X-Men filmerna: Från sämst till bäst!

7 saker du kanske inte visste om X-Men

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 28 maj 2016 kl. 18:05

Har du koll på det här om X-Men?

För lite mer än en vecka sedan hade den tredje filmen i den andra trilogin, X-Men: Apocalypse, premiär. Ända sedan den allra första delen kom år 2000 har vi fått följa Wolverine, Magneto, Professor Xavier och alla de andra mutanterna fram och tillbaka under 1900- och 2000-talet i deras kamp mot både varandra och mot de människor som vill ha bort dem. Även om jag personligen anser att den, över lag, underhållande filmserien inte fick det avslut den förtjänar, så har den ändå satt sitt avtryck på den amerikanska superhjältekulturen. Nedan listar vi därför sju olika fakta om X-Men som du eventuellt inte redan känner till.

1. Wolverines längd

Enligt Marvel så är Wolverine i serierna inte längre än ca 1,61 m (5,3 ft). Eftersom Hugh Jackman i själva verkat är 1,89 (6,2 ft), så är han nästan tre decimeter längre än sin karaktär.

Läs också: X-Men-filmerna - Från sämst till bäst

2. Rollen som Jean Grey

Både Elle Fanning, Chloë Grace Moretz och Hailee Steinfeld var påtänkta för rollen som Jean Grey till X-Men: Apocalypse. Men tillslut gick den till Game of Thrones-stjärnan Sophie Turner som levererade med bravur. Förhoppningsvis blir det fler filmroller för vår kära Sansa Stark.

3. Neil Patrick Harris som Nightcrawler?

Ja, det var faktiskt nära till att bli så. How I Met Your Mother-stjärnan provspelade för X-Men 2 (2003). Men rollen gick istället till Alan Cumming eftersom han redan talade flytande tyska, vilket var till en stor fördel med tanke på att Nightcrawler, eller Kurt Wagner som han egentligen heter, är just tysk.

4. Hugh Jackman håller rekordet

hugh-jackman-talks-wolverine-sequeljpg-885be8_1280w

Åtta X-Men-filmer, åtta framträdanden av Wolverine. Hugh Jackmans ikoniska roll har dykt upp i varenda en, även om det ibland bara varit för en kort, kort sekvens (I X-Men: First Class är cameon endast 20 sekunder). Men likväl syns han alltid till, vilket gör honom till den enda som är med i både hela filmserien. Jackman håller även rekordet som den skådespelare som har agerat flest gånger som samma serietidningskaraktär.

Den tredje fristående filmen om Wolverine håller dessutom på att spelas in just nu och planeras ha premiär under våren 2017, så rekordet kommer bli ännu svårare att slå för den som planerar försöka.

Närmast är Robert Downey Jr. för rollen som Tony Stark "Iron Man" i sju släppta filmer. Med tanke på att han kommer återvända i rollen i både den kommande Spider-Man: Homecoming (2017) och de två avslutande Avengers-filmerna, så kommer vi ha en ny rekordhållare 2018 om inte Jackman får chansen att återvända som Wolverine ännu en gång.

5. Bad om Beast

Kelsey Grammer gestaltade mutanten Beast i den tredje filmen, X-Men - The Last Stand (2006). I efterhand har han sagt att det var en av hans favoritroller och att han så gärna ville ha den att han erbjöd sig att provspela för den. Det var hans första audition på 20 år(!).

6. Macbeth x4

Ja, tro det eller ej men både Patrick Stewart, James McAvoy, Ian McKellen och Michael Fassbender har alla fyra spelat Macbeth i olika filmversioner av Shakespeares klassiska tragedi. Den senaste kom förra året med Fassbender i huvudrollen och Justin Kurzel som regissör, samma duo som ligger bakom den efterlängtade Assassin's Creed som har premiär i slutet av december i år.

Läs också: Så bra är Macbeth (2015)

7. Rakade sig och fick förlängningar

PX

James McAvoy rakade sitt huvud för rollen som Professor Charles Xavier inför X-Men: First Class. Men eftersom filmskaparna ville ha honom med hår under delar av filmen blev han tvungen att bära förlängningar och peruk under inspelningen av vissa scener.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL