Nya biofilmer i april 2023 – hela listan!

5 tips för dig som älskar The Evil Dead

29 april 2023 kl. 10:04

Ovärderliga tips för The Evil Dead-fantasten

Om du gillar Sam Raimis kultklassiker "The Evil Dead" vare sig det är för de praktiska special effekterna, "campinessen" av en lågbudgetrulle eller bara för skräckgenren i sig själv, kanske du är sugen på liknande saker att titta på. I den här listan radas det upp fler filmer, serier och kortfilmer du kan tänkas gilla – här är fem tips för dig som älskar "The Evil Dead".

 

Within the woods (1978)
Foto: Renaissance Pictures / Sam Raimi.

Within the Woods (1978)

Du känner säkert till alla olika efterföljare till The Evil Dead, men visste du att det finns en prequel? Nästan iallafall. Kortfilmen Within the Woods skapades av Sam Raimi som en slags konceptfilm för The Evil Dead. Handlingen är nästan densamma, med Bruce Campbell i huvudrollen, trots att han knappast är hjälten i den här versionen. Filmen blev dessvärre aldrig officiellt distribuerad, men om du hittar den kan den vara värd att kolla in om du är intresserad av filmhistoria, eller bara måste se allt som har att göra med The Evil Dead-franchisen. 

Ash vs Evil Dead (2015)
Foto: Renaissance Pictures / Starz.

Ash vs Evil Dead (2015)

På tal om franchisen. Du missade väl inte att The Evil Dead har en serie också? Jorå, Bruce Campbell kom tillbaka som Ash Williams för att bekämpa deadites igen i Ash vs Evil Dead, i serien som pågick mellan 2015–2018. I tre hela säsonger återupptar Bruce Campbell sin roll som Ash Williams och bekämpar ondskan som nu hotar hela världen.

En amerikansk varulv i London (1981)
Foto: Europa Film.

En amerikansk varulv i London (1981)

Om du gillade Sam Raimis ambition av att använda praktiska effekter och saknar det i modern film kan En amerikansk varulv i London vara för dig. Varulvsklassikern som kom ut samma år är känd bland annat för varulvstransformationen som gjordes med praktiska effekter.

The cabin in the woods (2011)
Foto: Noble Entertainment.

The Cabin in The Woods (2011)

Är en ödslig stuga i skogen nog för att en film ska kännas som The Evil Dead? Kanske inte, men när stugan, som egentligen är en del av ett område skapat endast för rituella uppoffringar, plötsligt blir hemsökt av zombier börjar det komma in på rätt bana. Det är inte helt och hållet samma princip, men The Cabin in the Woods tar mycket inspiration från kultklassikern (och flera andra sådana), vilket ändå gör den till ett underhållande andra val innan man ser om The Evil Dead igen.

Scooby-Doo (2002)
Foto: Warner Bros.

Scooby-Doo (2002)

Har du någonsin tänkt "jag vill så gärna titta på The Evil Dead med mina barn" men vet att den hade varit för läskig? Varför inte kolla på Scooby-Doo från 2002 istället? Den är precis som The Evil Dead. Ett gäng ungdomar är fast på avlägsen plats (en ö), de måste bekämpa onda varelser (demonerna Scrappy-Doo framkallade) och de blir besatta och börjar jaga sina vänner (ett tag iallafall). En perfekt början för att uppfostra små skräckfantaster.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL