7 matprogram med smaker från hela världen

7 matprogram med smaker från hela världen

Fredrik Larsson
Uppdaterad 02 april 2024 kl. 08:04 | Publicerad 30 mars 2024 kl. 20:03

Matprogrammen som får dig att vilja resa utomlands

Älskar du all typ av mat lika mycket som vi? Ta då del av våra bästa tips på matprogram med smaker från hela världen.

Lagar du i princip samma rätter om och om igen varje vecka och vill ha inspiration till att våga testa något nytt? Det här är listan över matprogram som gör att du kommer se på kryddhyllan på mataffären med helt nya ögon.

7 sevärda matprogram du inte får missa – med smaker från hela världen

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Netflix.

Street Food: Asia (2019)

Street Food: Asia är en Netflix-serie som utforskar den äkta asiatiska maten. Eftersom att Asien är ett så stort område så är också variationen på maten väldigt stor. Under nio avsnitt reser de runt i Thailand, Japan, Indien, Indonesien, Taiwan, Sydkorea, Vietnam, Singapore och Filippinerna och utforskar maten via gatukök. Det är mat som inte alltid lagas av utbildade kockar, utan det är mat som har gått via generationer och som formats av kulturen.

Här kan du streama: Street Food Asia

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: CNN.

Stanley Tucci: Searching for Italy (2021–2022)

Stanley Tucci är en skådespelare som du kanske känner igen från bland annat The King’s Man (2021) där han spelade en amerikansk ambassadör, eller ännu mer igenkännbar från filmserien The Hunger Games (2012–2015) där han spelade den karismatiske spelledaren Caesar Flickerman. Stanley har italienskt påbrå, då båda hans föräldrar kommer från Italien.

I det här matprogrammet får vi följa med på en fantastisk resa genom Italien och se den genuina italienska matkulturen. Det är alltifrån små familjeägda restauranger till större restaurangkök. Det som får det här matprogrammet att sticka ut är hur Stanley vågar berätta på ett uppriktigt sätt om matkulturens både fram- och baksidor.

Denna serie finns just nu inte tillgänglig för streaming i Sverige, men du kan bevaka "Stanley Tucci: Searching for Italy" här för att se när den dyker upp på streamingmarknaden.

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Netflix.

Salt Fat Acid Heat (2018)

År 2017 gav kocken och matskribenten Samir Nosrat ut boken Salt Fat Acid Heat. Den handlar om och lär ut matlagningstekniker baserat på de fyra mat-elementen salt, fett, syra och hetta.

Året därpå producerades ett matprogram med samma namn där Samir besöker platser runtom i världen där de fyra elementen används i lokal matlagning. Matprogrammet består av fyra avsnitt, ett avsnitt för varje element.

Här kan du streama: Salt Fat Acid Heat

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Netflix.

Somebody Feed Phil (2018–2024)

I januari 2018 hade Somebody Feed Phil premiär på Netflix. Den 4 mars i år (2024) släpptes den sjunde säsongen. Detta är ett matprogram där Phil Rosenthal (skaparen av "Alla älskar Raymond") reser till världens alla hörn för att testa dess matkultur.

Det är med stor humor och mycket värme som Phil skapar oförglömliga möten med andra människor och deras matkultur.

Här kan du streama: Somebody Feed Phil

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Disney+.

Taste The Nation with Padma Lakshmi (2020–2023)

Amerika är ett stort och mångkulturellt land där man kan uppleva kulturer från hela världen. Padma Lakshmi reser runt i landet i olika städer och utforskar bredden av matutbudet som finns. Hon lär sig via maten om varje stads matkultur som formats av invandring från olika länder.

Här kan du streama: Taste The Nation with Padma Lakshmi

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Netflix.

Heavenly Bites: Mexico (2022)

Memo Villegas reser runt i Mexico och upplever den mexikanska matkulturen. Tacos tänker kanske många svenskar direkt på, men det är så mycket mer än så. I det här matprogrammet får vi oss en upplevelse av mat som vi inte trodde var möjligt. Det är helt utan fruktan de lagar mat som vi aldrig skådat tidigare, och endast fantasin sätter gränserna.

Du kan streama "Heavenly Bites: Mexico" på Netflix.

7 matprogram med smaker från hela världen
Foto: Hulu.

Eater’s Guide To The World (2020)

Ibland vill man testa ny mat från andra delar av världen, men utbudet är enormt och man vet inte var man ska börja. Maya Rudolph vägleder oss genom världens matutbud och testar den mest utsökta maten man kan tänka sig. Genom möten med människor testar hon lokal mat från världens alla hörn och finner även de mest dolda matställena som erbjuder fantastisk mat.

Denna serie finns just nu inte tillgänglig för streaming i Sverige, men du kan bevaka "Eater's Guide to the World" här för att se när den dyker upp på streamingmarknaden.

Fredrik Larsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL