Nu på bio

Det senaste på biofronten!

8 grymma skådespelare utan Oscarsnominering

8 grymma skådespelare utan Oscarsnominering

Carl Hempel | Lista
02 april 2016
Carl Hempel | Lista
02 april 2016

Visst borde dessa damer och herrar blivit nominerade redan?

Oscargalan 2016 var inte bara historisk som galan där Leo fick sin första Oscar. Det var också första gången som Tom Hardy, Bryan Cranston och Jennifer Jason Leigh fick sina första Oscarsnomineringar.

Jim Carrey
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige

Samtidigt som skådespelare som Melissa McCarthy och Jonah Hill sitter på en respektive två Oscarsnomineringar, så finns det många namn i Hollywoods absoluta elit som ännu inte har fått en Oscarsnominering. Denna lista kollar närmare på dessa skådisar samt vilka filmer de kanske borde ha varit nominerade för.

Dessa grymma skådespelare har aldrig fått en Oscarsnominering

John Goodman

John Goodman i "Big Lebowski"
Foto: Gramercy Pictures

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Barton Fink, The Big Lebowski

Trots att allt som Goodman tar på blir till guld står han ändå utan någon Oscarsnominering i sin långa karriär. Goodman har i många år fått oss att både skratta och ibland känna oss riktigt obekväma med sin både karismatiska och läskiga närvaro. Hans arbete med Coen-bröderna har varit enormt lyckat och uppskattat av både kritiker och publik. Han har haft viktiga roller i både Oscarsvinnande och Oscarsnominerade filmer.

2011 var Goodman med i The Artist som kammade hem fem Oscars inklusive bästa film. Året efter hade han stora roller i de båda Oscarsnominerade filmerna Argo och Flight. Argo vann det året för bästa film. Goodmans kanske mest ikoniska roll var som krigsveteranen Walter i kultklassikern The Big Lebowski, som på något sätt inte fick någon nominering under Oscarsgalan 1998.

Paul Dano

Paul Dano
Foto: Paramount Vintage, Miramax Films

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Little Miss Sunshine, There will be blood, Prisoners, 12 years a slave, Love and Mercy

Paul Dano kanske inte är världens mest kända namn, men han är en av mina absoluta favoritskådespelare. Dano har en tråkig förbannelse över sig eftersom de skådespelare han spelar mot ofta får mer rampljus än han själv. Han har också oturen att ofta spela roller som är rentav avskyvärda, vilket kanske inte ger han den respekt han förtjänar. Dano gjorde sig mest förtjänt till en nominering i Paul Thomas Andersons mästerverk There Will Be Blood då han höll klass mot den trefaldiga Oscarsvinnaren Daniel Day-Lewis.

Jim Carrey

jim Carey
Foto: Universal Pictures

Borde ha fått en Oscarsnominering för: The Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Minds, Man on the Moon

En av nittiotalets största komediskådespelare, men Carrey har i flertal tillfällen prövat på mer dramatiska roller och som bäst kombinerat drama och komedi i filmer som The Truman Show och Man on the Moon. Ett stort skäl till att Carrey inte fått någon uppmärksamhet av Oscarsjuryn har nog att göra med att han helt enkelt är för känd som komiker.

Idris Elba

IDris Elba
Foto: Netflix

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Mandela, Beasts of No Nation

När han inte vaktar Asgard eller rappar med Macklemore, så händer det att Elba gör några riktigt bra filmer. Elba har haft mest kritisk framgång inom TV med serier som The Wire och i Luther, men han har på senare tid börjat göra mer och mer film. Många tycker att Elba blev snuvad på en nominering både 2013 för Mandela och 2015 för Beast of No Nation.

Jeff Daniels

Jeff Daniels
Foto: AB Svensk Filmindustri

Borde ha fått en Oscarsnominering för: The Squid and The Whale, Jobs

Jeff Daniels är en otroligt respekterad skådespelare inom både TV och film. 2015 ryktades det om det var möjligt att han kunde få två nomineringar i samma kategori för Jobs och The Martian. Oturligt nog för Daniels slutade det med ingen nominering alls. Har genom åren gjort flera bra prestationer men var kanske som närmast en nominering som den själviske författarpappan i Noah Baumbach film The Squid And The Whale från 2005.

Scarlett Johansson

Scarlett
Foto: Focus Feature

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Lost in Translation, Her

Trots ett flertal lyckade projekt med Woody Allen och samarbeten med andra kritikerrosade regissörer, så har Johansson aldrig fått en Oscarsnominering. Kanske var hon som bäst i Sofia Coppolas Lost in Translation där hennes motspelare, Bill Murray, fick en nominering som bästa manliga huvudroll.

Det är också värt att nämna hur hon endast med sin röst kunde skapa en så intressant och karismatisk karaktär som hon gjorde i filmen Her där hon spelar ett operativsystem. Om detta ens kvalificerar sig som en skådespelarprestation vågar jag dock inte spekulera i. Johansson är dock bara 31 år gammal och utmanar sig själv hela tiden med nya intressanta roller. Jag har svårt att tro att Johansson kommer avsluta sin karriär utan en Oscar eller nominering under sin mantel.

Steve Buscemi

Steve Buscemi
Foto: Miramax Films

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Reservoir Dogs, Fargo

Buscemi är helt klart en av vår eras största karaktärsskådespelare. Han har genom åren haft många lyckade samarbeten främst med Coen-bröderna, men också med Quentin Tarantino. Buscemis kanske bästa roll kunde vi se i Reservoir Dogs från 1992 då Tarantino, som gjorde filmen, fortfarande var ett okänt namn för Oscarsjuryn. Buscemi var också fantastisk som den patetiska tjuven Carl i filmen Fargo. En film som kammade hem två Oscars och hela 6 nomineringar under Oscarsgalan 1997. Buscemi har under de senaste åren funnit större lycka inom TV då han spelade huvudrollen i thrillerdramaserien Boardwalk Empire.

Guy Pearce

Guy Pearce
Foto: Roadshow Films

Borde ha fått en Oscarsnominering för: Memento, L.A Confidential, Lawless, The Rover

Guy Pearce visar alltid hög klass både som protagonist och antagonist. Spelade trovärdigt en man som tappat närminnet på jakt efter sin frus mördare i Christopher Nolans thriller Memento. Trots att L.A Confitential var nominerad till nio Oscars och vann fem av dem under Oscarsgalan 1998, så stod Pearce tillsammans med sina motspelande kollegor Russel Crowe och Kevin Spacey utan en nominering. Pearce var också fantastisk som den onda korrupta polisen i thrillern Lawless och som huvudrollen i den Australienska postapocalyptiska dramat The Rover. De två sistnämnda filmerna sågs tyvärr av väldigt få.

Dessa grymma skådespelare har alltså aldrig fått en Oscarsnominering. Vad tycker du om det?

NÄSTA ARTIKEL