Aladdin och Jafar

7 skådespelare som höjde/sänkte filmen

19 december 2022 kl. 08:12

Ibland blir det rätt och ibland blir det fel

Det där med film är svårt. Och stundom går det käpprätt åt skogen. Här kommer exempel på när skådespelare antingen sänkt eller höjt en film.

Underskatta aldrig skådespelarnas insats i en film. Men överskatta dem inte för den sakens skull heller. Här kommer en lista på några riktningar höjningar och bottennapp vi sett genom åren. Håll till godo!

7 gånger det bränt till – av rätt eller fel anledning

Höjning! Mads Mikkelsen som Grindelwald

Till serien Fantastiska vidunder har det släppts tre filmer. Om det blir två film till, vilket är tanken, får vi vänta med att se. I de första två filmerna spelades seriens skurk av Johnny Depp, men efter att Depp och Amber-historien drog igång kunde han inte vara kvar. Och det var kanske lika bra med tanke på att hans tolkning av den onde trollkarlen Grindelwald aldrig fungerade. Johnny Depps Grindelwald, med sitt vita hår och mustasch, framstod som konstig, clownaktig och lite som en galen professor. 

När Mads Mikkelsen tog över fick däremot Grindelwald det djup han saknat. Mikkelsen lyckades också fånga någonting mänskligt hos denne elake karaktär. Mads Grindelwald är både mänsklig, läskig, konstig och vanlig – på en och samma gång. Bra där, Mads!

Sänkning... Michael Gambon som Dumbledore

När Richard Harris dog tog Michael Gambon över rollen som Dumbledore i Harry Potter och fången från Azkaban. Tyvärr fungerade det inte alls alls. Medan Richard Harris tagning på Dumbledore var en varm, mysig men samtidigt respektingivande gammal man var Michael Gambons Dumbledore en butter gammal gubbe. Michael Gambon har själv erkänt att han aldrig läst Harry Potter-böckerna, och när man ser hans tolkning av karaktären förstår man varför. Tur att Jude Law återgav Dumbledore sin naturliga värme i Fantastiska vidunder.

Höjning! Meryl Streep som Margaret Thatcher

Meryl Streep är verkligen beviset på hur en skicklig skådespelerska kan höja en film vars manus är rätt så mediokert. I Järnladyn spelar Meryl Streep både en yngre och en äldre Margaret Thatcher, dels innan hon tillträdde posten som Storbritanniens premiärminister och sedan efter hennes fall och in demensen. Utan Streep hade Järnladyn säkert aldrig blivit någon succé. Streep vann också sin tredje Oscarsstatyett för denna roll.

Sänkning... Hayden Christensen som Anakin Skywalker/Darth Vader

Den klassiska serien Star Wars har många fans världen över. Om det finns någon stor fanskara till Hayden Christensen är inte omöjligt, men det beror i sådana fall inte på hans insats som Anakin Skywalker i Star Wars II: Klonerna anfaller. Christensen spelar tyvärr över något så kolossalt att det blir nästintill pinsamt, vilket inte är särskilt bra om man är filmens huvudperson. Men alla har vi ju våra dagar på jobbet. Så Christensen, sluta inte spela, men ta dig inte an Skywalker igen. 

Höjning! Rolf Lassgård som Marianne

Min pappa Marianne har ett viktigt budskap om att vara sann mot sig själv. I denna film får vi följa när prästen Lasse kommer ut som transkvinna och de hinder som kommer i vägen. Filmen blir aldrig ordentligt mångbottnad och känslosam men Rolf Lassgårds porträtt av Lasse/Marianne är däremot mycket bra. Detta gör att filmen trots allt fungerar och att den är värd en titt!

Sänkning/höjning: Donna Reed/Barbara Bel Geddes som Miss Ellie

Dallas började sändas 1978 och fram tills 1984 spelades karaktären Miss Ellie Ewing av Barbara Bel Geddes. Miss Ellie är den goda, varmhjärtade matriarken i familjen Ewing, men när hon byttes ut mot Donna Reed blev det nåt helt annat. Donna Reeds Miss Ellie blev en kylig kvinna i stark kontrast mot innan – ett sänke för serien. Efter bara en säsong på Dallas fick dock Donna Reeds sparken, Barbara Bell Geddes kom tillbaka och allt var åter frid och fröjd på Southfork. Eller tja, bortsett från J.R:s små äventyr.

Sänkning... Marwan Kenzari som Jafar

Skurken i Aladdin är storvisiren Jafar. Det är inget fel att antagonisten i en film inte är läskig, han eller hon kan rentav vara både gullig och rolig - men inte skrattretande och pinsam. I alla fall inte av fel skäl. Åter har vi ett fall där en skådespelare spelar över så att man blir tvungen att plocka fram skämskudden. Om en tecknad motsvarighet kan vara läskigare än en live-action/cgi-skådespelare, då vet man att det är dåligt. Redigt dåligt. Marwan Kezari, det blir IG för dig.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL