5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport

5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport

Ivar Sandberg
15 juni 2024 kl. 08:00

Kampsportsmästare på film – och på riktigt

Att få ett svart bälte i kampsport är extremt svårt och kan ta upp flertal år av en människas liv. Det har inte stoppat en och annan välkänd skådespelare från att lyckas uppnå den imponerande nivån och nedan listar vi några av dem. Har din favoritskådis svart bälte?

Det finns många filmstjärnor som gör sina egna stunt men inte lika många som har svart bälte i en kampsport. Inte ens kung-fu-ikonen Bruce Lee fick svart bälte i någon disciplin, men det finns ändå vissa stjärnor som lyckats bli mästare – och några av dem är mer oväntade än andra.

Filmtopp listar fem skådespelare som har svart bälte i kampsport. 

5 stjärnor med svartbälte i kampsport

5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport
Foto: 20th Century Fox.

Sarah Michelle Gellar

Sarah Michelle Gellar är nog mest känd som sin roll i hit-serien Buffy The Vampire Slayer (1997-2003), i vilken hon spelade titelrollen och omedelbart blev en stjärna. Hon har även spelat Daphne från Scooby-Doo i live-action-filmerna som släpptes under 2000-talet. I första filmen Scooby-Doo (2002) lär sig Daphne kampsport när hon har lämnat gänget, vilket lustigt nog speglar skådespelaren som själv har ett svart bälte i taekwondo.

5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport
Elvis Presley i "Viva Las Vegas" (1964). Foto: MGM.

Elvis Presley

Elvis Presley är en av de mest uppskattade artisterna någonsin och utanför sin musik skådespelade han även många filmer. En sak som inte alla vet om honom är att han hade svart bälte i karate. Enligt Back Kicks kampsportencyklopedi var karate ett av hans största intressen och han fick första gradens svarta bälte 1960. Innan sin död tilldelades han även hederstiteln åttonde gradens svarta bälte. Fun fact, i flera liveinspelningar med Elvis kan man höra honom huffa och puffa medan han demonstrerar sina karatekunskaper.

Sean Connery i "Goldfinger".
Sean Connery i "Goldfinger". Foto: MGM.

Sean Connery

James Bond-ikonen Sean Connery var inte bara en actionhjälte på film, utan hade även svart bälte i kyokushin karate i verkligheten. Connery tog sina actionscener på stort allvar och inför sin sista Bond-film Never Say Never Again (1983) beslutade han sig för att även lära sig aikido med den i dag kontroversielle Steven Segal. Looper rapporterar om hur Seagal bröt Connerys handled under träningen. Connery beskriver det som att han blev lite för kaxig när de sparrade, vilket ledde till skadan.

5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport
Foto: Sandrew Metronome.

Wesley Snipes

Wesley Snipes har skådespelat sedan 1986 och är för många är han främst känd som vampyrjägaren Blade i filmserien från 90-talet. Utöver sitt skådespelande har Snipes även flera svarta bälten. Enligt Martial Arts Enterntainment började han med kampsport när han var tolv år och har i dag andra gradens svart bälte i hapkido. men även femte gradens svart bälte i shokotan karate. Utöver det har han också tränat i flera andra discipliner, däribland kung-fu.

5 stjärnor du inte visste hade svart bälte i kampsport
Rush Hour (1998). Foto: Sandrew Metronome.

Jackie Chan

Okej, inte jättekonstigt att den älskade skådespelaren och stuntmannen Jackie Chan har svart bälte kanske – men visste du att han bara har ett svart bälte i en kampsport? Och det är vare sig karate, ju-jutsu, taekwondo eller kung-fu. Enligt Grunge har Jackie Chan tilldelats det eftertraktade bältet i den mindre kända, sydkoreanska kampsporten hapkido. Chan har även skapat sin egen kampsport som är mer lämpad för scenkonst än slagsmål, men något svart bälte i sin egen kampsort har alltså inte.

Utforska fler spännande listor på Filmtopp.se

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL