Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmer med Illuminati

Illuminati: 7 filmer om det hemliga sällskapet

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 juni 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 juni 2020

Den hemliga organisationen är överallt!

Många där ute är övertygade om att det är den hemliga organisationen Illuminati som drar i strängarna och kontrollerar den globala politiken. Denna gången lyfter vi fram tio gånger som mytomspunna Illuminati har figurerat i filmens värld.

Vad är Illuminati?

Att Illuminati har funnits på riktigt råder det inget större tvivel om, men de flesta historiker är också överens om att detta är ett fall när fiktion överträffar verkligheten. På riktigt var Illuminati en av flera hemliga sällskap bestående av intellektuella under upplysningstiden, som var tvungna att diskutera, och försöka få spridning på, sina religionkritiska tankar i skymundan.

Illuminati försvann från jordens yta någon gång mellan 1785 och 1787, med några mindre försök till återskapanden under tidens gång. Faktiskt här i Sverige p Medan de flesta historiker menar att orden inte finns längre, menar andra att den är mäktigare än någonsin. Till och med till den grad att det faktiskt är Illuminati som styr världspolitiken.

Kändisar som "är" med i Illuminati

Det finns också idéer om att många av våra kändisar ska vara med i Illuminati. Oftast grundas detta på att de har gjort den "hemliga" Illuminati-hälsningen vid olika tillfällen. Några av dessa är:

  • Jay-Z
  • Madonna
  • Lady Gaga
  • Katy Perry
  • Justin Bieber
  • Miiley Cyrus
  • Britney Spears
  • Kanye West
  • Eminem
  • Rihanna

7 filmer om Illuminati

Änglar och demoner (2009)

Tom Hanks
Foto: Sony Pictures.

I uppföljaren till Da Vinci-koden strävar Illuminati efter att krossa Vatikanstaten och få ett slut på den katolska kyrkan. Otur för dem, men lyckligt nog för påven, dyker Tom Hanks upp i rollen som Robert Langdon – en Harvardprofessor, som kanske till och med är smartare än sina geniala motståndare.

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Tomb Raider
Foto: Paramount Pictures.

I den första filmatiseringen av spelserien Tomb Raider ser vi Angelina Jolie som Lara Croft. Här måste hon hinna före Illuminati, som strävar efter att hitta en gammal artefakt för att kunna genomföra sina ondskefulla planer. Har hon vad som krävs för att klå dem? You bet! Åtminstone för ett tag…

MER LÄSNING:
5 spel som faktiskt borde filmatiseras
Därför fungerar inte TV-spelsfilmerna

Lucifer (2019)

Lucifer
Foto: Maxlab Cinemas and Entertainments.

Även i den indiske filmen Lucifer figurerar Illuminati, vilket talar för hur global fascinationen för den hemliga organisationen faktiskt är. Här påstås det till och med att huvudkaraktären är en del av Illuminati och rakt igenom filmen bjuds det på gott om mystiska Illuminati-symboler.

Eyes Wide Shut (1999)

Eyes Wide Shut
Foto: Warner Bros.

Många menar att den mystiska kulten Tom Cruise besöker i Stanley Kubricks erotiska drama Eyes Wide Shut baseras på Illuminati. Detta då flera av ordens symboler ska förekomma i både denna filmen och i många andra av Kubricks filmer. Låt konspiratiören i dig avgöra om det var en slump att Kubrick dog innan filmen hann få premiär, liksom Mozart dog strax efter han avslöjade flera frimurarhemligheter i sin sista opera, Figaros bröllop.

The 9th Gate (1999)

The 9th Gate
Foto: Scanbox Entertainment.

Roman Polanskis mystiska skräckthriller The 9th Gate följer vi en expert på gammal litteratur (Johnn Depp) som utreder demoniska texter. Hans undersökning drar ner honom i en ockult och mörk värld. Att detta skulle handla om Illuminati sägs aldrig rakt ut, men enligt Leo Lynn Zagami, som har skrivit flera böcker om Illuminati är det uppenbart att det är den mytomspunna orden som filmen syftar på.

Världen är din (2018)

Världen är din
Foto: StudioCanal.

En obetydlig knarklangare drömmer om ett bättre liv än vad han har råd med. Men för att drömmen ska kunna gå i uppfyllelse måste han ta sig an ett jobb som involverar Spanien, droger, sin jobbiga morsa och Illuminati.

Illuminated (2019)

Illuminated
Foto: Praetorian Motion Pictures.

En dokumentär som ämnar att gräva i sanningen om den mytomspunna orden. Här avslöjas vad som påstås vara Illuminatis ursprungliga ritualer och hemliga dokument. Spännande värre med andra ord!

Har du sett någon film om Illuminati?

NÄSTA ARTIKEL