Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 kostymdraman du inte vill missa

10 kostymdraman du inte vill missa

Oscar Vilhelmsson | Lista
17 juni 2018
Oscar Vilhelmsson | Lista
17 juni 2018

Minnesvärda kostymdraman

Nedan listar vi tio filmer som alla har hyllats och blivit ihågkomna för sina magnifika och detaljrika utstyrslar, som får historierna i vilka de bärs att upplevas som ett fönster in i tider från förr. Hoppas du kommer att uppskatta dessa 10 kostymdraman!

Det finns många olika faktorer som gör en film minnesvärd. Ibland är det skådespelarna, ibland regin, ibland de visuella effekterna. Men när det kommer till just dessa följande filmer är det något så pass specifikt att det till och med har formats en undergenre för att beskriva dem. De så kallade kostymdramerna är otroligt noga utarbetade med ofta fantastiskt studerande av dåtidens modetrender för att göra filmerna så autentiska som möjligt.

Stolthet & fördom (2005)

kostymdramat Stolthet och fördom
Foto: United International Pictures.

Elizabeth Bennet är en självständig kvinna som ofta yttrar sin åsikt och har svårt för att göra saker endast för att det förväntas av henne. Men saker förändras när hon möter den rike och stolte Mr. Darcy. Han finner det dock problematiskt att falla för en kvinna under sin egen klass och kärleken de båda känner tvingas på prov av deras egna bristande egenskaper.

Baserad på en av av Jane Austins mest välkända verk nominerades den här kritikerhyllade produktionen till fyra Oscars, bl a för Bästa kvinnliga huvudtroll av Keira Knightley och Bästa kostym. Dock räckte det inte till några vinster.

Farligt begär (1988)

farligt begär
Foto: Sandrew Metronome.

I 1700-talets Frankrike inleder markisinnan de Marteuil och viscount de Valmont en spel där hon utmanar honom att förföra den redan förlovade Cecile de Volanges. Som belöning ska han istället få en natt med markisinnan. Men vem de Valmont egentligen vill förföra visar sig ställa till problem och när det hela kommer till avgörandes punkt fattas beslut som kommer få ödesdigra konsekvenser.

Här ser vi rollerna Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfieffer,  Uma Thurman och Keanu Reeves. Filmen belönades med fyra Oscars, bl a för Bästa kosym och Bästa manus.

Marie Antoinette (2006)

marie antionette
Foto: Sony Pictures.

Historien om den franska drottningen Marie Antoinette och hennes tid på tronen tillsammans med Kung Ludvig XVI. Vi får följa henne genom livet ända från hennes förlovning, genom den franska revolutionen, ända fram till och fallet av Versailles.

I huvudrollen ser vi Kirsten Dunst och mot henne spelar bl a Jason Schwartzman, Rose Byrne och Jamie Dornan. Filmen kammade hem en Oscarsstatyett för Bästa kostym.

Ett rum med utsikt (1985)

ett rum med utsikt
Foto: Nordisk Film.

När Lucy Honeychurch är på semster tillsammans med sitt förkläde Charlotte i Florens råkar de bli placerade i rum helt utan utsikt. Till deras hjälp kommer då de två andra gästerna, Mr Emerson och hans son George. Lucy påverkas starkt av det nya mötet som kommer visa sig skapa problem för henne när hon återvänder hem där hennes bröllopsplaner väntar på henne.

I rollerna ser vi bl a Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Judi Dench och Daniel Day-Lewis. Under Oscarsgalan 1987 belönades filmen med tre priser, för Bästa manus, Bästa Scenografi och Bästa kostym.

Förnuft och känsla (1995)

kostymdraman
Foto: Sony Pictures.

När den rike Mr. Dashwood går bort lämnar han sin andra fru och hennes tre döttrar urfattiga då arvsreglerna lämnar allt till sonen från hans första äktenskap. Bristen på tillgångar gör det svårt för flickorna att giftas bort. Flickorna får dock så småningom upp ögonen för varsin man, men omständigheter och anhöriga kommer emellan och sätter kärleken på hårda prov.

Filmen belönades för en Oscar för Bästa manus och nominerades till sex andra, bl a för Bästa film, Bästa kostym och Bästa musik. I rollerna ser vi bl a Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant och Alan Rickman.

Anna Karenina (2012)

anna karenina
Foto: United International Pictures.

År 1874 reser aristokraten Anna Karenina till St. Petersburg för att rädda sin brors äktenskap. Under sin vistelse möter hon den stilige Alexander Vronsky och snart har de två inlett en kärleksaffär som ska komma att förändra hennes liv.

Anna Karenina kammade hem en Oscar för Bästa kostym och nominerades även bl a för Bästa scenografi och Bästa musik. I huvudrollen ser vi Keira Knightley och mot henne spelar bl a Jude Law och Alicia Vikander.

Barry Lyndon (1975)

barry lyndon
Foto: Warner Bros.

Den episka sagan om den unge irländska bondpojken Redmond Barry som på 1700-talet tvingas fly landet efter ha vunnit en pistolduell mot sin kusins fästman. Med åren krigar han i både den brittiska och preussiska armén för att så småningom återvända till England där han lyckas skapa sig en livsfarlig fiende med siktet inställt på honom.

Detta storslagna drama i regi och anpassat manus av Stanley Kubrick ledde till hela fyra Oscars under galan 1976. Filmen belönades för Bästa scenografi, Bästa kulissdekor, Bästa filmmusik, samt Bästa kostym (delat av bland andra svenska Ulla-Britt Söderlund från Växjö). Filmen nominerades även för Bästa regi, Bästa film och Bästa manus, samtliga till Orson Wells men som blev utan statyett.

Young Victoria (2009)

young victoria
Foto: Nordisk Film.

Young Victoria får vi följa drottningen under hennes första år på tronen. Mycket hinner hända och att bära kronan är allt annat än enkelt. Men genom hårda prövningar möter hon även kärleken i den tyske Albert som blir hennes klippa i stormen.

Ensemblen består av Emily Blunt i rollen som Victoria och Rupert Friend som Albert. I övriga roller ser vi bl a Paul Bettany, Jim Broadbent och Mark Strong. Filmen belönades med en Oscar för Bästa kostym.

A Royal Affair (2012)

a royal affair
Foto: Nordisk Film.

År 1767 bortlovas den brittiska prinsessan Caroline till den sinnessjuka danska kung Kristian VII. Istället får hon upp ögonen för den tyska Dr. Johann Struensee som lyser upp hennes vardag med moderna idéer, vetenskap och filosofi. Men samtidigt håller den konservativa kyrkan ett hårt grepp om hovet och gör motstånd mot de nya tankarna som börjar få fäste runt om i Europa.

Denna danska produktion nominerades till en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film och belönades med hela tio vinster på Robert Festival, Danmarks egen filmgala. I rollerna ser vi bl a Alicia Vikander och Mads Mikkelsen.

Hur det gick till när Vikander fick rollen och lärde sig behärska det danska språket kan ni läsa mer om här.

Oskuldens tid (1993)

Oskuldens tid
Foto: Sony Pictures. 

Den högt ansedde Newland Archer är förlovad och lever i en lugn tillvaro. Men när hans frus kusin lämnar sin missbrukande make och förlorar därmed sin sociala status, tar han henne i försvar och det dröjer inte länge innan starka känslor har uppstått de två emellan.

Här ser vi Daniel Day-Lewis i huvudrollen tillsammans med Michelle Pfieffer och Winona Ryder. Filmen belönades med en Oscar för Bästa kostym och nominerades i ytterligare fyra kategorier för bl a Bästa manus och Bästa musik.


Där har du vår lista på favoriter vad gäller kostymdramer. Saknar du något på listan får du gärna kommentera nedan! För fler filmtips, spana in våra listor på de bästa filmerna de senaste åren. 

NÄSTA ARTIKEL