Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Stor trailer presenterar flera nya serier på HBO Max 2023

5 serier för dig som gillar Succession

Josefine Berglund | Lista
27 maj 2023
Josefine Berglund | Lista
27 maj 2023

Olika varianter av intriger och drama

“Succession” har ända sedan starten 2018 på HBO Max blivit en stor succé världen över. När den fjärde säsongen, och med det hela serien, nu börjar lida mot sitt slut är det många fans som definitivt kommer att sakna intrigerna och dramat. Därför listar vi här andra serier som kan passa dig som älskar “Succession” och någon på den här listan kanske kan bli en ny favorit.

Många är det som blivit underhållna av att följa familjen Roy under fem års tid, men när det sista avsnittet av säsong fyra av Succession släpps  den29 maj i Sverige på HBO Max är det även det sista på hela serien. Efter tretton Emmy-vinster är det dags att ta farväl av familjen Roy, därför är det ett stort antal som lär behöva någonting annat att se på. 

Så om du letar efter serier i samma anda som Succession ska du läsa vidare för att eventuellt hitta någon annan serie bland de fem vi listar här nedanför som kan fylla tomheten efter Successions slut. 

5 serier för dig som gillar Succession 

Yellowstone
Foto: SkyShowtime.

Yellowstone (2018-2023)

Vad gäller familjedrama kan familjen Dutton definitivt leva upp till samma nivå, om inte ibland en högre, som familjen Roy. Yellowstone kretsar kring just familjen Dutton och patriarken John Dutton (Kevin Costner). Tillsammans äger de och sköter om sin gård, “The Yellowstone”, och förutom intrigerna som uppstår inom familjen måste de dessutom ta hand om problem med andra gårdsägare, exploatörer och ursprungsbefolkningen i området. 

Utan tvekan en serie i exakt samma anda som Succession, bara att den utspelar sig i en helt annan miljö. Den femte säsongen är uppdelad i två omgångar och blir den sista. Den första delen har redan sänts och den sista delen, som kommer bli den sista säsongen av serien, är planerad att ha premiär i november i år. 

Här streamar du: Yellowstone (2018-2023)

5 serier för dig som gillar Succession
Foto: HBO Max.

The Righteous Gemstones (2019-) 

När det kommer till dysfunktionella familjer ligger den skara som tillhör familjen Gemstone absolut i topp. Rivaliteten kring ranking av familjemedlemmar och vem som har rätt till vad är detsamma som i Succession och vad gäller just dramat kring detta kommer antagligen The Righteous Gemstones närmast att vara mest lik just Succession. Här följer vi en familj predikanter som alla ser sina familjemedlemmar som rivaler. 

Största skillnaden är att detta är mer av en renodlad komedi än ett drama, men drama finns det ändå så det räcker och blir över. Än så länge finns det två säsonger att streama och den tredje ska ha premiär inom kort. 

Här streamar du: The Righteous Gemstones (2019-)

5 serier för dig som gillar Succession
Foto: HBO Max.

The White Lotus (2021-) 

Ingen har väl missat den succé som serien The White Lotus har fått. Här får vi, istället för att följa en familj, följa en grupp personer som alla rest till en och samma tropiska resort. Den fiktiva resortkedjan heter just White Lotus och vistelsen för gästerna påverkas radikalt av både deras och de anställdas dysfunktionella beteenden eftersom de helt verkar ha tappat kontakten med verkligheten. 

Hittills finns två säsonger, den första utspelar sig på Hawaii och den andra i Italien. En tredje säsong har blivit bekräftad och sägs ska utspela sig i Thailand. Serien har hyllats av både kritiker och publik och likt Succession finns det en underliggande parodi på välbärgade personer som beter sig på ett visst sätt. Här finns inslag av både drama och komedi som passar perfekt för den som uppskattar dessa sorts serier. 

Här streamar du: The White Lotus (2021-)

5 serier för dig som gillar Succession
Foto: Netflix.

Arrested Development (2003-2019) 

Av både kritiker och fans har Arrested Development kallats för en av tidernas bästa komediserier. Likheten med Succession är att det kretsar kring en familj och likt familjen Roy så försöker familjen Bluth leva i skuggan av en patriark som de anser inte alls är på den nivå han borde vara. När sagda patriark hamnar i fängelse får sonen Michael (Jason Bateman) ta över verksamheten, men resten av familjen gör det näst intill omöjligt för honom. 

Serien sände sina första säsonger i början på 00-talet och blev sedan upplockad igen under två omgångar 2013 och 2018-2019. Totalt finns det 84 avsnitt att bingea om man är ett fan av familjeintriger som kommer med både komedi och drama i ett. Och om inte det vore nog är ensemblen av utmärkta skådespelare ett skäl så gott som något att titta på serien. Förutom Bateman syns bland andra Michael Cera, Will Arnett, Isla Fisher och Jeffrey Tambor

Här streamar du: Arrested Development (2003-2019)

5 serier för dig som gillar Succession
Foto: Netflix.

Peaky Blinders (2013-2022) 

Cillian Murphy i sitt esse. Det är det enda man egentligen behöver veta för att bli övertygad om att detta är en serie man måste ha sett. Likt familjen Roy i Succession handlar Peaky Blinders om familjen Shelby, speciellt Thomas Shelby (Cillian Murphy), som är en fruktad ledare för ett ökänt gäng i Birmingham under året 1919. Han är fast besluten att få makt och ta sig upp i ranking oavsett vad det kostar för de runt omkring honom. 

Det finns sex säsonger av serien som avslutades 2022. Den har varit nominerad till ett stort antal priser och har bland annat vunnit en BAFTA för bästa dramaserie. Om man tittar på Succession för att få en stor dos av drama och intriger är Peaky Blinders definitivt ett annat alternativ eftersom den är fullproppad av just detta och ingenting man vill missa om man är ett fan av den här sortens serier. 

Här streamar du: Peaky Blinders (2013-2022)

NÄSTA ARTIKEL