De kan spela nya Lara Croft – Filmtopp castar Amazons Tomb Raider

De kan spela Lara Croft – Filmtopp castar den nya Tomb Raider-serien

  • Amazon Prime
Fredrik Edström
19 maj 2024 kl. 14:00

Vem förtjänar att bli nästa gravplundrare?

Tomb Raider återvänder! Dock uteblir gravplundrarens eskapader från vita duken, istället gör hon nu entré på våra tv-skärmar i Amazon Studios regi. Frågan på allas läppar är därför: vem borde spela Lara Croft? I dag kikar vi närmare på just det.

I veckan briserade bomben som fick såväl spel- och filmfanatiker att gå i taket: Tomb Raider återvänder. Dessvärre tycks Alicia Vikanders Lara Croft vara ett minne blott då studion Amazon valt att reboota gravplundraren och överge filmplanerna till förmån för en tv-serie. Amazon vill, såklart, fortsätta sitt segertåg av spellicenser efter braksuccén som stavas Fallout och kanske blir Tomb Raider nästa guldgruva? Det återstår att se, men självklart håller vi tummarna.

En sak är säker: om Amazons gravplundrarserie ska lyckas så hänger enormt mycket på casting. Vem bör iklä sig det slitna linnet och dubbel-pickadollerna? Det tänkte jag spekulera lite i och presentera mina egna, högst personliga, önskemål. Detta är min lista över skådespelare som hade passat som Lara Croft!

PS: eftersom vi i dagsläget inte vet någonting om seriens story eller Laras ålder i serien så kommer jag här att spekulera helt fritt från dessa faktorer. Jag kommer dessutom ignorera skådespelares accenter och lita helt och fullt på industrins dialektcoacher.

8 skådespelare som kan spela nya Lara Croft

Emilia Clarke
Foto: HBO/Warner Bros.

Emilia Clarke

Stackars Emilia Clarke ändå. Hon spåddes ta över världen efter sin ikoniska insats som Deanerys Targaryen i Game of Thrones, men flytten till vita duken stötte på patrull när de till synes givna filmserierna svek. Clarkes nuna har trots allt swishat förbi i Terminator, Star Wars och Marvel, men så gott som varenda roll har svikit skådespelerskan. Det går säkert ingen nöd på henne, hon lär ändra skratta sig dubbelvikt på vägen till banken, men de där riktigt stora prestationerna, som hon en gång spåddes, har uteblivit. Ge henne en chans som Lara Croft, jag tror hon skulle passa perfekt som kaxig gravplundrare, tack vare sin charm och tuffhet. 

Melissa Barrera
Foto: Universal Pictures

Melissa Barrera

Här har vi en skådespelare som kan bära en produktion på sina axlar. Barrera är grym i Scream 5 och 6 och i bioaktuella Abigail är hon alldeles enastående. trots att genombrottsrollerna har varit tydligt definierade i genre-film så visar Barrera ett brett register där hon med enkelhet kan pendla mellan bad-ass och sårbar. Barreras talanger hade bjudit på en mångfacetterad Lara, och det vill väl alla ha? 

Rebecca Fergusson
Foto: Paramount Pictures

Rebecca Ferguson

Listans "low hanging fruit" är vår svenska Hollywood-stjärna Rebecca Ferguson. Ferguson känns som det enkla valet för att det helt enkelt är klockrent och dessutom göder det den blågula patrioten i mig, som får se facklan bäras vidare från Vikanders tolkning. Ferguson är stenhård i Mission: Impossible, moderligt läbbig i Dune och skräckinjagande i Doctor Sleep. Kvinnan har bredd och tuffhet så det räcker åt Lara Croft med råge. Möjligtvis vill man ha ett mindre enormt namn i rollen, men Ferguson vore som handen i den begravda guldhandsken.

Cailee Spaeny
Foto: A24

Cailee Spaeny

Spaeny håller just i detta nu på att ta över världen. Efter alldeles lysande insatser i Priscilla och Civil War så kommer hon snart vara ett dragplåster de-luxe. Priserna kommer hagla över henne och de roller hon tar sig an inom den närmaste framtiden kommer vara exceptionellt viktiga. Därför tror jag att Amazons guidande hand just nu vore perfekt och att en gång för alla ges chansen att definiera Lara Croft, detta är för bra för att missa. 

Sophie Cookson
Foto: Universal Pictures

Sophie Cookson

Stockholm Bloodbath kan jag tyvärr inte säga så där supermycket positivt om, men huvudrollsinnehaverskan, Sophie Cookson, var det sannerligen inget fel på. Cookson var grymt fräck i Bloodbath och har i yngre år jobbat med Matthew Vaughn i Kingsman 1 & 2 så hon är van vid skrubbade armbågar och vågade stunts. Även Cookson kan bjuda på en mångdimensionell Lara Croft som både kan möta sina inre demoner och sparka elakingar på tasken utan minsta darr på läppen. 

Olivia Wilde
Olivia Wilde i "Babylon". Foto: Paramount Pictures.

Olivia Wilde

Jag är svårt förtjust i Olivia Wilde. Kvinnan är otroligt cool och hennes bredd tycks inte veta några hinder. Wilde briljerar som aningslös hemmafru i Don't Worry Darling (där hon även agerar regissör) och som brutal hämnare i A Vigilante. Wilde kan gestalta en mogen, rutinerad och sofistikerad Croft. 

Nell Tiger Free
Foto: 20th Century Studios

Nell Tiger Free

Jag var säkerligen inte ensam om ha noll förväntningar på The First Omen som gick upp på bio tidigare i år. En skräck-prequel från en anrik och stilbildande filmserie kan ju inte vara annat än total tortyr? Icke sa Nicke. The First Omen var grym och mycket tack vare huvudrollsinnehavaren Nell Tiger Free, som var som besatt (hehe) i huvudrollen. Givetvis är detta en prestation dömd att förpassas till genre-filmens mörka hål, dit inga priser någonsin når, men jag hoppas att Nell Tiger Free castas i något större omedelbums. Lara Croft hade varit perfekt. 

Sama Weaving
Foto: Universal Pictures

Samara Weaving

Stjärnskottet från Australien, en modern "scream queen" har prejat över skräckvärlden likt en bulldozer. Weaving bjuder på en nervig och frenetisk energi som ständigt navigeras av värme och humor. Weaving hade kunnat erbjuda en mer lättsam Lara Croft som tappar sitt cool, en tolkning som undertecknad hade njutit storartat av.

Detta var mina förslag för vår framtida Lara Croft! Missar jag någon? Gör din röst hörd på Filmtopps Facebooksida!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL