15 riktigt bra filmer på Amazon Prme Video de flesta inte sett

15 riktigt bra filmer på Amazon Prime Video de flesta inte sett

  • Amazon Prime
Filmtopp
Uppdaterad 18 november 2023 kl. 09:11 | Publicerad 02 december 2022 kl. 20:12
ANNONS
ANNONS

All från våldsamma brottslingar och talande bockar till poppiga vampyrer

Amazon Prime Video har ett stort bibliotek med mängder av dolda guldkorn. Därför passar Eric Diedrichs på med att lista 15 riktigt bra filmer på Amazon Prime Video som de flesta inte sett.

De oskyldiga
Kusligheterna är många i "De oskyldiga". Foto: TriArt Film

De oskyldiga (2021)

Genre: Thriller, Skräck
Med: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf m.fl.
Regi: Eskil Vogt

Ida tröttnar på att leka med sin gravt autistiska storasyster Anna och följer i stället med den jämnårige Ben in i skogen. Där visar han upp konster som inte går att förklara. Men han är inte den enda som besitter mystiska krafter. Det som börjar som en oskyldig lek förvandlas snart till en maktkamp på djupaste allvar.

Tänk dig en blandning mellan Stephen King och norsk diskbänksrealism så kommer du rätt nära Eskil Vogt skarpa regidebut. Känsliga tittare, särskilt djurvänner, varnas.

Bronson
Tom Hardy som den notoriske Charles Bronson. Foto: Scanbox Entertainment.

Bronson (2008)

Genre: Drama, Action
Med: Tom Hardy, Matt King, James Lance m.fl.
Regi: Nicolas Winding Refn

Charlie Bronson (Tom Hardy) är Storbritanniens mest våldsamma brottsling. 1974 rånar han ett postkontor och får sju års fängelse. I fängelset blir han känd som en slagskämpe och skickas till psykiatriska avdelningen där han drogas ner och släpps men åker in igen. Även detta är en film som inte lämpar sig för känsliga tittare, men jösses vad Tom Hardy är bra i huvudrollen!

The Witch
Anya Taylor-Joy i "The Witch" – en riktigt bra film på Amazon Prime Video. Foto: UIP

The Witch (2015)

Genre:  Drama, Skräck
Med: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie m.fl.
Regi: Robert Eggers

I 1630-talets New England lever William och Katherine ett gudfruktigt kristet liv med fem barn och en gård på gränsen till en oframkomlig vildmark. När deras nyfödde son försvinner och skörden blir misslyckad, vänder sig familjemedlemmarna emot varandra. Bortom deras värsta farhågor visar det sig att en övernaturlig ondska lurar i den närbelägna skogen.

Innan hon var schackmästare i en viss Netflixserie briljerade Anya Taylor-Joy i detta lågmälda, kusliga drama. Det är inte varje dag man tvingas spela mot en talande bock, men hon gör det med bravur.

The Vast of Night (2020).
Foto: Amazon Studios

The Vast of Night (2019)

Genre: Sci-fi, Drama
Med: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Bruce Davis
Regi:

I skymningstimmen, en ödesdiger kväll i New Mexico på 1950-talet, upptäcker den unga växeltelefonisten Fay och den karismatiske radioprataren Everett en märklig radiofrekvens som kan komma att för alltid förändra framtiden och den småstad där de bor.

Smart sci-fi kan ibland kännas löjligt krystat, och visst, ibland gör även The Vas of Night det med, men det är en smart film som fungerar bra. Ofta spännande även om det aldrig blir särskilt kusligt.

Beautiful
Foto: Amazon Studios

Beautiful Boy (2018)

Genre: Drama
Med: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney m.fl.
Regi: Felix van Groeningen

Beautiful Boy baseras på de bästsäljande memoarerna skrivna av far och son i form av David och Nic Sheff, och skildrar en hjärteskärande och inspirerade kamp för överlevnad, återfall och återhämtning i en familj som under många år kämpar mot beroende. Utmärkt drama där Timothée Chalamet, men framförallt Steve Carell bjuder på fantastiskt skådespel.
The Contractor (2022)
Foto: Amazon Studios

The Contractor (2022)

Genre: Action, Thriller
Med: Chris Pine, Ben Foster, Eddie Marsan, Kiefer Sutherland m.fl.
Regi: Tarik Saleh

Sergeant James Harper skrivs ofrivilligt ut från armén och blir därmed även avstängd från sin pension. I ett berg av skulder, utan valmöjligheter och desperat att försörja sin familj tar Harper ett jobb för en privat och hemlig militärstyrka. När det allra första uppdraget går helt fel finner sig elitsoldaten jagad och på flykt, fångad i en livsfarlig konspiration. Han behöver kämpa för att överleva tillräckligt länge för att komma hem och avslöja de verkliga motiven för dem som förrådde honom.

Regisserad av vår egen Tarik Saleh får vi här följa med på en spännande och intensiv politisk thriller, som väcker en och annan fråga om dagens krigsföring.

Sound of Metal.
"Sound of Metal" är en av flera riktigt bra filmer på Amazon Prime Video. Foto: Amazon Studios

Sound of Metal (2020)

Genre: Drama
Med: Riz Ahmed, Paul Raxi, Olivia Cooke m.fl.
Regi: Darius Marder

Trummisen Ruben börjar förlora sin hörsel. När han får veta att hans tillstånd kommer försämras, tror han att hans karriär och liv är över. Hans flickvän Lou skriver in den före detta missbrukaren på en rehab för döva i hopp om att han ska kunna anpassa sig till sitt nya liv. Efter att ha blivit accepterad för vem han är, måste Ruben välja mellan sitt nya liv och det liv han en gång hade.

De flesta har förmodligen hört talas om Sound of Metal, herregud den vann ju Oscarn för Bästa film. Däremot möter jag rätt få som faktiskt har sett denna pärla. Med det sagt, se den.

One Night in Miami
Foto: Amazon Studios

One Night in Miami (2020)

Genre: Drama
Med: Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Aldis Hodge m.fl.
Regi: Regina King

One Night in Miami är en fiktiv berättelse av vad som hände en otrolig kväll när ikonerna Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke och Jim Brown träffas för att diskutera sina roller i medborgarrättsrörelsen och de kulturella omvälvningarna på 60-talet.

Riktigt skön hangoutfilm med bra dialog och skarpt skådespel. Kanske inte det första man tänker på för en fredagkväll, men om du blir sugen på ett riktigt schysst drama är detta ett bra alternativ.

Ex Machina
Foto: Universal Pictures

Ex Machina (2014)

Genre: Drama, Sci-fi
Med: Alicia Vikander, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson m.fl.
Regi: Alex Garland

I en avskild tillflyktsort i bergen pågår ett ovanligt experiment, en begåvad IT-miljardär har bjudit in en ung man att testa en artificiell intelligens hos en kvinnlig robot. Men experimentet förvandlas till en mörk, psykologisk kamp - ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin.

Alicia Vikander vann som bekant Oscarn för urtråkiga The Danish Girl. Såklart kul, men visst borde hon ha vunnit för den här istället. Inte bara för att filmen är ljusår bättre, så är även hon. Ett mycket sevärt sci-fi-drama som ställer den klassiska frågan om intelligent liv till sin spets.

De 39 stegen
En gammal Hitchcock-rulle kvalar in på listan med 15 riktigt bra filmer på Amazon Prime Video. Foto: GB Films.

De 39 stegen (1935)

Genre: Thriller
Med: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim m.fl.
Regi: Alfred Hitchcock

En mystisk kvinna följer med Richard hem från en kabaré och han går med på att gömma henne i sin lägenhet. Kvinnan hävdar att hon jagas av två män som vill föra ut säkerhetspolitiska hemligheter ur landet. Mitt i natten mördas kvinnan och Richard flyr. Snart är också han jagad av skurkarna - och av polisen, som tror att det är han som är mördaren.

Såg ni vad jag gjorde där? Från ingenstans lobbade jag in en gammal relik från 30-talet. Men frukta icke! De 39 stegen är en av Alfred Hitchcocks bästa brittiska filmer. Det är en spännande och snygg blick i spåkulan på vad regissören skulle komma att göra så mycket bättre senare.

Only Lovers Left Alive
Tom Hiddleston och Tilda Swinton i "Only Lovers Left Alive". Foto: NonStop Entertainment.

Only Lovers Left Alive (2013)

Genre: Drama, Romantik
Med: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt m.fl.
Regi: Jim Jarmusch

Adam återförenas med sin livs kärlek Eve efter att han blivit deprimerad och trött på hur det mänskliga samhället har utvecklats. Men deras hundratals år gamla kärlek blir satt på prov av Eves yngre syster, den vilda och okontrollerbara Ava.

Melankoliskt vampyrdrama när det är som bäst. Skitbra musik, dessutom. Inte din vanliga Dracula direkt, tack och lov.

Wonderstruck
Foto: Amazon Studios

Wonderstruck

Genre: Drama, Sci-fi
Med: Oakes Fegley, Millicent Simmonds, Julianne Moore, Michelle Williams m.fl.
Regi: Todd Haynes

Historien om en ung pojke i mellanvästra USA sammanflätas med den om en ung flicka i New York för femtio år sedan. Båda söker de efter ett mystiskt samband.

Underskattat sci-fi-drama av Carol-regissören Todd Haynes. "Riktigt bra" är kanske att ta i, men det är åtminstone riktigt snyggt och alltid intressant.

Darkland
Tungt och danskt i den här riktigt bra filmen på Amazon Prime Video. Foto: Scanbox Entertainment

Darkland (2017)

Genre: Thriller, Drama
Med: Dar Salim, Roland Møller, Stine Fischer Christensen m.fl.
Regi: Fenar Ahnmad

Zaid njuter av livet som framgångsrik hjärtkirurg med lyxig lägenhet och en gravid flickvän. En natt får han besök av sin lillebror Yasin som desperat ber honom om pengar men blir bryskt avvisad i dörren. Kort därefter hittas Yasin misshandlad till döds och Zaid översköljs med skuldkänslor. Hans sorg övergår i vrede och snart blir Zaid besatt av att hitta den hänsynslösa gärningsmannen.

Tvivlar du fortfarande på att danskarna kan göra bra film? Se Darkland så får vi se vad du säger efteråt. Tungt, spännande och mycket välspelat.

Unfaithful – en av flera riktigt bra filmer på Amazon Prime Video
Richard Gere och Diane Lane i "Unfaitfhful". Foto: 20th Century Fox.

Unfaithful (2002)

Genre: Drama, Thriller
Med: Richard Gere, Diane Lane, Zeljko Ivanek m.fl.
Regi: Adrian Lyne

Edward (Richard Gere) och Connie Sumner (Diane Lane) har ett lyckligt liv och äktenskap, en åttaårig son och ett vackert hur utanför stan. Men när Connies slumparatade möte med en förförisk främling blossar upp till en affär, förvandlas passion till besatthet.

En underskattad erotisk thriller av genrens mästare. Visst Adrian Lyne har väl inte riktigt lyckats överträffa framgångarna med Farlig förbindelse men här är han rätt nära. På sistone har filmen börjat få kultstatus.

Don't Worry
Foto: Amazon Studios

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (2018)

Genre: Drama, Komedi
Med: Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Jonah Hill, Jack Black m.fl.
Regi: Gus Van Sant

När ett fylleslag slutar i en bilkrasch som placerar John delvis förlamad i rullstol ser han mindre anledning än någonsin att sluta dricka. Men när han börjar i gruppterapi hos en excentrisk, förmögen hippie upptäcker John inte bara grejen med att vara nykter, han inser också att hans sjuka humor kan få utlopp i skämtteckningar.

Något som däremot fungerar är filmens ton. Kombinationen av satirlik humor, där speciellt skämtteckningarna är riktigt kul, och det mörker som Callahan och andra i hans närhet upplever känns genuin.

Detta var alltså min lista med 15 riktigt bra filmer på Amazon Prime Video som de flesta inte har sett. Jag hoppas att du hittar några sköna tips och att du också tar dig tid till att se dem.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL