God of War Hero

Filmtopp castar God of War – våra drömskådespelare för TV-serien

  • Amazon Prime
Fredrik Edström
Uppdaterad 27 december 2022 kl. 13:12 | Publicerad 26 december 2022 kl. 17:12

Be till krigsgudarna att Amazon lyssnar till vår önskelista!

Allt fler TV-spel stöps om till serier på våra streamingtjänster och resultaten har varit blandade. Snart är det tur för "God of War" att nå publiken och det är Amazon som producerar. I dag listar jag önskemål på vilka jag vill se i huvudrollerna!

Undertecknad har suttit gråtandes, svärandes och med iskalla kårar under årens lopp när TV-spel lyckats locka fram de mest primitiva av känslor. TV-spelens fantastiska värld rymmer en helt absurd mängd av otroliga berättelser. Detta vet Hollywood sedan länge och försöker, med jämna mellanrum, översätta spelens språk till filmen och tv-seriens. Oftast går det tyvärr uselt.

Senast var det Netflix-produktionen Resident Evil som gjorde fansen fullkomligt vanvettiga, Paramount+ satsning Halo upprörde och snart möter HBO Max-publiken The Last of Us (som faktiskt ser enastående ut). Nu har turen kommit till Santa Monica Studios braksuccé God of War att ta klivet från handkontroll till streamingtjänst och det är inga mindre än Amazon Studios som tar fram plånboken. 

En enorm utmaning

Givetvis följer vi på Filmtopp utvecklingen av serien med ljus och lykta. Våra önskemål och förhoppningar är många så därför tänker jag rikta krigsyxan mot några av dessa önskemål, närmare bestämt castingen! Att casta en adaption av ett tv-spel är en enorm utmaning och behöver tillgodose två kräsna målgrupper: gamers och cineaster (eller i det här fallet, serieaster). Gamers har en nära och förtrodd relation till karaktärerna - vi har trots styrt figurerna i hundratals timmar – och har därför svårt att emotionellt göra kullerbyttan från pologyner till en överbetald skådis. Cineaster har inte samma emotionella band till karaktärerna, men vi är ju erkänt kräsna puritaner av rang. 

I dagens lista ska jag försöka mig på att agera rollbesättare åt serien. Kratos, Atreus, Freya och Baldur ska castas. Jag kommer röra mig i AAA-världen, så inga okända ansikten här inte! Jag dundrar på med två alternativ per karaktär och gör mitt bästa för att argumentera för skådisen. Mycket nöje!   

PS: Varning för spoilers för God of War-spelen!

Skådespelarna vi vill se i God of War-serien

Kratos God of War
Foto: Sony

Vem ska spela Kratos?

Spelens surmulne huvudperson, Kratos, är utan tvivel den svåraste nöten att knäcka. Karaktären har en blodigt och ursinnigt ursprung i Sparta och lemlästat så gott som varenda grekisk gud du kan namnge. Förtärd av hämnd och smärta väljer krigsguden att dra sig tillbaka och starta familj i en helt ny fornmytologisk flora och fauna: den nordiska.

Rollen kräver enorm fysik, Kratos är synonym med sina fysiska färdigheter. Det är där skon klämmer ur ett casting-perspektiv. Skådespelaren behöver sin kroppshydda - därför går alla sorter av "muscle suits" bort. Vilka muskelknuttar kan faktiskt agera utan att glida in i parodiland? Behöver jag rota i wrestlinglådan? Nej, tillåt mig att kräkas. I rollen som Kratos krävs dessutom ett dragplåster som får folk att haja till så någon okänd statist från Spartacus-serien håller inte måttet. Här är mina två förslag.

Tom Hardy gör Antarktis-expedition i ny film
Foto: HBO Max

Förslag #1: Tom Hardy

Tom Hardy är en mångsysslare av rang! Karln visar på milslång talang i Locke, är en fysisk best i The Dark Knight Rises och är en genuint obehaglig våldstornado i Bronson. Hardy hade ingjutit Kratos med pathos, fysik och metertjocka lager smärta vilken passar krigsguden perfekt.

Guardians of the Galaxy Vol.3 blir ett bitterljuvt avslut säger Dave Bautista
Foto: Marvel/Disney

Förslag #2: Dave Bautista

Nu rotar jag i wresting-lådan likt förbannat, men faktum är att rent fysiskt är Bautista rena rama type-castingen. Han är perfekt. Dock tvivlar jag på om Drax-skådisen har mörkret och djupet. Han visar gång på gång att han är komiskt begåvad och visade lite fler dimensioner i Zack Snyders Army of the Dead. Kan han axla Kratos? Ja, kanske.

Atreus God of War
Foto: Sony

Vem ska spela Atreus i God of War-serien?

Atreus är Kratos son som faller offer för farsans något stränga uppfostran. Som alla barn vill Atreus inget hellre än att närma sig sin förälder, såväl fysiskt som emotionellt, men Kratos är en mur av smärta och trauman som tycks omöjlig att tränga igenom. Atreus är spelseriens hjärta och är kanske den viktigaste karaktären att casta klockrent.

En risk med barnkaraktärer är att de kan reduceras till en störiga stoppklossar som går på publikens nerver och det får till varje pris inte ske om serien ska fungera. Jag föreställer mig en äldre Atreus i serien, i övre tonåren, för att kunna pusha seriens rating och innehåll. Här är mina två förslag till Atreus.

Jacob Tremblay
Foto: Universal

Förslag #1: Jacob Tremblay

Jacon Tremblay toklevererade redan i unga år i fantastiska Room, men sedan har karriären svalnat en aning. Tänk er honom i rollen som Atreus - vilken match made in heaven! Visst, han är en smula för gammal för rollen, men han har ett ungt utseende som lite makeup-magi enkelt kan förstärka. Tremblay är mitt första val för rollen för han kan lyckas ingjuta en perfekt mängd hjärta, humor och smärta.

Mid 90s
Foto: A24

Förslag #2: Sunny Suljic

Ja, ni läser rätt. Röstskådespelaren till karaktären i spelet borde helt klart övervägas för rollen. Suljic är ingen nybörjare utan har bland annat Mid90's och The Killing of a Sacred Deer på sitt CV och är strålande i båda. Suljic kan karaktären utan och innan och kan förmodligen leverera Atreus i sömnen vid det här laget.

Freya GOW
Foto: Sony

Vem ska spela Freya i God of War-serien?

Ännu en svinviktig karaktär att casta klockrent! Freya genomgår en extrem förvandling under God of War-spelet och det behövs en skådis av rang för att förmedla detta. Karaktären indtroduceras som en enstöring som lever i perfekt harmoni med flora och fauna.

Freya har, liksom Kratos, sett sin beskärda del av strider genom livet men har efter sitt kraschade äktenskap med Odin kedjats fast i Midgård. Under spelets gång visar hon sig bli en vital allierad för spartanerna, men förvandlas efter en rad mörka skeenden till en hämnduppslukad häxa med våldskapital som matchar vår huvudperson. Här följer mina förslag.

Toni Collette
Foto: A24

Förslag #1: Toni Collette

Många kommer säkert rasa över mitt vals ålder, men antalet jordsnurr är irrelevant för att porträttera Freya. Freya kräver en enorm förmåga att förmedla pondus, harmoni och hjärtskärande smärta - detta är Collettes fäbless. Collette besitter en enorm förmåga att ta kommando i scener som kräver det men lika enkelt smälta in, likt en kameleont, i sina roller vilket hade passat Freya alldeles utmärkt.

Theron Old Guard
Foto: Netflix

Förslag #2: Charlize Theron

Theron har gjort sig förtjänt av sina krigsärr som en modern actionhjälte att ta på allvar. Seriöst, har du Mad Max: Fury Road, Atomic Blonde och The Old Guard på ditt filmiska samvete så bör du kunna övervägas för varenda explosionsladdad rulle som produceras. Theron är dessutom en oerhört kompetent skådespelare. Sydafrikanskan har flexat musklerna i Monster och de sorgligt underskattade Tully och Young Adult. Theron hade kunnat balansera sitt porträtt med sina fysiska förmågor och pondus som få kan rå sig på.

Baldur God of War
Foto: Sony

Vem ska spela Baldur i God of War-serien?

Baldur spelar den oerhört tacksamma rollen som antagonist i God of War. Baldur är ingen mindre än Freya och Odens son, som är på jakt efter Jötunns väktare, allt för att tillfredsställa sin far. Baldur känner ingen smärta och blir våldsamt nyfiken på utbölingen Kratos, en gud från ett främmande rike. Baldur frossar i stridens hetta och tvingar Kratos att möta sina demoner och förflutna på ett brutalt och blodigt vis. Här är mina två förslag för rollen som Baldur.

American Pyscho Bale
Foto: Columbia TriStar Film

Förslag #1: Christian Bale

En pojke kan väl få drömma? En gigant i rollen som Baldur hade varit döläckert och en tröjlös, sadistisk Bale hade varit  jackpot! Vi såg nyligen en glimt av hans teatraliska ondhet i rollen som Gorr the God Butcher i Thor: Love and Thunder och det vore underbart att se honom gå "full bad-guy" utan Taiki Waititis hysteriska humor. Bale bemästrar galenskap, ondska och kan utstråla en blodisande aura som Baldur hade gynnats av.

Loki
Foto: Disney

Förslag #2: Tom Hiddleston

Vore det inte fantastiskt att se självaste Loki ta sig an en annan figur inom fornnordiska mytologin men köra plattan i mattan på ondska och djävulskap? Pressa Hiddleston till max och få oss att glömma Disneys egen lille kelgris. Hiddleston kan spela hotfull, Loki var faktiskt en ganska respektingivande skurk innan han nedgraderades till den busiga antihjälte vi ser idag. Jag hade älskat att se Hiddletons mörkaste sidor lysa i rollen som Baldur!

Detta var mina önskemål på ensemble i God of War. Vad tror ni, träffar jag rätt på någon?

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL