Anya Taylor-Joy fyller 28 år – Filmtopp listar hennes bästa roller

Anya Taylor-Joy fyller 28 år – Filmtopp listar hennes bästa roller

Ivar Sandberg
16 april 2024 kl. 18:04

Ett av Hollywoods hetaste namn fyller år

I dag fyller Anya Taylor-Joy 28 år och Filmtopp firar stjärnskottet genom att räkna upp några av hennes allra bästa roller.

Skådespelaren Anya Taylor-Joy fyller 28 år. Snart ser vi henne som huvudrollsinnehavare i Furiosa: a Mad Max Saga (2024), men hon har betydligt mer än så på sin meritlista Anya har skådespelat i både serier och filmer sedan debuten som 18-åring 2014 och trots en relativt kort karriär har hon hunnit med flera imponerande roller.

Anya Taylor-Joys bästa roller

The Witch: Anya Taylor-Joy fyller 28 år – Filmtopp listar hennes bästa roller
Foto: UIP.

Thomasin – The Witch (2015)

Regi: Robert Eggers
Genre: Skräck

I sin första långfilmsroll spelar Anya flickan Thomasin. År 1630 åker hon och hennes familj från England för att bosätta sig i New England. Där lever de ett kristet liv på en gård nära vildmarken. Saker tar en vändning när familjens yngsta son försvinner. De börjar vända sig mot varandra och faller dessutom offer för en onaturlig ondska.

Queen's Gambit
Foto: Netflix.

Beth Harmon – The Queen's Gambit (2020)

Skapare: Scott Frank
Genre: Drama

Föräldralösa Beth Harmon är ett underbarn inom schack och i takt med att hon växer upp till ung kvinna kommer hon steg för steg närmare titeln som stormästare. Men de känslomässiga problemen från barndomen följer med upp i vuxenlivet och hon självmedicinerar med droger och alkohol. Ju högre hon klättrar i schackvärlden, desto svårare tycks det bli att hålla beroendet i schack.

Recension: The Queen's Gambit (2020)

Anya Taylor-Joy fyller 28 år – Filmtopp listar hennes bästa roller
Foto: Netflix.

Gina Gray – Peaky Blinders (2013-2022)

Skapare: Steven Knight
Genre: Krim, Drama

Denna älskade brittiska serie hoppade Anya in i 2019 som karaktären Gina Gray, den amerikanska partnern till Michael Gray (Finn Cole). Peaky Blinders är gängnamnet på en mäktig maffiafamilj vi får följa från 1920-talet, med fokus på Thomas Shelby (Cillian Murphy).

Emma
Foto: UIP.

Emma Woodhouse  – Emma (2020)

Regi: Autumn de Wilde
Genre: Drama, Komedi, Romantik

I denna adaption av boken med samma namn, skriven av Jane Austen, spelar Anya huvudrollen Emma. I början av 1800-talet lever den rika och vackra Emma Woodhouse med sin familj ute på landet. Emma är kär i landägaren Mr. Knightly (Johnny Flynn) som är en av hennes närmsta vänner, men han visar själv inget intresse för henne.

Recension: Emma (2020)

The Northman:Anya Taylor-Joy fyller 28 år – Filmtopp listar hennes bästa roller
Alexander Skarsgård och Anya Taylor-Joy i "The Northman". Foto: UIP.

Olga – The Northman (2022)

Regi: Robert Eggers
Genre: Action, Drama

Anya spelar den slavtagna slaviska kvinnan Olga som fritas av vikingen Amleth (Alexander Skarsgård). Amleth är ute efter hämnd mot sin farbror Fjölnir (Claes Bang) som mördade hans far för att ta kronan. Anya arbetar för andra gången med regissören Robert Eggers i den här episka filmen.

Recension: The Northman (2022)

Super Mario Bros. Filmen
Foto: UIP.

Prinsessan Peach – Super Mario Bros. Filmen (2023)

Regi: Aaron Horvath, Michael Fogel
Genre: Äventyr, Komedi

I denna adaption av Super Mario Bros-spelen spelar Anya den ikoniska prinsessan Peach. I spelen är hon ofta en hjälplös prinsessa som måste bli räddad från Bowser, men i den här filmen är hon mycket mer kapabel. Efter att den onda Bowser (Jack Black) börjar förstöra kungariken är det upp till Mario (Chris Pratt) och Peach att tillsammans rädda världen. Ett roligt äventyr för alla åldrar. 

Recension: Super Mario Bros. Filmen (2023)

LÄS OCKSÅ: Jack Black-filmen som lärde Anya Taylor-Joy engelska

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL