Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
filmer om alkohol

8 filmer om alkohol

Carl Hempel | Lista
31 december 2022
Carl Hempel | Lista
31 december 2022

Ett mångbottnat verktyg för filmskaparen.

Alla har vi olika relationer till, och åsikter om, alkohol. Därför har den också gestaltats på många olika sätt på vita duken. I filmskapande kan du definitivt använda alkohol som ett verktyg att göra både tragiska och komiska scener. Den kan bland annat användas för att visa någons passion eller någons största svaghet.

Alkohol på film
Foto: United International Pictures.

Nedanför har jag listat 8 filmer där alkoholen på ett eller annat sätt sätter prägel på handlingen. Missa inte heller vår lista på filmer om mat!

Sideways (2004)

Sideways
Foto: 20th Century Fox.

Två vänner åker på semester genom Kaliforniens vindistrikt. Vinälskaren Miles ser fram emot en lugn vecka, samtidigt som Jack ser det som en sista chans att leva vilt innan sitt kommande bröllop.

Sideways är filmen som både hyllar och gör narr av den lite "finare" vinkulturen. Paul Giamatti och Thomas Hayden Church är perfekta i rollerna som två vänner som valt helt olika vägar i livet. Tillsammans bjuder de på flera tragikomiska scener. De vackra landskapen av vinodlingar samt de detaljrika beskrivningarna av vinsmaker gör att man blir väldigt sugen på ett glas rött.

Drinking Buddies (2013)

drinking buddies
Foto: Universal Pictures.

På ett ölbryggeri i Chicago jobbar bästisarna Luke och Kate. När den lekfulla vänskapen övergår till en mer kärleksfull relation uppstår diffusa situationer eftersom de båda redan är i varsitt förhållande.

Joe Swanbergs mysiga indierulle bjuder på ett grymt soundtrack, bra skådespelarprestationer och en hel del öl. Likt de flesta av hans filmer är alla scener mer eller mindre improviserade. Med skickliga skådisar som Olivia Wilde, Jake Johnson och Anna Kendrick känns helhetsintrycket genuint. Trots den typiska "will they or won´t they"-handlingen är filmen allt annat än klyschig. Filmen har dessutom haft en ovanlig metod... Olivia Wilde har nämligen i intervjuer bekräftat att skådespelarna faktiskt drack riktig öl i filmen eftersom det var billigare med bryggeriets tappöl än vad det var att köpa vatten på flaska.

Smashed (2012)

Smashed
Foto: Universal Pictures.

Det gifta paret Kate och Charlies relation är starkt baserat på deras kärlek till alkohol. Efter att Kate bestämmer sig för att bli nykterist sätts deras förhållande på prov.

Smashed är ett mörkt drama om alkoholism och hur det drabbar ens nära. I huvudrollerna ser vi Aaron Paul (Breaking Bad) och Mary Elizabeth Winstead (10 Cloverfield Lane) som det unga, destruktiva paret.

Lawless (2012)

Lawless
Foto: Svensk Filmindustri.

"Lawless" utspelar sig i Franklin County, Virginia, under en tid då alkoholförbudet höll landet i sitt starkaste grepp. Bröderna Bondurant försörjer sig på att destillera och smuggla sprit till stadens innvånare. När den korrupta polisen Charlie Rakes inte får ta del av kakan påbörjas ett blodigt krig.

Denna råa thriller utspelar sig under en viktig del av USA:s historia. Alkoholförbudsperioden var en tid då svarta marknaden blomstrade och korruption blev allt vanligare. Något som filmen fångat. På den imponerande rollistan ser vi Tom Hardy, Jason Clarke, Shia LaBeouf, Jessica Shastain, Gary Oldman, Dane DeHaan och Guy Pierce. Den sistnämnda bjuder på en av de läskigaste skurkarna jag sett i filmväg.

Superbad (2007)

Supersugen
Foto: Sony Pictures.

Bästisarna Seth och Evan är långt ifrån skolans mest populära killar. När de blir bjudna på fest av Seths hemliga kärleksintresse Jules försöker han snabbt imponera på henne. Han erbjuder sig att skaffa alkohol till festen, något som blir svårare än väntat.

Superbad är coming of age-komedin som satte många unga skådespelare på kartan. Där bland Jonah Hill, Michael Cera och Emma Stone. Manuset skrivet av Seth Rogen och Evan Goldberg är löst baserat på deras egna tonår. Det finns en stor igenkänningsfaktor om man någon gång som minderårig försökt att få tag på alkohol.

Leaving Las Vegas (1995)

Leaving Las Vegas
Foto: Scanbox.

Ben har förlorat allt i livet på grund av sin alkoholism. Han bestämmer sig för att åka till Las Vegas för att där supa sig själv till döds. På sin resa möter han den prostituerade kvinnan Sera, som vill hindra honom från sitt öde.

Detta drama om alkoholens mörkaste sidor fick många nomineringar under Oscarsgalan 1995. Där vann Nicolas Cage sin första och hittills enda Oscar för bästa manliga huvudroll. En film som påminner oss om att Cage inte bara är den galning han mest är känd för att vara idag.

The World's End (2013)

The World's End
Foto: United International Pictures.

Fem barndomsvänner återförenas i sin hemort för en episk krogrunda. De hinner inte långt innan de inser att något är fasansfullt fel med byns invånare.

The World´s End är den sista filmen i Edgar Wrights episka Cornetto-trilogi. Som vanligt är det Simon Pegg och Nick Frost som leder skeppet men till skillnad från Shaun of the Dead och Hot Fuzz får Pegg spela den lite mer roliga och galna karaktären medan Frost håller tillbaka. Det blir en rolig och actionfylld resa där skådespelarna får visa prov på hur folk generellt beter sig under fyllans olika stadier. Filmen bjuder på allt som kan förväntas av brittisk pubkultur, men det hela skruvas upp med visst sci fi-element.

If I Should Fall from Grace: The Shane MacGowan Story (2001)

Shane McGowan från The Pogues
Foto: Buena Vista International.

En dokumentär om The Pogues före detta frontman Shane MacGowan.

Få artister har blivit så förknippade med alkoholism som Shane MacGowan. Hans kärlek till alkohol har genomsyrats i många av The Pogues topplåtar. I denna film får vi ta del av MacGowans uppgång och fall samt hans komplexa relation till spriten.

NÄSTA ARTIKEL