6(66) diaboliska skådespelare som spelat Djävulen

6(66) diaboliska skådespelare som spelat Djävulen

Nathalie Leth
02 april 2021 kl. 18:04

Har chokladäggen lagt sig till rätta i magen?

Bra. Då är det dags för påskfirande av det hetare laget!

MER LÄSNING:

Hail Satan! – 6 tips på satanistiska påskfilmer

Påskspecial – 5 filmer med ordet gul i titeln

Filmtopp skruvar upp volymen och termometern när det är dags att ta hissen några våningar ner, bort från det konventionella påskfirandet. Fram stiger dessa skådisarna ut helvetets skyhöga lågor, de har trätt den tvåhornade kronan över huvudet och spelar mörkrets härskare! 

Tim Curry i Legenden – Mörkrets härskare (1985)

Tim Curry sminkad till Satan
Foto: Universal Pictures

Vi är nog fler som känner till folkkära Tim Curry i sina gigantiska horn än den Ridley Scott-regisserade filmen den rödfärgade besten faktiskt kommer ifrån. Någon som vill låtsas som att filmen överhuvudtaget inte finns är huvudrollsinnehavaren Tom Cruise. Och visst har han, precis som alla oss andra, gjort pinsamma saker förut, men att hjältemodigt vifta sitt svärd mot mörkrets härskare, Curry, i b-klassikern Legenden – Mörkrets härskare är nog inte den värsta av dem.

Elizabeth Hurley i Djävulen och jag (2000)

Elizabeth Hurley med ena benet på ett skrivbord
Foto: 20th Century Fox

Hur man hade mage att tilldela en så töntig roll som Elliot till den ursnygga Brendan Fraser känns som rent djävulskap i sig självt. Men tillsammans med den sköna Elizabeth Hurley i samma bildruta ser vi nog alla ut som en tvåpoängare i jämförelse. Denna djävulusiska dam förbarmar sig dock över denna nollan och utlovar att uppfylla sju av hans önskningar. Elliot lär sig snabbt innebörden av “var försiktig med vad du önskar dig”. 

David Boreanaz i The Crow: Wicked Prayer (2005)

David Boreanaz som djävul med två damer
Foto: Dimension Films

David Boreanaz är kanske mest känd för sin roll som Angel i Buffy the Vampire Slayer (1997-2003). Det är därför lite ironiskt att han även har spelat Satan själv. Lika djävulusiskt snygg som alltid uppträder han i den ökända fjärde och sista delen i filmserien The Crow, en film som fans av den första filmen nog gärna ser brinna i helvetets lågor.

Craig Robinson i Rapture-Palooza (2013)

Craig Robinson och cool hund, båda med solglasögon
Foto: Lionsgate

Jordens undergång är här, och i främre ledet av denna apokalyps står såklart Antikristus själv, lika ful i munnen som klåfingrig. Men klåfingrigheten kan bli hans egen undergång när den fagra Lindsey, spelad av Anna Kendrick, försöker sätta käppar i hjulet för satans utplånande planer.

Rosalinda Celentano i The Passion of the Christ (2004)

Rosalinda Celentano som djävul i kåpa
Foto: Icon Productions

I dessa påsktider får vi såklart inte glömma att nämna The Passion of Christ, regisserad av Mel Gibson. Här ser vi italienska skådespelerskan Rosalinda Celentano vars aura fullkomligt utstrålar ren och skär ondska när hon träder fram ur skuggorna som den fallna ängeln, Lucifer.

Danny Elfman i Forbidden Zone (1980)

Danny Elfman som Satan i Forbidden Zone
Foto: The Samuel Goldwyn Company

Fobidden Zone är ett riktigt familjeprojekt med Richard Elfman både framför och bakom kameran, Richards före detta fru Marie-Pascal Elfman som huvudrollsinnehavare, och brorsan Danny Elfman som den stiligt klädda Satan. Denna bisarra musikalen är en färgstark resa till en annan dimension och om vi någonsin hittar hem igen återstår att se. Men med Danny Elfman som extrovert djävul så är vi kanske få som faktiskt är sugna på en direktbiljett till våra vanliga rutiner igen.

Filmen är dessutom Danny Elfmans debut som kompositör! Ni känner nog mest till honom som kompositör för temalåten The Simpsons och en mängd Tim Burton-filmer. Forbidden Zone hade en budget på cirka 3 miljoner dollar (uträknat med dagens inflation) och Danny Elfman har idag ett nettovärde på 50 miljoner dollar!

För mer läsning --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL