av Peter Jöback. Jöback syns också i huvudrollen som Simon – en världsartist som återvänder från Los Angeles för att fira jul med sin familj i Sverige.

Jag kommer igen till jul skildrar i grunden en familjs tragiska historia och blir någonstans en påminnelse om hur viktig en trygg barndom är för en individs fortsatta emotionella utveckling. Man behandlar dock ämnet halvdant, sett till melodramats konventioner och formler. Visst, den påträngande orkestrala musiken hör till, men när karaktärerna i filmen drabbar samman känns det för teatraliskt. Peter Jöback – även om han har en jäkla sångröst – lyckas inte förmedla sin karaktärs sargade personlighet särskilt trovärdigt.

The Knight Before Christmas – Netflix

the knight before christmas

Riddaren sir Cole (Josh Whitehouse) går vilse i den snöklädda skogen och stöter på en gammal gumma, som skickar honom in i framtiden. Han förflyttas till år 2019, där han bokstavligen snubblar på den hjärtekrossade Brooke (Vanessa Hudgens), som givetvis förbarmar sig över den forntida, knäppa, filuren. Men sir Cole är ju en nobel riddare från 1300-talet som inte alls förstår sig på nymodigheter som bilar, tv-apparater och ett liv utan svärd – hur ska detta gå?

Netflix fick julhybris för två år sedan när A Christmas Prince (2017) dök upp på streamingtjänsten. Den filmen har redan ynglat av sig i två uppföljare varav en har premiär inom kort – till vissas lycka och till andras himlanden med ögonen. Som om det inte vore nog, som en slags jul-Inception, passar Netflix på att slänga in reklam för en annan ny julfilm; Holiday in the wild (2019) inuti The Knight Before Christmas. Det känns som att de borde lugna sig lite och se över kvaliteten.

Två andra av årets julfilmer är "Let it Snow" som finns på Netflix och "Noelle" som i skrivande stund blir svår för oss i Sverige att se. Den finns nämligen på Disneys egna streamingtjänst som lanseras först i mars på svensk mark. En annan kommande julfilm är "A Christmas Prince: The Royal Baby", som även den kommer att släppas på Netflix på torsdag.