9 odödliga klassiker från 40-talet som du bara måste se

9 odödliga klassiker från 40-talet som du bara måste se

25 februari 2023 kl. 16:02

Gamla filmer som håller dagens standard

Det har kommit många filmer genom historien och det finns en hel del som står ut bland alla andra. I dag tar vi en titt på historien och väljer ut några av de största klassikerna från ett av filmhistoriens bästa decennier: 1940-talet.

Diktatorn
Foto: United Artists

The Great Dictator / Diktatorn - 1940

Diktatorn följer en judisk frisör och diktatorn Hynkel, båda spelade av Charlie Chaplin, och visar deras olika perspektiv av andra världskriget. Filmen berättar om den desperata situationen hos judarna under ondskefulla Hynkels regim, samtidigt ser man hur makthungrig och desperat Hynkel är.

Diktatorn är regisserad, skriven, producerad och tonsatt av ikonen Charlie Chaplin, som alltså också spelar de båda huvudrollerna. Filmen tar seriösa teman från andra världskriget och lyckas blanda dem med komik. Chaplin, som var känd för sina komiska stumfilmer, visar sin otroliga talang som filmskapare med en tidlös klassiker som fortfarande har relevans i dag.

Fantasia
Foto: Disney

Fantasia - 1940

Inte för att förväxla med den nya versionen från millennieskiftet, Fantasia 2000. Fantasia är en två timmar lång musikal som innehåller flera olika tolkningar av klassiska musikverk och kombinerar dem med animerade segment. Animationerna är varierande, vissa är mörka och har djupt innehåll medan andra är mer komiska och färgrika. Det finns en pågående debatt om vilken version av Fantasia som är den bästa. Du kanske ska ta en titt och bestämma vad du tycker?

Citizen Kane
Foto: RKO Radio Pictures

Citizen Kane / En sensation - 1941

Japp, vilken överraskning att jag nämner denna eller hur? Man kan helt enkelt inte prata om 40-talsfilmer utan att nämna filmen som kom att bli tidernas kanske allra största klassiker. Citizen Kane handlar om en reporter som försöker gräva i betydelsen av miljonären Charles Foster Kanes sista ord –”Rosebud”. Under sin granskning får han lära sig mycket om människans girighet och konsekvenserna av att vara beroende till en man med total makt.

Det finns en anledning till varför Citizen Kane alltid lyfts fram som en av de bästa filmerna genom tiderna. Att förstå den är som att man förstår film, framförallt Hollywood. Det som gör det mer otroligt är att regissören Orson Welles endast var 25 år när han skapade filmen.

Riddarfalken från Malta
Foto: Warner Bros.

The Maltese Falcon / Riddarfalken från Malta - 1941

På 40-talet fanns det film i flera olika genrer, men genren som tjänade mest pengar var klassiska deckare, som ofta ingick i subgenren film noir. Privatdetektiver som använder sig av unika metoder för att lösa problem. I denna film följer vi detektiven Sam Spade (Humphrey Bogart) som efter en mystisk statyett. Något som får honom involverad med olika brottslingar.  Allt blir ännu mer intensivt efter att hans partner mördas.

Det som gör denna mer sevärd är dialogen mellan karaktärerna. Bogart levererar som Sam Spade och glänser i varenda scen. Alla klassiska ingredienser för en Noir-film går att hitta här: en spännande berättelse, huvudpersonen som ställs emot okända hinder och en mystisk, vacker kvinna med otydliga motiv. 

Casablanca
Foto: Warner Bros.

Casablanca - 1942

Casablanca utspelar sig inom ramarna av andra världskriget och tar plats i Casablanca, Marocko. En amerikansk caféägare träffar sin före detta kärlek och hennes man som flyr från nazisterna. Han måste bestämma sig om han ska hjälpa dem, eller låta dem bli tillfångatagna och ha nazisterna få tag på en viktig figur för alliansen.

Casablanca har en blandning av de bästa skådespelarna från den tiden, som levererar ikonisk dialog som fortsätter att citeras idag. Varje scen har en betydelse för berättelsen och den bockar av alla kriterier för att vara en perfekt film. “Play it again, Sam”.

bambi
Foto: Disney

Bambi - 1942

Bambi har implementerat sig som en Disneyklassiker och det är inte konstigt att se varför. Den talar berättelsen om en ung rådjur som växer upp för att en dag bli beskyddare av sin skog. Förmodligen har ni redan sett den som ung, men det skadar inte att se om något och uppskatta den mer när man är äldre.

Livet är underbart.
Foto: RKO Radio Pictures

It’s a wonderful life / Livet är underbart - 1946

Filmen följer George Bailey (James Stewart) som gör sitt bästa för att balansera sitt liv mellan hans familj och hans affär. Till slut blir det för mycket för honom och vill ta sitt liv. Han får sedan veta hur världen hade varit om han inte fanns med hjälp av en ängel.

Livet är underbart förklarar hur man ska uppskatta livet som det är och inte oroa sig över det lilla. Som titeln förklarar är livet underbart och man får se det i denna känslosamma berättelse. Det är en perfekt julfilm för hela familjen att njuta av och är svårt att inte tycka om.

Rope
Foto: 20th Century Fox

Rope / Repet - 1948

Regisserad av Alfred Hitchcock, filmen Rope utspelar sig med två universitetsstudenter som dödar en klasskamrat bara för att bevisa att de kan komma undan med det. Senare håller de en middag för offrets vänner och familj för att se hur länge det tar gästerna att inse vad som hade hänt.

Det som får denna filmen att stå ut extra är att det är ett av de tidigaste exemplen på en film som använder sig av "one-take"-metoden. Där filmen pågår från start till slut utan att bryta av. Detta gav inspiration till en hel del filmer som kom efter, som till exempel 1917.

Cykeltjuven
Foto: Umbrella Entertainment

Cykeltjuven - 1948

Cykeltjuven följer karaktären Antonio Ricci (Lamberto Maggiorani), som jobbar med att dela ut reklamblad för att försörja sin familj. Saker blir sämre efter att en ung man stjäl hans cykel. Antonio är då tvungen att försöka hitta den tillsammans med sin son. Filmen fortsätter därifrån att visa kontrasten mellan den oroliga fadern och den optimistiska sonen.

Denna film gav filmvärlden en unik syn på verkligheten. Filmens fokus ligger på att visa den moral och de ekonomiska problem som rådde i Italien, i följd till andra världskriget. Det är en desperat tid samtidigt som filmen bjuder på en hjärtvärmande resa mellan far och son.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL