5 filmer för dig som gillar Suzume

5 filmer för dig som gillar Suzume

16 april 2023 kl. 17:00

För dig som gillar stilen av Suzume, eller bara magiska dörrar

Efter att ha sett "Suzume" kanske man tänker för sig själv, jag skulle vilja se mer filmer om levande möbler, magiska dörrar och med otrolig animation. Om du gjorde det är det här listan för dig! Här finns både gammalt som nytt i fem animerade filmer du kan kolla in om du suktar efter fler fantasifyllda äventyr.

Nemo i drömmarnas land
Foto: Scanbox Sweden AB

Nemos äventyr i Drömmarnas land (1989)

Den här filmen handlar inte om en fisk som har hamnat vilse utan är baserad på en amerikansk tecknad serie som sedan blev film i ett samarbete mellan Japan och USA. Om du vill se mer av gående möbler, i detta fall en säng istället för en stol, och fler dörrar som måste låsas så att en hemsk katastrof inte sker är det här filmen du ska se. Drömlandet Nemo hamnar i har den där klassiska 80-tals känslan av att vara oerhört vackert och magiskt tills det blir rena rama skräckfilmen. Trots det är det en nostalgiframkallande mysfilm.

Your name
Foto: Triart Film AB

Your Name (2016)

En tidigare film av Suzume-regissören Makoto Shinkai, som du säkert redan har hört talas om. Your Name följer temat om naturkatastrofer som huvudkaraktärerna desperat försöker att stoppa och såklart händer något underligt samtidigt. De två huvudkaraktärerna byter nämligen kroppar titt som tätt, men finner ändå ett sätt att falla för varandra. Your Name har den romantiska handlingen Suzume saknade om man förväntade sig en klassisk Shinkai-film.

Summer wars
Foto: Warner Bros. Pictures

Summer Wars (2009)

Om man hellre vill vända sig mot sci-fi hållet inom fantasygenren bör man kika på Summer Wars. Filmen utspelar sig på den idylliska japanska landsbygden men även i ett actionfyllt cyperspace. Gentemot Suzume är animeringsstilen mindre detaljerad och känns aningen plattare, men det görs upp av karaktärernas vilda kroppsspråk och ansiktsuttryck. Suzume-fan eller inte, man bör man helt enkelt inte missa Summer Wars av den berömde regissören Mamoru Hosoda, känd bland annat från The Girls Who Leapt Through Time, Wolf Children och Digimon: The Movie.

Mirai, min lilla syster
Foto: Njutafilms

Mirai, min lillasyster (2018)

Om du vill se något med en egendomlig och (lite) relaterad tidshoppnings historia kan du kolla in Mirai, min lillasyster. Den här filmen handlar om en liten pojke som just har fått en lillasyster, men helt plötsligt dyker hon också upp från framtiden. Pojken stöter sedan på flera släktingar från olika tider som ger honom råd och allt annat en ung version av dina släktingar skulle göra. Mirai, min lillasyster är en mysig film som har större fokus på historien om familj än vad Suzume gick in på.

Monsters, Inc.
Foto: Buena Vista International (Sweden) AB

Monsters, Inc. (2001)

Och till slut, animefilmer i all ära, men de kan ibland ha lite komplicerade handlingar när man bara vill slappna av till en film. Därför blir den sista rekommenderade filmen som är relaterad till magiska dörrar den klassiska Monsters, Inc. Monster, Inc. handlar ju trots allt också om dörrar som måste stängas ordentligt så att inget katastrofalt kommer ut. I detta fall människobarn.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL