Nu på bio

Det senaste på biofronten!

8 kända djur från filmhistorien

8 kända djur från filmhistorien

Sebastian Håkansson | Lista
09 april 2016
Sebastian Håkansson | Lista
09 april 2016

Vilka kända djur kommer du ihåg?

Människan och dess sällskapsdjur har levt sida vid sida sedan urminnes tider. Genom åren har Hollywood skildrat de emotionella band vi har till våra ”kelgrisar” genom att integrera dem i olika filmer. Nedan kan du ta del av en lista på åtta populära djur som figurerat genom filmhistorien. Gemensamt för listan är att djuren aldrig har animerats i de respektive filmerna.

1. Babe (Babe den modiga lilla grisen, 1995)

Stillbild från "Babe – Den modiga lilla grisen"
Foto: United International Pictures AB

Filmens huvudperson är grisen Babe, som skildes från sin mamma och sina syskon när han var en liten kulting. På bonden Hoggetts bondgård bor den kloka vallhunden Fly, den snattrade ankan Ferdinand, den gamla tackan Maa och en trio med sjungande möss. Alla har sina förutbestämda uppgifter fram till Babe dyker upp och vänder upp och ner på gården.

Under produktionen av Babe – Den modiga lilla grisen spelades babe av hela fyrtioåtta olika grisar. Det antalet behövdes eftersom griskultingar växer otroligt fort och filminspelningen pågick i flera månader.

2. Willy (Rädda Willy, 1993)

Späckhuggaren Willy hoppar högt mot solnedgången i "Rädda Willy"
Foto: Warner Bros. Sweden AB

Den kända späckhuggaren Willy har både berört och upprört många under åren. Willy spelades av späckhuggaren Keiko, som även medverkade i de två uppföljarna. Han hade som treåring fångats in och växt upp på en djurpark i Mexico. Efter att han blivit superkändis genom sina filmroller bildades organisationen Free Willy-Keiko. Detta ledde tillslut att Keiko släpptes ut i det fria. Problemet var att han, efter år av fångenskap, blivit alldeles för tam för att kunna anpassa sig tillräckligt. Keiko förstod inte hur man fångade mat och dog tillslut av svält utanför den norska kusten.

Läs också: Blackfish - vad ände sedan

3. Shadowfax (Sagan om de två tornen, 2002)

shadowfax
Foto: AB Svensk Filmindustri

I J.R.R. Tolkiens böcker om Härskarringen rider karaktären Gandalf på hästen Shadowfax, eller Skuggfaxe på svenska. I filmserien Sagan om ringen dök hästen upp för första gången i Sagan om de två tornen, och kom springande när Gandalf visslade. Han är också föremålet för en av filmens mest citerade repliker:

”Run Shadowfax, show us the meaning of haste.”

4. Lassie (Lassie på äventyr, 1943)

lassie
Foto: AB MGM

Den första filmen om Lassie, Lassie på äventyr, kom ut 1943. Hunden Pal (1940–1958) spelade bland andra mot Elizabeth Taylor i filmen. Under åren har det kommit flera filmer om den berömda Collihunden samt en TV-serie som pågick i mer än tjugo år.

5. Lilla Gubben och herr Nilsson (Pippi, 1969)

Självklart måste dessa båda herrarna få vara med på listan.

Andra har läst: Pippi i mangastil

6. Clyde (Hetsjakten, 1978)

clyde
Foto: Warner-Columbia Film AB

Orangutangen Clyde var side-kick till Clint Eastwood i  actionfilmen Hetsjakten (1978) och hade en rejäl högerkrok. Föga anade den stenhårda actionhjälten att han skulle bli så överglänst av sin håriga kollega att en uppföljare kom två år senare.

7. ”Nazist-apan”  (Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten, 1981)

moneky
Foto: Cinema International Corporation

Att spela nazist-apa och följaktligen se riktigt ond ut i varje scen, kräver en riktig bra casting. Eller? Hur eller hur lyckades skaparna till Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten (1981) hitta den perfekta apan för rollen.

8. Ekorrarna (Kalle och chokladfabriken, 2005)

ekorrar
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Ekorrarna i Kalle och chokladfabriken (2005) stod enligt Empire för den bästa scenen i filmen. Burton lät träna 200 ekorrar i sex månader för att återskapa den berömda scenen ur boken.

Detta var vår lista på kända djur i filmhistorien. Är det någon du saknar?

NÄSTA ARTIKEL