Tarantino och 7 andra regissörer som borde göra skräckfilm

Tarantino och 7 andra regissörer som borde göra skräckfilm

Oskar Pettersson
Uppdaterad 30 oktober 2021 kl. 13:56 | Publicerad 29 oktober 2021 kl. 18:00

Kanske dags att rita om karriärsbanan för dessa filmskapare?

Halloween bara dagar bort innebär julafton för många skräckfantaster där ute. Med flera spännande namn inom genren finns det mycket att se fram emot, men visst hade det varit ännu mer kittlande om även regissörerna på denna lista ”joined the dark side”?

Denis Villeneuve

Dune
"Dune". Foto: Warner Bros.

I och med den succé som Dune ser ut att bli så är Denis Villeneuve kanske Hollywoods hetaste regissör just nu. Rimligtvis borde alla stora produktionsbolag locka honom med såväl guld, rökelse och myrra inför hans nästa projekt och varför då inte ta sig an skräckgenren?

Villeneuve har genom hela sin filmografi visat att han är en mästare på att skapa en mörk, allvarsam och ofta obehaglig sinnesstämning - och vilket bättre användningsområde för dessa kvalitéer än i en skräckfilm?

Quentin Tarantino

Pulp Fiction
"Pulp Fiction". Foto: SF Studios.

Nämn valfri filmgenre och det går att hitta ett tiotal artiklar på nätet om varför Quentin Tarantino härnäst borde göra en film av just det slaget. Och visst vore det ändå spännande att se hur denna frenetiska man hade fört in sin ofta spretiga och otraditionella stil i den kantiga form som skräckgenren tyvärr ofta kan vara.

Om så skulle bli fallet kan vi nog alla unisont bocka av minst en scen där filmens antagonist drar en 20 minuter lång monolog om sitt mordvapens historia, prefererade användningsområde och dess förekomst i 70-talets popkultur.

David Fincher

Seven
"Se7en". Foto: Warner Bros.

Inte helt olikt Denis Villeneuve har David Fincher bevisat under sin snart 30-åriga filmkarriär att han kan det här med att göra sin publik obekväm. Se7en, Zodiac och The Girl with the Dragon Tattoo innehåller alla sekvenser så svårsmälta att många andra skräckfilmer idag framstår som en Hello Kitty-reklam i jämförelse, men jag menar ändå på att Fincher kan gå ännu längre om han skulle få för sig att göra en mer genrespecifik skräckfilm. Titeln på hans kommande film, The Killer, bådar i alla fall gott.

Nicolas Winding Refn

Drive
"Drive". Foto: SF Studios.

Denna danska filmskapare har aldrig varit rädd för att uttrycka sig i sina filmer. Färgrika, atmosfäriska och våldsamma är alla egenskaper som blivit synonyma med hans filmer och om ni frågar mig låter det som ett oerhört intressant recept för något både obehagligt, läskigt och alldeles… alldeles underbart.

Hans självsäkra och smått trippiga stil hade passat som handen i handsken för en underhållande och originell rysare, allra helst med hans återkommande huvudrollsinnehavare Ryan Gosling i centrum ännu en gång.

Steve McQueen

Hunger
"Hunger". Foto: Atlantic Film.

Med McQueen vid rodret av en skräckfilm hade vi gissningsvis inte fått se särskilt mycket blodsplatter eller köttätande monster. Engelsmannens största styrka som regissör ligger snarare i att skapa och mästerligt styra sin publiks känslor och sinnesstämning precis i den riktning han behagar – ni vet, såna där bra saker!

Sett till de sorters filmer McQueen hittills ägnat sig åt känns kanske steget till skräckgenren som ett högst oväntat karriärval, men det hade likväl varit oerhört intressant att se hur han hade tagit sig an en sådan uppgift.

Adam McKay

Anchorman
"Anchorman". Foto: UIP.

Jag har verkligen ingen aning hur en skräckfilm regisserad av mannen som gav oss Anchorman skulle kunna se ut. Betyder det att jag inte vill se det hända? NEJ!

Efter att han först gjort sig ett namn inom genren av underbart löjliga komedifilmer är Adam McKay år 2021 plötsligt en av Hollywoods hetaste regissörer. Vägen ligger rimligtvis krattad för honom att göra lite vad han känner för härnäst, och varför då inte utnyttja den makten för att prova på en ny genre? Förslagsvis med Will Ferrell och John C. Reilly i huvudrollerna.

Lynne Ramsey

You Were Never Really Here
"You Were Never Really Here". Foto: Scanbox Entertainment.

Lynne Ramsey är knappast någon duvunge i branschen, men kanske ändå ett relativt okänt namn för många. På ”Tarantinoesque” manér har Ramsey endast gjort fyra filmer sedan sin debutfilm 1999 (Ratcatcher), något som kan ha bidragit till hennes relativa anonymitet jämfört med sällskapet på den här listan.

När denna skotte väl tar sig an en film, då är det dock av hög kvalitet. Hennes senaste, You Were Never Really Here från 2017, är inget mindre än ett mästerverk och den bevisar också, med sitt gripande, nattsvarta och samtidigt poetiska handlag från Ramsey, att hon säkerligen hade kunnat åstadkomma något riktigt starkt bara ett stenkast bort genremässigt.

Rian Johnson

Knives Out
"Knives Out". Foto: Nordisk Film.

Johnson har under sin relativt korta karriär hunnit bära många hattar. Sci-fi, mordmysterier, quirky komedier och Star Wars har han redan betat av och om regissören vill fortsätta med att ständigt utforska nya territorium kan en skräckfilm mycket väl ligga förestående för 47-åringen.

Då han nyligen signat upp för att göra både Knives Out 2 och 3 lär en sådan möjlighet få vänta för den skicklige regissören, men om den väl kommer borde det väcka intresset hos filmälskare världen över.

VIDARE LÄSNING:

Bästa skräckfilmerna

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL