Nu på bio

Det senaste på biofronten!

7 filmer om mode – tips till modeälskare

7 filmer om mode – tips till modeälskare

Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 september 2021

Filmer för den med en passion for fashion.

Under gårdagens Met-gala fick vi traditionsenligt se både succéer till utstyrslar och en och annan katastrof till outfit. Oavsett vad du tycker om de extrema kreationerna som bärs upp av kändisar på galen, så går det inte säga annat än att de är uppseendeväckande. Kan du inte få nog av mode har vi några tips på filmer att se i väntan på nästa stora evenemang.

LÄS OCKSÅ:

Djävulen bär Prada (2006)

Detta är en klassisk film inom kategorin för mode, där vi får se Andy Sachs (Anne Hathaway) bli anlitad på modetidningen Runway Magazine som Miranda Priestlys (Meryl Streep) assistent – trots att hon varken har erfarenhet eller verkar ha någon modekänsla. Men hur ska det gå för henne när bossen behandlar henne så förnedrande som hon gör? Och är jobbet värt mer än hennes liv utanför arbetet?

"Djävulen bär Prada" finns att se på Disney+.

Zoolander (2001)

Detta är en superkul film om modeindustrin och dess största stjärna, Derek Zoolander (Ben Stiller).

Den onde modegurun Mugatu (Will Ferrell) försöker göra Zoolander till en "killing machine", vilket leder till att Zoolander måste arbeta med sin värsta rival tillika mannen som tagit hans plats som årets manliga modell, Hansel (Owen Wilson). Bara tillsammans kan de göra världen säker för alla manliga modeller.

De må vara riktigt snygga, men smarta är de då verkligen inte!

"Zoolander" finns att hyra på flera ställen, bl.a. iTunes och Viaplay.

Cruella (2021)

Cruella låter oss utforska bakgrunden och uppväxten hos den välkända skurken från 101 dalmatiner. I större delen av filmen får vi följa henne som en ung kvinna som försöker ta sig in i modebranschen. Hon lyckas få jobb hos en av de största modeskaparna och klättrar snabbt i rangordningen – men det visar sig snart att Cruella (Emma Stone) har mer än så på sin agenda.

Detta är en film med många överraskningar, och trots att det är en så kallad "prequel" är det svårt att förutspå vad som är på väg att hända härnäst. Samtidigt får man lite härlig nostalgi när man känner igen detaljer från 101 dalmatiner.

"Cruella" finns att se på Disney+.

White Chicks (2004)

White Chicks är en slapstick-komedi om två tjejer som ska till Hamptons, men blir skadade i en bilolycka och därför måste två FBI-agenter ta flickornas plats för att de inte ska förlora sina jobb. Agenterna utsätts för alla möjliga problem, från att försöka dejta samtidigt som man måste vara utklädd, till att bli köpt till en dejt av en rasistisk basketspelare. De måste till och med stoppa ett kidnappningsförsök mitt under en modeshow med bisarra kläder.

White Chicks är kanske inte en ikonisk film inom modegenren, men den har blivit en riktigt kultklassisker inom komedigenren.

"White Chicks" finns att se på Netflix och Viaplay.

The Neon Demon (2016)

En ung tjej åker till Los Angeles i hopp om att påbörja sin karriär som modell. Hennes snabba framgångar skapar känslor av avund bland andra modeller. Medan vissa ser upp till henne, gör andra vad som helst för att hindra hennes fortsatta framgång.

Detta är mer av en skräck- och thrillerinriktad inblick i modebranschen. Filmen tar helt klart en mörkare sväng än många av listans andra filmer, när folk inser att den unga modellen Jesse (Elle Fanning) är något speciellt.

"The Neon Demon" finns att se på Comhem Play+, eller att hyra på bl.a. Viaplay.

Coco before Chanel (2009)

Den här filmen följer den kända modeikonen Gabrielle ‘Coco’ Chanel (Audrey Tautou) i de åren som formade vem hon skulle komma att bli. Flera år efter att ha lämnat barnhemmet där hon växt upp jobbar Chanel i en lantlig bar, där är hon både är sömmerska åt de framträdande, och sångerska själv. Hon tar namnet Coco från sin far i sin tidiga barndom.

Coco får en chans att komma in i det franska samhället och börjar designa sina allt populärare hattar. Hon blir kär i en engelsk affärsman – och då öppnas dörrarna till ännu fler möjligheter – men livet blir också mer och mer komplicerat.

Detta är en bra film om man vill ha mer förståelse om Coco Chanel och veta mer om hennes liv på ett underhållande vis.

"Coco before Chanel" finns att se på Viaplay och HBO Nordic.

Greed (2019)

Denna satiriska film som är svagt baserad på Philip Green, förra ägaren av Topshop, följer karaktären Richard McCreadie (Steve Coogan) som är en "self-made" miljardär vars modeimperium är i kris. I ett desperat försök att komma tillbaka till toppen av branschen har han en stor och galen fest på ön Mykonos i Grekland.

"Greed" finns att se på Viaplay.

Bonus: Halston (2021)

Detta är en serie från 2021 om den amerikanska modeikonen Roy Halston som var som störst under 70-talet.

Ewan McGregor, som spelar Halston i serien, är fascinerad över mannens extravaganta liv och gör ett bra jobb att för översätta det till rutan, i denna dramatiska adaption.

Miniserien med fem avsnitt är bara en av Netflixs många modesatsningar. De har flertalet modetävlingsserier och annat inriktat på samma tema.

Manfred Gradin

NÄSTA ARTIKEL