Bild på Robert Pattinson som Bruce Wayne i filmen The Batman, regisserad av Matt Reeves. Foto: Warner Bros.

5 roller som bevisar att Robert Pattinson är en fantastisk skådis

Uppdaterad 27 juli 2022 kl. 16:07 | Publicerad 13 maj 2022 kl. 20:05

I dag fyller den grymma skådisen Robert Pattinson år

Robert Pattinson fyller år och det firar vi med en lista över några av hans bästa roller - allt från Thomas Howard i "The Lighthouse" till Bruce Wayne i "The Batman". Kolla in hela listan!

Robert Pattinson slog igenom stort med sin medverkan i Twilight-serien som vampyren Edward Cullen, med den lilla rollen som Cedric Diggory i Harry Potter i bagaget. I efterhand har han inte hymlat med sitt misstycke gällande Twilight, men idag kan vi nog alla hålla med om att det är en förbannad tur att han trots allt var med - för annars hade vi kanske aldrig fått se honom i alla de fantastiska rollerna som följde efter Twilight

I dag fyller Robert år och det firar vi på Filmtopp med en lista över några av hans bästa rolltolkningar! Se alla nedan! 

5 filmer där Robert Pattinson är fantastisk

Good time (2017) 

Robert Pattinson i Good time
Robert Pattinson i Good time. Foto: Noble Entertainment AB

I den här neonindränkta brottsthrillern spelar Robert Pattinson den småkriminella Connie Nikas, som efter ett misslyckat bankrån försöker få ut sin bror, som åkte fast, ur fängelset. Detta för in honom på en intensiv och desperat odyssé genom New York Citys under värld.

I Good Time visar Pattinson på sin stora bredd som skådis med rollkaraktären Connie, som både är djupt osympatisk och omoralisk - men trots det tilltalande i och med den brinnande kärleken han har för sin bror. I slutändan kan man inte låta bli att heja på honom. 

Finns på: Netflix, Itunes, SF Anytime, Blockbuster 

The lighthouse (2019) 

The Lighthouse (2019)
Robert Pattinson och Willem Dafoe i The Lighthouse. Foto: United International Pictures AB

I den här besynnerliga såväl som tvetydiga dramafilmen av Robert Eggers (The Northman, The Witch) spelar Robert Pattinson fyrvaktaren Thomas Howard, som tillsammans med sin kollega Thomas Wake (Willem Dafoe) vakar över en avlägsen fyr medan stormen nalkas över dem. Tillsammans i isolationen försöker de behålla förnuftet, men försöken byts snart ut av en begynnande galenskap och en minst sagt spänd relation - allt under en puttrande intensitet. 

Finns på: Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Rakuten TV, Itunes

The Devil all the time (2020) 

Robert Pattinson i The devil all the time
Robert Pattinson i The devil all the time. Foto: Netflix 

I The Devil All The Time, som utspelar sig mellan efterkrigstiden och fram till 60-talet, följer vi ett flertal ondskefulla och rubbade karaktärer som ställer till med ohyggligheter i den amerikanska småstadssödern. Pattinson själv spelar Preston Teagardin - en pastor med en förkärlek till att ansatta unga flickor. 

Pattinsons rollkaraktär i filmen är definitivt en av hans mest föraktliga roller hittills - och den förstärks bara av hans gälla söderdialekt, som han förövrigt inte lät någon höra innan filmningen drog igång. 

Finns på: Netflix 

The batman (2022) 

Robert Pattinson i The Batman
Robert Pattinson i The Batman. Foto: SF Studios 

När det avslöjades att Robert Pattinson skulle spela rollen som Batman i Matt Reeves nya film blev många besvikna - att han skulle ta sig an den tunga rollen passade sig helt enkelt inte. Men med sin alldeles egna särpräglade och sköra rolltolkning av superhjälten visar Pattinson återigen på sin bredd som skådis. 

I filmen tvingas Batman undersöka Gothams korruption och sin egna familjs inblandning, när en sadistisk seriemördade börjar mörda framstående politiker i staden. 

Finns på: HBO Max, bio

Cosmopolis (2012)

Robert Pattinson i Cosmopolis
Robert Pattinson i Cosmopolis. Foto: Nonstop Entertainment AB

Den 28-åriga "self made" miljardären Eric Packer, som spelas av Pattinson, åker i Cosmopolis genom Manhattan i sin limo för att ta sig till frisörsalongen som han är stammis på. På vägen dit stöter han på flertalet bekanta, vänner och affärspartners som sakta men säker börjar riva isär hans värld. 

Cosmopolis, som regisseras av David Cronenberg, är den första filmen Pattinson gjorde efter Twilight. Pattinson har berättat att han, innan filmen, inte trodde att han var en tillräckligt bra skådis för att vara med i auteurfilmer - men att samarbetet med Cronenberg och det faktum att filmen hade premiär på Cannes filmfestival förändrade hans tankesätt. 

Finns på: HBO Max, Amazon Prime, Draken Play, Blockbuster, Itunes, SF Anytime

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL