Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dexter: New Blood säsong 2 – detta vet vi

9 serier som fick för många säsonger

Oscar Pettersson | Lista
10 juli 2022
Oscar Pettersson | Lista
10 juli 2022

De hade ett perfekt slut, men fortsatte ändå

Det finns riktigt bra serier som hade möjligheten att avsluta medan de fortfarande var bra, tyvärr gjorde de inte det.

Vi minns serier som Breaking Bad (2008-2013) och The Sopranos (1999-2007) som fortfarande finns med på 10-i-topp-listan bland de högst rankade serierna någonsin. Vad de har gemensamt är att de avslutades medan de fortfarande var på topp, tyvärr kan inte detta sägas om vissa andra serier.

Det finns bra serier och så finns det bra serier som släpper fler säsonger än de borde ha gjort. Filmtopp listar därför nio serier som hade ett bra slut, men fortsatte ändå.

9 serier som inte borde ha släppt fler säsonger – spoilervarning

1. The Office (2005-2013) (US)

The Office. Foto: NBC Universal Television
The Office. Foto: NBC Universal Television

Den fiktiva dokumentärserien The Office handlar om kontorsarbetare som brottas med olämpligt beteende och stora egon. 

Serien hade sju riktigt roliga säsonger där alla karaktärer spelade olika roller för att få dagarna att gå på Dunder Mifflin, men när vi tog farväl av Michael Scott (Steve Carell) borde serieskaparna ha tagit farväl av serien också och inte gjort två säsonger till.

2. Lost (2004-2010) 

Lost. Foto: Touchstone Television
Lost. Foto: Touchstone Television

Överlevande från en flygkrasch tvingas samarbeta för att försöka ta sig bort från en, till synes, öde ö med livet i behåll. 

När de flesta av huvudpersonerna lyckades komma därifrån var det ett perfekt slut på en perfekt serie, men i stället kom två säsonger till för att visa hur de längtade tillbaka till ön. När döda karaktärer sedan kom tillbaka till liv försvann intresset.

3. Prison Break (2005-2017)

Prison Break. Foto: Adelstein-Parouse Productions
Prison Break. Foto: Adelstein-Parouse Productions

På grund av en politisk konspiration döms en oskyldig man till döden, men medan han är i fängelse skickas hans bror också dit för att försöka bryta ut båda två. Den här serien kunde slutat vid flera olika tillfällen men med tanke på hur populär serien var så var de tvungna att fortsätta.

Den kunde slutat efter första säsongen när de lyckades ta sig ut, men självklart ville vi se hur det gick för dem på utsidan. Den kunde slutat efter att de lyckades ta ner den mystiska mannen bakom hela konspirationen, men vi ville se mer. Den kunde slutat när Michael (Wentworth Miller) dog efter att ha brutit ut sin flickvän från ett annat fängelse, men nej, vi ville se exakt hur han dog och om ens dog. Sju år senare kom ännu en säsong där det visade sig att Michael fortfarande levde men där fick det äntligen ta stopp (vad vi vet än så länge det vill säga).

4. Dexter (2006-2013) (2021-)

Dexter. Foto: Showtime
Dexter. Foto: Showtime

Dexter Morgan (Michael C. Hall) är en seriemördare som ägnar sina dagar åt att lösa brott och sina nätter åt att begå brott. Den här serien tillhör en av mina personliga favoriter, jag menar vad finns det inte att älska med en seriemördare som tar död på brottslingar som lyckats komma undan lagen? 

Den fjärde säsongen hade ett perfekt slut där Dexters vägar korsades på ett personlig plan med en annan seriemördare vid namn Trinity Killer (John Lithgow). Tyvärr fortsatte serien ytterligare fyra säsonger som sedan avslutades med en av historiens lägst rankade seriefinaler...

5. Game of Thrones (2011-2019)

Game of Thrones. Foto: HBO
Game of Thrones. Foto: HBO

Nio adelsfamiljer slåss om att kontrollera riket Westeros medan en uråldrig fiende återvänder efter att ha vilat i årtusenden. Det som gör att Game of Thrones skiljer sig från andra serier på denna listan är att den släppte färre säsonger än vad som hade behövts. 

De första sex säsongerna gör serien till världens bästa, sen ville seriens skapare avsluta snabbt, dels för att de skulle påbörja andra projekt, dels för att böckerna, som serien är baserad på, inte var klara. Fans skickade till och med in påskrivna blanketter i hopp om att de sista säsongerna skulle göras om. 

6. 13 Reasons Why (2017-2020) 

13 Reasons Why. Foto: Netflix
13 Reasons Why. Foto: Netflix

Handlingen kretsar kring Clay Jensen (Dylan Minnette) och hans strävan efter att avslöja vad som ledde till att hans klasskamrat och förälskelse tog livet av sig.

Första säsongen lyckades på ett spännande och fängslande sätt att komma fram till orsaken varför Hannah Baker (Katherine Langford) valde att avsluta sitt liv. Där och då hade serien ett perfekt slut där alla 13 anledningar fanns med, men tyvärr fortsatte den tre säsonger till som handlade om andra fall.

7. The Walking Dead (2010-?)

The Walking Dead. Foto: AMC
The Walking Dead. Foto: AMC

Vice sheriffen Rick Grimes (Andrew Lincoln) vaknar upp ur sin koma för att lära sig att världen är i ruiner och måste leda en grupp överlevande för att överleva.

Jag kan inte på rak arm säga när det skulle ha varit bäst att avsluta serien, men den borde definitivt inte ha fortsatt så länge som den gjort... och fortfarande gör…

8. Scrubs (2001-2010)

Scrubs. Foto: Doozer
Scrubs. Foto: Doozer

Serien följer praktikanten John "J.D." Dorians (Zach Braff) overkliga värld på Sacred Heart Hospital där han lär sig allt om medicin och vänskap.

Finns inte så mycket mer att säga än att serien borde lagts ned när de flesta av huvudkaraktärerna slutade på sjukhuset.

9. Two and a Half Men (2003-2015)

Two and a Half Men. Foto: Warner Bros. Television
Two and a Half Men. Foto: Warner Bros. Television

En jingleförfattares lyckliga liv tar ett abrupt stopp när hans bror och 10-åriga brorson flyttar in i hans hus vid stranden.

På samma sätt som Scrubs så borde den här serien ha lagts ned när Charlie Sheen tvingades avgå. Inte ens Ashton Kutcher kunde rädda det sänkande skeppet. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL