Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 grymma tips på musikdokumentärer du måste se!

5 grymma tips på musikdokumentärer du måste se!

Daniel Turfors | Lista
19 januari 2016
Daniel Turfors | Lista
19 januari 2016

Med kameran riktad mot musiken.

Film är ett bra medium för att förmedla gripande, verklighetsbaserade historier. Det kan nog alla som svurit över Netflix succé Making a Murderer, svepts med av The King of Kong eller hänförts av Samsara skriva under på.

Dessutom är musikvärlden ett bra medium för att producera de här historierna, med alla kreativa och känsliga eller okänsliga typer som strävar efter att nå någonting större genom sin musik. Eller de typer som kanske bara strävar efter sex, droger och fester. Grymma berättelser blir det oftast i alla fall. Här kommer några av dem, som filmatiserats och förtjusat musikälskare världen över.

5 grymma musikdokumentärer:

Living In The Material World

John, Ringo, Paul och George. Vilken Beatle som Martin Scorsese än valt att göra en film om hade nog blivit intressant, det här är ju musikvärldens förmodligen mest legendariska grupp någonsin. Men att lotten faktiskt skulle falla på George Harrison och att filmen skulle ta oss igenom en otroligt nyanserad, vacker och berikande resa genom hare krishna-rörelsen, introspektion och en människa vars mål vida översteg pengar, fans och droger var ändå lite oväntat. Det var tur att han gjorde det, för George Harrison var en människa som verkligen förtjänade att uppmärksammas och den här dokumentären kommer förmodligen att kullkasta mångas favorit-Beatle-listor.

When You’re Strange

”Den här filmen ska bli anti-Stone”, sade The Doors-keyboardisten Ray Manzarek och syftade på Oliver Stones filmatisering av bandets historia som kritiserades för att inte vara så trovärdig. When You’re Strange verkar göra ett mycket bättre jobb – och dessutom med Johnny Depp som berättarröst. Att få utforska Jim Morrisons drogfyllda och nästan messianska sinne är något varenda musikälskare nog kan finna mycket upprymdhet över.

No Direction Home

Att göra en berättelse om en människa som nått ikonstatus genom att vara en så pass bra berättare är lite knepigt. Som tur är har Scorsese också bevisat att han är en berättare av rang och No Direction Home, som skildrar den svartklädde poetens revolutionära 60-talsår är ett tre och en halv timme långt glädjerus om man, liksom jag, blivit förtjust i nästan varenda textrad Dylan har skrivit.

Searching For Sugar Man - En prisad musikdokumentär

Som Kalmarbo och Linnéstudent är jag kanske partisk, men Malik Bendjellouls Oscarsvinnande dokumentärfilm om musikern Sixto Roudrigez – en musiker som antogs ha begått självmord i början av 1970-talet och helt glömdes bort, men som av en slump och utan många utomståendes kännedom blivit en superstjärna i Sydafrika – tog helt rättfärdigat världen med storm. Det här är en historia som man helt enkelt inte kan missa.

Woodstock

Woodstock är på många sätt en ganska seg film. Den är tre timmar lång och klippningen prövar ens tålamod. Men med tanke på att det är en av de mest, eller kanske den mest, heltäckande dokumentären om den mytomspunna musikfestivalen så är det både allmänbildande och då och då rent glödande magiskt att få vittna det material man ordnat fram. Människor, uppträdanden från Hendrix samt en hel del fred och kärlek – det är inte riktigt som att vara där, men mycket närmre kommer man tyvärr inte.

Detta var min lista med fem tips på musikdokumentärer som du måste se. Har jag missat någon vi borde nämna?

NÄSTA ARTIKEL