Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dreamgirls

8 filmer om afroamerikanernas historia

David Forssell | Lista
18 juni 2022
David Forssell | Lista
18 juni 2022

Gripande berättelser från det stora landet i väst.

Det är på tiden att vi på Filmtopp tillägnar den afroamerikanska kulturen och historia en lista med bra filmer. Bland dessa åtta juveler hittar du allt från "Purpurfärgen" till "Malcolm X".

Här kommer en lista på åtta filmer som på ett eller annat sätt skildrar afroamerikansk historia. 

8 filmer med afroamerikaner i fokus

Malcolm X (1992)

Handling: Motståndsmannen Malcolm X kamp mot rasismen är en bärande del av denna film. Vi får följa honom från det att hans far mördas av Ku Klux Klan, ett mord som betecknas som "självmord", till hans kontakter med i Nation of Islam och de vänner och fiender han skapar sig längs med vägen. 

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Viaplay

Dolda tillgångar (2017)

Handling: Tre begåvade kvinnor arbetar på NASA och hjälper till med beräkningarna för uppskjutningen av John Glenn i rymden. Detta under en tid när kvinnor och män inte var jämställda och när svarta och vita behandlades allt annat än lika. Om det fanns ett ord att beskriva Dolda tillgångar med vore det inspiration.

Finns att se: Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Microsoft Store, Disney+

Purpurfärgen (1985)

Handling: Celie är en ung afroamerikansk kvinna som växer upp under det tidiga 1900-talet. Hon utnyttjas sexuellt , blir gravid och tvingas ingå ett arrangerat äktenskap med en man som är allt annat än trevlig. Trots den tuffa tillvaron finner hon stöd hos de andra kvinnorna samhället, och tillsammans med dem lyckas hon växa som människa. 

Finns att se: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, HBO Max

12 Years a Slave (2013)

Handling: Solomon Northup lever i Nordstaterna, där livet för de svarta är betydligt bättre än i södern, där slaveriet är tillåtet. En dag luras han iväg till södern och tvingas där att arbeta som slav under fruktansvärda förhållanden. Det som väntar honom är sedan år av kamp för att bli fri och att göra livet drägligt för de andra svarta. 

Finns att se: Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Amazon Prime, Viaplay

Gissa vem som kommer på middag (1967)

Handling: USA under 1960-talet. Joanna och John älskar varandra över allting annat och vill inget hellre än att dela med sig av detta till hela världen. När Joanna berättar att hon funnit mannen i sitt liv blir hennes mor självklart glad, tills det visar sig att mannen i fråga är svart. 

Finns att se: Microsoft Store, SF Anytime, iTunes

Niceville/The Help (2011) 

Handling: Niceville får vi följa AibileenSkeeter och Minni som alla kämpar för att ta sig genom vardagen. Skeeter när drömmar om att arbeta som journalist medan Aibeleen och Minni arbetar som hushållerskor i den segregerade södern på 1960-talet. Aibileen och Minni blir ständigt diskriminerade på grund av sin hudfärg, men förtrycket ökar bestämmer de sig att hjälpa Skeeter att skriva en bok om de svartas vidriga förhållande i USA.

Finns att se: Google Play, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Disney+

Dreamgirls (2006)

Handling: Körgruppen The Dreamettes får chansen att signas av ett skivbolag och når sedan stora framgångar på musikarenan. Men med framgångarna följer också slitningar, bråk och avundsjuka. Dreamgirls är en film fylld av svängig musik och goa röster och som gör sig utmärkt en fredag- eller lördagkväll. 

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes

Southside With You (2016)

Handling: I Southside with You berättas historien om hur Barack och Michelle Obama fann varandra och blev ett par. Ja, ibland kan en films handling beskrivas med bara en enda mening!

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, iTunes, Blockbuster, SF Anytime

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL