Andy Serkis gör galen TV-serie om Madame Tussaud

Andy Serkis fyller 60 – Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer

Olivia Samuelsson
20 april 2024 kl. 14:04

Apor, skurkar och tjänare – Serkis bästa rollprestationer

Idag fyller den brittiska skådespelaren Andy Serkis 60 år! Under sin karriär har han hunnit göra en mängd olika filmer och Filmtopp firar hans födelsedag genom att lista hans allra bästa filmprestationer.

Andy Serkis är regissör, producent, men är främst känd som skådespelare. Han studerade teater redan i skolan och har under sin karriär medverkat i flera storfilmer där han gett liv åt ett flertal ikoniska roller. Serkis är även känd för att ha gjort flera roller med motion capture, som är en teknik för att lagra rörelser och använda dem till datorgenererade figurer. De allra flesta känner nog igenom Serkis som varelsen Gollum från Sagan om Ringen-trilogin (2001-2003) och Hobbit-En oväntad resa (2012), som är några av hans mest kända verk. 

För att fira Andy Serkis sextioårsdag listar Filmtopp hans 5 bästa filmprestationer. 

Andy Serkis 5 bästa filmrprestationer 

Foto: New Line Cinema.

Sagan om Ringen-trilogin (2001-2003)

Genre: Äventyr, Fantasy 

Regi: Peter Jackson 

Med: Elijah Wood, Sean Astin, Ian McKellen, Andy Serkis m.fl. 

I den välkända filmtrilogin, som är baserad på J.R.R Tolkiens böcker, får vi följa med på det storslagna äventyret där hobbiten Frodo (Elijah Wood) och hans vänner kämpar för att förstöra Härskarringen och besegra mörkrets härskare Sauron. I trilogin gör Andy Serkin rösten och rörelserna till den datorgenererade varelsen Gollum, som är en av hans mest kända roller och som han har fått ett flertal priser för. 

Se var du kan streama "Sagan om Ringen" här

Andy Serkis fyller 60 - Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: Universal Pictures.

King Kong (2005)

Genre: Action, Äventyr 

Regi: Peter Jackson 

Med: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis m.fl. 

King Kong är en remake av klassikern från 1933 med samma namn och handlar om ett filmteam som utforskar den mystiska ön Skull Island. Väl där stöter de på våldsamma infödingar, förhistoriska varelser och den enorma gorillan King Kong. Filmteamet gör det stora misstaget att ta mig sig gorillan tillbaka till New York. Filmen vann tre Oscars för både ljud och specialeffekter. I rollen som King Kong själv ser vi Andy Serkis, som ännu en gång briljerar när han ger liv åt en datorgenererad roll. 

Se var du kan streama "King Kong" här

Andy Serkis fyller 60 - Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: Warner Bros.

The Prestige (2006) 

Genre: Thriller, Sci-fi 

Regi: Christopher Nolan 

Med: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Andy Serkis, David Bowie m.fl. 

The Prestige utspelar sig i 1800-talets London och kretsar kring magikerna Robert (Hugh Jackman) och Alfred (Christian Bale) och deras intensiva rivalitet gentemot varandra. Vad som först började som en vänskaplig konkurrens mellan dem utvecklas med tiden till en djup rivalitet och ett livslångt fiendeskap där de försätter alla de känner i fara. I filmen spelar Andy Serkis karaktären Mr. Alley, som är Nikola Teslas (David Bowie) egna tjänare, och vi får se hur mångsidig Serkis verkligen är i sitt skådespeleri. 

Se var du kan streama "The Prestige" här.

Andy Serkis fyller 60 - Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: 20th Century Fox.

Apornas planet-trilogin (2011-2017)

Genre: Thriller, Action 

Regi: Rupert Wyatt och Matt Reeves 

Med: Andy Serkis, James Franco, Gary Oldman, Karin Konoval, Woody Harrelson, Steve Zahn m.fl. 

I den här filmtrilogin går ett läkemedelsförsök otroligt fel och resulterar i att flera apor får förhöjd intelligens, vilket leder till ett krig mellan apor och människor. I den här populära trilogin ser vi Andy Serkis i rollen som den intelligenta apan Ceasar, en roll som gav honom en Empire Award för bästa manliga skådespelare. 

Se var du kan streama "Apornas planet" här

Andy Serkis fyller 60 - Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: Disney.

Black Panther (2018) 

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi 

Regi: Ryan Coogler 

Med: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Martin Freeman, Andy Serkis m.fl. 

Vi får följa T'Challa (Chadwick Boseman) som återvänder till sitt hemland Wakanda, ett högteknologiskt land i Afrika, för att bli kung. Men T'Challa är inte bara kung, utan är även superhjälten Black Panther, och när en gammal fiende dyker upp måste han kämpa för att rädda både sitt hemland och världen från ett hemskt öde. Black Panther är en del av Marvels universum och i den här actionfyllda filmen ser vi Andy Serkis gestalta skurken Ulysses Klaue på ett mästerligt sätt. 

Se var du kan streama "Black Panther" här.

Filmtopp håller dig uppdaterad med senaste nytt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL