9 av Marilyn Monroes bästa skådespelarinsatser

9 av Marilyn Monroes bästa skådespelarinsatser

08 maj 2022 kl. 20:05

Ikoniska filmer med Hollywood legenden

I samband med den nya Netflix dokumentären om Monroe kom ut förra veckan så vill

Det är i år 60 år sedan Marilyn Monroe gick bort under mystiska omständigheter, vilka diskuterades i Netflix nya dokumentär The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes. Du kan läsa en recension av filmen här.

Även om hennes privatliv och konspirationsteorier kring hennes död brukar överskugga hennes skådespeleri så är det ingen tvekan om talangen ikonen hade. I denna lista kan du läsa om några av Marilyns bästa stunder på vita duken och var du kan se dem. 

Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Marilyn Monroe i Gentlemen Prefer Blondes
Marilyn framför "Diamonds Are a Girl's Best Friend." Foto: 20th Century Fox

En av Marilyns mest välkända filmer som gjorde uttrycket "Diamonds Are a Girl's Best Friend"och den rosa satinklänningen för evigt kopplade till megastjärnan. 

Handling: I denna komedi beger sig showflickorna Lorelei (Monroe) och Dorothy (Jane Russell) på en lyxkryssning till Paris, omedvetna om att de är förföljda av en privatdektektiv skickad av Loreleis fästmans pappa för att bevisa att hon inte är fru material. 

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, Itunes, Microsoft Store

The Misfits (1961)

Montgomery Clift, Marilyn och Clark Gable i The Misfits. Foto: United Artists Digital Studios

The Misfits var Clark Gables sista filmfratädande innan hans död ett halvår efter inspelningen och Marilyns sista fullständiga film innan hennes död 1962. Marilyns dåvarande make Arthur Miller skrev filmen och även om det var mycket strul under inspelningens gång så gav Clark och Marilyn några av sina karriärers bästa framträdanden.

Handling: Marilyn spelar Roslyn, en nyligen skild kvinna som inleder ett förhållande med den åldrande cowboyen Gay (Gable). Han övertalar henne att med hans partners (Montgomery CliftEli Wallach) fånga in vildhästar. Känslorna till Gay kompliceras när Roslyn får reda på att hästarna ska slaktas för att bli djurmat. 

Finns på: Itunes

Some Like It Hot (1959)

Tony Curtis, Jack Lemmon och Marilyn som jazzmusiker. Foto: United Artists Digital Studios

Förutom att vara en av Marilyns mest älskade och rosade filmer så har Some Like it Hot även haft politisk inflytande. Den utmanade nämligen dåtidens censur med dess HBTQ+ teman och anses vara en orsak till att filmindustrin blev mer öppen för att diskutera sexualitet och könsuttryck.

Handling: Musikerna Joe (Tony Curtis) och Jerry (Jack Lemmon) blir vittnen till ett maffia mord. För att ta sig ut ur Chicago så klär de ut sig till kvinnor och går med i ett kvinnligt jazz band. Bandets ledsångare Sugar (Monroe) fångar Joes uppmärksamhet och han försöker imponera på henne genom att låtsas vara miljonär.

Finns på: Youtube Movies, Google Play

Monkey Business (1952)

Det går galet till för Cary Grant och Marilyn i Monkey Business. Foto: 20th Century Fox

Även om Marilyn inte har en av huvudrollerna i denna filmen så stjäl hon rampljuset från Hollywoodlegenderna Cary Grant och Ginger Rogers.

Handling: Dr. Barnaby Fulton (Grant) har försökt skapa ett ungdomselixir utan mycket tur när en labb apa skapar kaos i labratoriet och häller ett gäng kemikalier i labbets vattenautomat. Ovetandes dricker Fulton vattnet, som börjar bete sig som en 20-åring och drar med sig chefens sekreterare Lois (Monroe) ut på stan.

Finns på: Microsoft Store, Itunes

The Seven Year Itch (1955)

Tom Ewell och Marilyn i The Seven Year Itch. Foto: 20th Century Fox

Den ikoniska bilden på Marilyn där den vita klänningen blåser upp spelades in för den här filmen. Scenen orsakade stora problem med hennes dåvarande make Joe DiMaggio, men ingen av dem kunde nog anat att bilden skulle bli en av hennes mest igenkännbara.

Handling: Efter att frun och barnen lämnat staden för sommaren så träffar Richard (Tom Ewell) den attraktiva ny grannen (Monroe). Även om det är spänningar mellan de två så hindrar Richards skuld och paranoia samt Monroes oskuldsfullhet och naivitet en kärleksaffär från att hända. 

Finns på: Microsoft Store, Google Play, Itunes

How to Marry a Millionaire (1953)

Marilyn Monroe, Betty Grable och Lauren Bacall
Marilyn, Betty Grable och Lauren Bacall förför som modeller. Foto: 20th Century Fox

How to Marry a Millionaire var en av 20th Century Fox första filmer att bli inspelad med Cinemascope-linsen som hjälpte till att lägga grunden för widescreen-standarden vi har idag. 

Handling: I denna stjärnspäckade komedin spelar Monroe jämte Lauren Bacall och Betty Grable tre modeller som hyr en glamorös lägenhet med målet att förföra miljonärer till giftermål. 

Finns på: Itunes

Don't Bother to Knock (1952)

Marilyn som den mentaltstörda Nell. Foto: 20th Century Fox

Efter att ha spelat i ett gäng komedier så ville Marilyn visa att hon är en seriös skådespelare. Resultatet blev thrillern Don't Bother to Knock, en något glömd film av allmänheten men höjd till skyarna av kritikerna.

Handling: Nell (Monroe) är en vacker men deprimerad ung kvinna, som tar ett jobb som barnvakt på ett lyxhotell efter att ha blivit utsläppt från en psykatrisk anstalt. När barnet hon skulle passa ser att hon har ett förhållande med gästen Jed (Richard Widmark) får hon ett bryt.

Finns på: Google Play, Itunes

Niagara (1953)

Foto: 20th Century Fox
I Niagara spelar Marilyn olycklig husfru. Foto: 20th Century Fox

Niagara var en av Marilyns med sexiga filmer och scenerna där hon endast var täckt av ett lakan orsakade ramaskri när den hade premiär. Trots skandalen blev det en av 20th Century Foxs största framgångar 1953. 

Handling: I thrillern Niagara blir ett nygift par inblandade i den olyckliga hemmafrun Roses (Monroe) plan att mörda sin make på en semester vid Niagarafallen. 

Finns på: Microsoft Store, Itunes

Bus Stop (1956)

Marilyn spelar saloonflicka och Don Murray besatt cowboy . Foto: 20th Century Fox

Marilyn fick en Golden Globe nominering för rollen som salong sångerskan Chérie, och visade att hennes skådespelartalanger inte var begränsade till musikaler och komedier.

Handling: Chérie blir uppvaktad av en naiv men envis rodeoryttare (Don Murray) som mot hennes vilja försöker tvinga henne till giftermål. 

Finns på: Blockbuster, Google Play, Itunes, Microsoft Store

Läs mer:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL