7 skräckfilmer med hårresande händelser bakom kameran

7 skräckfilmer med hårresande händelser bakom kameran

Oskar Pettersson
09 juli 2024 kl. 20:00

Skräcken i dessa filmer var högst verklig – tragedierna bakom kameran

”Tänk på att det bara är på låtsas”. Den vetskapen har säkert vi alla behövt påminna oss själva om under en riktigt obehaglig skräckfilm. Sant som det oftast är, men i fallet med filmerna på den här listan så fortsatte skräcken även bakom kulisserna.

7 skräckfilmsinspelningar som drabbades av tragedier

Rosemary's Baby
Foto: Paramount Pictures.

Rosemary's Baby (1968)

Roman Polanskis stilbildande film från 1968 har vuxit till att bli en sann milstolpe inom skräckgenren. Det var dock inte enbart priser och hyllningar som efterföljde filmen utan även skeenden av betydligt mer otrevlig natur. Inom loppet av bara ett år efter filmens premiär hade inte mindre än tre personer med nära anknytning till filmen drabbats av tragedier av olika grader. 

En av filmens producenter blev allvarligt sjuk och Polanskis flickvän Sharon Tate gick ett ännu värre öde till mötes när hon ökänt blev mördad av anhängare till Charles Manson 1969. Men det är kanske ändå det som hände filmens kompositör som står ut mest just i det här sammanhanget. Krzysztof Komeda avled nämligen av en blodpropp i hjärnan, vilket kusligt nog efterliknar ett dödsfall i filmen.

The Crow
Foto: Svensk Filmindustri.

The Crow (1994)

Ännu ett fall där verkligheten sorgligt nog imiterade konsten. I Alex Proyas The Crow blir huvudkaraktären Eric (Brandon Lee) ihjälskjuten för att sedan återvända från de döda för att hämnas. I verkligheten gick Lee samma ödesdigra öde till mötes, men utan den ljuva hämnden som tröstpris.

Under en av en filmens scener var tanken att Lee skulle bli skjuten av en låtsaskula men när inspelningsdagen väl var kommen gick något ofantligt snett. På grund av ett misstag var kulan som träffade skådespelaren av högst verklig och dödlig karaktär, och Brandon Lee avled sedermera till följd av sina skador.

Omen
Foto: 20th Century Fox.

Omen (1976)

Även den mest skeptiska individen har nog svårt att bemöta händelserna kring skapandet av Omen med en axelryckning. Filmens minst sagt besvärliga produktion har vid det här laget nått legendarisk status, och det är inte svårt att förstå när man väl läser om incidenterna som kantade filmen.

Makabra dödsfall och dubbla blixtnedslag mot flygplan är bara ett axplock av vad de inblandade i filmen tvingades utstå, och filmen är sedermera nästan lika känd för sin bakgrundshistoria som för sin handling. 

The Amityville Horror
Foto: Scanbox Sweden.

The Amityville Horror (2005)

Nu går vi in på betydligt mer hörsägenbaserat och svårbevisat territorium. Denna Ryan Reynolds-ledda remake av sjuttiotalsskräckisen med samma namn tacklar det övernaturliga, och om man ska tro huvudrollsinnehavaren själv så avspeglades filmens rysliga teman även på produktionen av filmen.

Han har nämligen sagt att under inspelningen så vaknade han och flera andra ur produktionsteamet mystisk upp exakt klockan 03.15 varje morgon. Varför är just den tiden uppseendeväckande? Jo, det var nämligen exakt då som de riktiga Amityville-morden ägde rum. Obehagligt om det är sant, men jag föredrar ändå versionen där en skojfrisk figur bland personalen var medveten om innebörden och satte en väckarklocka just den tiden varje morgon.

LÄS OCKSÅ: Riktiga spökhus – sanningen bakom dem

Exorcisten
Foto: Warner-Columbia Film.

Exorcisten (1973)

Man går inte till historien som en av tidernas mest firade skräckfilmer utan att ha lite verklig fasa att skryta med. I fallet Exorcisten var det en rad otäcka händelser som fick de inblandade i filmen att tro att filmen hade en förbannelse vilandes över sig. 

Skådespelare som ådrog sig mystiska skador, kulisser som fattade eld och diverse personer kopplade till filmen som avled av såväl naturliga som onaturliga orsaker under ett kort tidsspann. Dessa berättelser tillhör idag filmens orubbliga arv och bidrar med en bråkdel till filmens legendstatus i filmhistorien.  

Poltergeist
Foto: United International Pictures.

Poltergeist (1982)

Denna Spielberg-skrivna hörnsten inom skräckgenren har likt så många andra filmer på den här listan fört med sig mer hemska saker än enbart framgång och berömmelse för sina skådespelare. 

I Poltergeist blir Freeling-familjens hem utsatta å det grövsta av demoniska krafter och trots prövningarna som familjen tvingas utstå i filmen så fick ändå två av skådespelarna som spelade barnen i filmen utstå ännu värre konsekvenser i verkligheten. Dominique Dunn blev mördad av sin före detta pojkvän och Heather O’Rourke avled till följd av en septisk chock, båda händelser som inträffade bara månader efter filmens inspelning och stämpeln ”Poltergeistförbannelsen” kom därefter.

Twilight Zone: The Movie
Foto: Warner-Columbia Film.

Twilight Zone: The Movie (1983)

Den kultförklarade serien The Twilight Zone fördes på 80-talet till vita duken, men dessvärre är filmen idag kanske mest ihågkommen för tragedin den förde med sig. Under en helikopterfärd kraschade nämligen fordonet och tre av skådespelarna från filmen avled följaktligen.

Historien blev, om inte mer sorglig så i alla fall mer kuslig, när det senare framkom att en av de avlidna i kraschen, Vic Morrow, ett år tidigare hade tecknat en livförsäkring på sig själv värd fem miljoner dollar. Han ska ha gjort detta med känningen om att något olycksbådande var på väg hans håll, och jodå…

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2024

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL