Christoph Waltz som en hämnande Jesus Kristus i en sketch från Saturday Night Live. Foto: NBC.

Action-Jesus räddar… frälsar dagen!

Andreas Ziegler
10 april 2023 kl. 12:00

Jesus Kristus är inspirationen till några av de populäraste action-filmerna genom tiderna

Jesus Kristus är den mest kända människan som någonsin har levt. Berättelserna om honom har inspirerat några av filmhistoriens största actionklassiker. Här kommer en lista på filmer som både kristna och actionfantaster kan finna nöje i.

Jesus Kristus är kristendomens frälsare. Han kunde gå på vatten, hela de sjuka, dog och återuppstod och hade dessutom en speciell lunchförmåga (han fick fem limpor bröd och ett par fiskar att räcka till ett par tusen människor). Det är inte så konstigt att Jesus har varit inspirationen, på många olika sätt, till många olika sorters filmer. Eftersom jag är en action-fantast har jag bestämt mig för att fokusera denna lista på actionfilmer med Jesus-tema.

Den stora frågan som vissa av er ställer er nu är kanske varför filmmakare anstränger sig så mycket för att dra paralleller till Jesus. Hör Jesus och action verkligen ihop? För egentligen var ju Jesus en väldigt fredlig snubbe. Om han hade återuppstått som Robocop hade han troligtvis sökt upp Clarence Boddicker och bett honom skjuta av honom andra armen.

Det hela har att göra med vad många av oss är bekanta och bekväma med. Kristendomen och dess berättelser och symbolik är en stor del av många olika kulturer i hela världen. Filmer som innehåller symbolik och teman som kan kopplas till Jesus och kristendomen känns bekanta och bekväma helt enkelt. Det känns bra att tro på en frälsare, en person som kan dö och återuppstå och som kan rädda oss. Om du dessutom, som i filmerna på denna lista, gör honom till en riktigt hård jävel har du grundreceptet för en film som många kommer att vilja se.

Jesus älskade alla lika mycket (kanske inte Judas och romare av uppenbara skäl). Så idag kommer jag inte rangordna filmerna.

Star Wars – Anakin Skywalker

Anakin Skywalker dör inte. Men visst fan var det nära. Som ett resultat av en duell han förlorad, har alla hans lemmar ersatts av proteser, han kräver kontinuerlig behandling för sina brännskador och han kan bara andas med hjälp ev en respirator som är inbyggd i dräkten. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Shmi Skywalker (Pernilla August) blev gravid med Anakin (Jake Lloyd, Hayden Christensen, David Prowse och James Earl Jones) utan att ha sex med någon. Det påstår hon i alla fall. Detta skulle göra det hela till en jungfrufödsel, precis som Maria med Jesus. Sedan kan vi ju ifrågasätta sanningshalten i de två kvinnornas påståenden. Men vi släpper den diskussionen och går vidare.

Anakin Skywalker är förutspådd att vara den utvalde, den varelse som ska skapa balans i Kraften igen genom att förgöra sith-orden. Även detta gör att han bär vissa likheter med Jesus; båda är frälsare. Då jedi-orden anser att dess medlemmar inte får vara rädda, får stackars Anakin inget stöd när han är som mest rädd. Detta gör att han ansluter sig till skurkarnas sida, som bejakar negativa känslor. Under ett par årtionden är Anakin en riktigt elak jävel, inte alls vidare lik Jesus.

I slutändan förgör han faktiskt sith-orden genom att döda kejsaren (Ian McDiarmid) och sedan dö själv. Så på så sätt är han faktiskt galaxens frälsare, precis som förutspått (jag bortser från tjafset i den nya trilogin).

The Matrix – Neo

Neo kan stoppa kulor genom att hålla upp handen. Det kan tyckas slå Jesus lunchförmåga. Foto: Warner Bros. Pictures.
Neo kan stoppa kulor genom att hålla upp handen. Det kan tyckas slå Jesus lunchförmåga. Foto: Warner Bros. Pictures.

"The Matrix" är fullproppad med symbolik från diverse litteratur och religioner. Filmens huvudkaraktär, Neo (Keanu Reeves) är ett lysande exempel.

Neos ”vanliga” namn är Thomas Anderson. Thomas var en biblisk figur som tvivlade. Anders betyder ”man”, som på engelska är synonymt med ”människa”. Så Neos namn betyder ”Den tvivlande människosonen”. Detta beskriver Neos inställning i första filmen; han tvivlar på att han verkligen är den utvalde eller ”The One”. Neo är för övrigt ett anagram på One. Denna individ ska kunna bekämpa maskinerna och är alltså mänsklighetens frälsare. Ni vet, som Jesus, fast med kung fu, telekinetiska krafter och en flickvän som inte är prostituerad.

Men systrarna Wachowski slutar inte med Jesus-symboliken där. I slutet av The Matrix dör Neo för att sedan återuppstå. Istället för att dö för våra synder, kommer Neo tillbaka med superkrafter. Tänk om de som skrev Bibeln hade kommit på samma idé. Jag tror att vi hade varit inne på femtonde Passion of the Christ i såna fall.

Robocop - Robocop

Egentligen går ju Murphy/Robocop (Peter Weller) i en pöl och inte PÅ vattnet. Men det räknas ändå. Foto: Orion Pictures.
Egentligen går ju Murphy/Robocop (Peter Weller) i en pöl och inte PÅ vattnet. Men det räknas ändå. Foto: Orion Pictures. 

I ett framtida Detroit råder laglöshet i staden. Den privatiserade polisstyrkan gör sitt bästa för att mota tillbaka våldet, men det är lättare sagt än gjort. Polisen Alex Murphy (Peter Weller) blir brutalt mördad av ett gäng kriminella. Under det brutala mordet är Murphy poserad som Jesus på korset.

Sedan återuppstår Murphy som Robocop, som är hälften robot, hälften maskin. Likt Jesus visar han sig vara en frälsare genom att rensa upp på gatorna. Som de flesta robotar pratar han burkigt och formellt. Men när han tar itu med buset är han allt annat än formell. Det verkar inte finnas några gränser för hur våldsam han kan bli. Han kastar ut gisslantagare genom fönster, skjuter våldtäktsmän i skrevet och spöar skiten ur snutmördare utan att egentligen ställa några frågor.

"Robocop" är alltså inget ni ser med barnen på Påskafton.

Utöver själva återuppståndelsen och frälsartemat, ser det ut som att Murphy/Robocop går på vatten mot slutet av filmen.

The Terminator – John Connor

Det spelar ingen roll hur många andra som spelar rollen som John Connor. Michael Edwards, som inte ens har några repliker i Terminator 2: Domedagen, är den bild de flesta har av en vuxen John Connor. Foto: TriStar Pictures.
Foto: TriStar Pictures. 

Detta är min personliga favorit på listan. Här är Jesus-temat inte lika självklart.

I framtiden har maskinerna tagit över världen. Mänskligheten är nästintill utrotad. De flesta människor som fortfarande lever arbetar som slavar i fabriker. Mänsklighetens frälsare visar sig vara en man vid namn John Connor. Han visar människorna hur de ska bekämpa de elaka maskinerna. Det ser ut som att mänskligheten kommer vinna när maskinerna, i ett sista desperat försök, skickar tillbaka en så kallad Terminator (Arnold Schwarzenegger), en maskin som ser ut som en människa, genom tiden för att döda John Connors mamma (Linda Hamilton) och därmed eliminera John Connor innan han ens fötts.

John Connor har alltså samma ”initialer” (Jesus HETER ju inte ”Christ” i efternamn) som Jesus Christ. Och han är en frälsare. Hans tillblivelse är också lite av bibliska mått. Hans far (Michael Biehn) är en soldat i framtiden. John måste alltså skicka tillbaka sin far genom tiden, annars kommer han aldrig att bli till. Detta är som en något bökig version av treenigheten, då John Connor ansvarar för sin egen tillblivelse.

Jesus-temat kommer alltid vara populärt

Religion och de berättelser som de olika religionerna för med sig kommer alltid vara viktiga inom populärkulturen. Tusen och en natt är fantastiska berättelser som innehåller magi, onda skurkar, ädla hjältar och dessutom handlar mycket om vad det innebär att vara en god muslim. Inom indisk film är karma, ett från början hinduiskt koncept, ofta en självklar komponent av berättelsen. Ett exempel är The White Tiger, en indisk film från 2021, som nominerades till en Oscar för bästa manus, alltså just berättelsen. Och inom kristendomen har vi bland annat action-Jesus.

Har ni några favoritfilmer med religiöst tema?

Eller föredrar ni filmer utan någon religiös symbolik?

MER LÄSNING:

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL