Boyhood

Vackert väder – Vårfilmer för de spirande vårkänslorna

Uppdaterad 27 februari 2020 kl. 11:41 | Publicerad 19 april 2018 kl. 19:27

Filmtopp listar filmerna som sprider vårkänslor!

Jag vet inte hur det är med er men för mig är det svårt att acceptera att jag av någon anledning bor bara någon centimeter från den där gigantiska isfläcken högst upp på en jordglob. Att huttra i mörker och traska i snö är helt enkelt inte min grej. När våren till slut blommar upp i en kavalkad av färger, värme och fågelkvitter lyfter sig diverse existentiella bekymmer tvärt. Som en snärt med ett trollspö...

Big Fish
Foto: Universal Pictures

Vackert väder i film är således också det ganska skönt – därför har jag sammanställt en lista med några filmer som garanterat ackompanjerar vårkänslorna galant.

Moonrise Kingdom (2012)

Moonrise Kingdom.
Foto: Nonstop Entertainment.

Den snart bioaktuella Wes Anderson har gjort en rad filmer där solens strålar nästan går att ta på. Från de indiska landskapen i Darjeeling Limited till det djupblå havet i The Life Aquatic Aquatic With Steve Zissou.

Men frågan är om den "vårigaste" av dem alla inte är Moonrise Kingdom – inte en favorit hos mig, men den trycker absolut på rätt knappar med dess naturnära bilder, spirande kärlek och allt från scouttält till övernattningar på stränder.

Boyhood (2014)

Boyhood.
Foto: Universal Pictures.

Ibland brukar livets faser stiliseras i årstider. Om På väg med Miss Daisy skildrar ålderns höst får väl Boyhood sägas skildra ålderns vår. Den där tiden precis innan man blir självständig, flyttar ut, skaffar sig ett eget liv. Richard Linklater skildrar denna tid på ett, som alltid, lika skickligt sätt och bara filmens framsida – där huvudpersonen som en liten pojke ligger på en gräsmatta och tittar upp mot himlen – skriker vår.

Big Fish (2003)

Big Fish.
Foto: Universal Pictures.

Om du liksom jag, förknippar färger med våren lär Big Fish vara en av de mest vårladdade filmer som du någonsin har sett. Det röda är rödare än Mordors eldar, det gula gulare än påskharen själv och det gröna lika grönt som en avundsjuk Ninja Turtle. Vi får dessutom bokstavligen en scen där huvudpersonen ligger i ett hav av påskliljor – och en del kärlek med i paketet också. Tim Burton har levererat en rejäl vårfilm. Långt från hans vanliga lite mindre muntra stil.

On the Road (2012)

On the Road.
Foto: Noble Entertainment.

Kanske mer somrig än vårig. Men jag tycker banne mig att vi kan börja tagga sommaren redan nu så därför är en sommarfilm alldeles utmärkt även på våren. Och får inte en grupp livsbejakande aspirerande beatnikförfattare med inte mycket annat än stjärntittande, vindrickande, planlöst fortkörande, diktskrivande och sex på hjärnan er att bli lite sugna på semestertider tycker jag att ni bör se över era livsprioriteringar.

Vi hade i alla fall tur med vädret (1980)

Vi hade i alla fall tur med vädret.
Foto: Svensk Filmindustri.

Slutligen – denna svenska kultkomedi. Om inte annat för att visa att sommaren, hur mycket man än ser fram emot den, kanske inte alltid blir sådär magisk som man har förväntat sig. Så ta vara på våren nu, innan besvikelserna sätter sina förrädiska tänder i dig. Din bästa tid är nu. Ohm och hare krishna och allt det där.

Fridens liljor! Vilken film ger dig mest vårkänslor? Kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL