Recension: Suzume (2023)

5 sevärda anime-reklamer om mat – dessa måste du se

19 april 2023 kl. 14:00

Svenska reklamer kan inte ens mäta sig med japanska mat reklamer

Reklam som handlar om mat brukar oftast vara hyperdetaljerade filmklipp, med matprodukten lätt fuktad för att visa hur läskande god den är. I Japan sa de "glöm det, vi kan vår nisch", och gjorde massa reklam i animestil istället. Vissa är samarbeten med redan kända serier och andra är helt originella produktioner. Här listas 5 reklamklipp som du kan se på Youtube.

Anime och manga är omöjligt att komma ifrån i Japan. På bussar, gator och tåg finns reklam med mangaillustrationer och anime-stilen som är den rörliga bildens motsvarighet läcker även in i annan typ av reklam. Korta animeklipp finns att hitta på Youtube, som reklamer för universitet, företag och en hel del andra saker, men den här listan kommer att fokusera specifikt på matrelaterade reklamer.

Anime-mat är känt för att vara animerat in i minsta detalj så att det ser utsökt ut. Så varför skulle man inte vilja sälja en Big Mac på det viset?

McDonalds Suzume-reklam

Suzume, som hade biopremiär i Sverige denna månad, gjorde en kampanj med McDonalds när filmen kom ut i Japan. I klippet får man se titulära Suzume äta på McDonalds som ungt barn med sin mamma och sedan igen under äventyret hon är med på i filmen.

Nissins One Piece-reklam

Nissin är företaget som främst står för försäljning av färdignudlar i Japan och resten av världen. Att de skulle göra ett samarbete med en av de största och animeserierna verkar bara vettigt. One Piece är inte i sin vanliga stil i dessa klipp men är lika charmerande ändå. Det finns flera versioner av reklamerna, men länkat här är karaktären Namis version, där hon kämpar med skola och extrajobb men får energin tillbaka när hennes vänner erbjuder henne Nissin nudlar.

Marukomes reklamer för misosoppa

Om du kan säga att du aldrig har gråtit över reklam för misosoppa kommer det att ändras inom den närmaste minuten. Istället för att samarbeta med en redan existerande serie gjorde företaget Marukome sin egen miniserie för sin misosoppa. Och alla avsnitt kommer att få dig i tårar. Det gemensamma temat, förutom den utsökta soppan, är alltid familj. Det kan handla om en pappa som bjuder på misosoppa till sin utländske svärson för att visa att han accepterar honom som familj eller en äldre man som börjar laga mat åt sin fru som har det svårt att gå. Det länkade klippet handlar om en mammas stolthet över hur hennes son har vuxit upp. Jag uppmanar till att se alla av Marukomes reklamklipp som finns översatta på Youtube.

Fantas One Piece-reklam

Ett vanligt samarbete mellan animeproduktioner och matprodukter är inom läsk. One Piece gjorde till exempel ett samarbete med Fanta, och för att annonsera det animerades hela gänget dricka ur flaskor med karaktärerna själva som motiv på. 

McDonalds jobbreklam

Men det är inte bara maten som annonseras i animestil. McDonalds valde att annonsera sina jobbmöjligheter i en rolig, kort, animerad film. Här får vi se hur en ungdom blir upplärd av en medarbetare tills dess att hon kan klara arbetet själv. 

Det finns även en del två av reklamen där man får se den tidigare medarbetaren leta efter jobb, och använda de förmågor hon lärde sig på McDonalds under arbetsintervjuer.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL