5 filmatiseringar av Tom Ripley att se inför Netflix "Ripley"

5 filmer om Tom Ripley att se inför Netflix "Ripley"

Fredrik Larsson
Uppdaterad 04 april 2024 kl. 06:04 | Publicerad 03 april 2024 kl. 20:04

Alla tidigare filmatiseringar baserade på Tom Ripley

Netflix släpper nu serien "Ripley", baserad på Patricia Highsmiths litterära karaktär Tom Ripley. Här listar vi alla tidigare filmatiseringar.

Ripley på Netflix
Netflix släpper serien "Ripley". Foto: Netflix.

Den första boken om Tom Ripley (The Talented Mr. Ripley) kom ut 1955, skriven av Patricia Highsmith. I bokserien om Ripley släpptes totalt fem böcker, varav den sista kom ut 1991 under namnet Ripley Under Water. Tom Ripley är en ung man som har en stor talang för att stjäla andras identiteter.

Nu har Netflix producerat serien Ripley, baserad på Tom Ripley, med premiärdatum den 4 april.

5 filmatiseringar av Tom Ripley

Het Sol
Foto: Paris Films.

Purple Noon (1960)

Endast fem år efter att den första boken släpptes kom denna franska adaption. Originaltiteln på franska är Plein soleil ("Het sol" på svenska) och den regisserades av René Clément med Alain Delon i rollen som Tom Ripley.

Tom Ripley skickas till Italien på uppdrag av en man som betalar Ripley för att övertala hans bortskämda rikemansson att återvända hem.

Här kan du streama: Purple Noon

Den amerikanske vännen
Foto: SF.

The American Friend (1977)

Den tyske regissören Wim Wenders är nästa att filmatisera Tom Ripley. Han baserar filmen på den tredje boken Ripley’s Game (1974), med några fragment av den andra, Ripley Under Ground (1970). Här spelade amerikanske Dennis Hopper huvudrollen.

Tom Ripley blir här kontaktad av en man som behöver hjälp med att utföra ett mord för att säkra sin familjs ekonomiska framtid.

Här kan du streama: The American Friend

Foto: UIP.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Detta är utan tvekan den mest kända av de filmatiseringar som gjorts av denna berättelse. Som Tom Ripley ser vi ett mycket välbekant ansikte, här något yngre; Matt Damon. Bland skådespelarna har vi också Jude Law och Gwyneth Paltrow och i registolen finner vi Anthony Minghella. Den här filmatiseringen baserar sig på första boken med samma namn.

Här kan du streama: The Talented Mr. Ripley

Foto: SF.

Ripley’s Game (2002)

I den här filmen, baserad på den andra boken med samma namn, får vi njuta av John Malkovichs rolltolkning av Tom Ripley. För regin står Liliana Cavani. Även denna gång hoppar man över den andra boken i serien och går direkt till den tredje. Nu med John Malkovich som Tom Ripley och Liliana Cavani som filmens regissör. Det är med en enastående insats Malkovich tar sig an rollen som Tom Ripley.

Här kan du streama: Ripley's Game

Ripley Under Ground
Foto: Scanbox Entertainment.

Ripley Under Ground (2005)

Till slut fick den andra boken, Ripley Under Ground (1991), en filmatisering. Den gjordes av Roger Spottiswoode med Barry Pepper i rollen som Tom Ripley. I filmen får vi även se Willem Dafoe, Ian Hart, Simon Callow m.fl.

I den här filmen försöker Tom Ripley dölja sin väns död för att själv komma åt ägorna han lämnat efter sig. Han var en eftertraktad konstnär vars verk uppskattas till flera miljoner.

Här kan du streama: Ripley Under Ground

Vilken är din favorit av Tom Ripley-filmatiseringarna?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL