3 grymma stugrysare – Skräcktips!

3 grymma stugrysare – Skräcktips!

Axel Diedrichs
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 16:07 | Publicerad 04 maj 2015 kl. 16:05

Finns det något mer harmoniskt än en stuga i skogen?

Skrämmer skogen dig? Bra. Skrämmer stugor dig? Ännu bättre! Idag rankar jag de 3 bästa stugrysarna någonsin och förhoppningsvis blir du riktigt skrämd!

3 grymma stugrysare – Skräcktips!
The Cabin in the Woods (2012) kvalar inte riktigt in på listan. Foto: Noble Entertainment AB

Om du vill ta del av fler skräcklistor, spana in vår samlingssida för de bästa skräckfilmerna!

3. Secret Window (2004)

3 grymma stugrysare – Skräcktips!
Foto: Columbia TriStar Films AB

Film: Secret Window (2004)

Regi: David Koepp

Med: Johnny Depp, Maria Bello, John Turturro m.fl.

Bosatt i en stuga ute i skogen får författaren Mort Rainey (Johnny Depp) besök av en främmande man vid namn John Shooter (John Turturro). Shooter påstår att Rainey har plagierat en av hans texter och Rainey får inget annat val än att försöka motbevisa honom.

För ett ögonblick tog Depp av sig piratdräkten för att göra en seriösare och mindre excentrisk roll. Han har alltid haft ett brett skådespelarregister och därför är det kul när han väl avstår från maskeraden. Men det ska sägas att författaren Railey är en man med många ansikten.

I karaktärsdrivne Secret Window, som är baserad på en Stephen King-novell, har vi svårt att veta vem Rainey egentligen är. Han tycks vara väldigt subtil och bitter, men när Shooters påståenden om plagiat övergår till trakasserier får vi se Rainey eskalera.

Secret Window är en utmärkt stugrysare med ett psykologiskt spel som ger mig kalla kårar. Är du rädd för stugor? Se då Koepps och Depps läskigaste verk!

2. Antichrist (2009)

3 grymma stugrysare – Skräcktips!
Foto: Nordisk Film AB

Film: Antichrist (2009)

Regi: Lars Von Trier

Med: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg m.fl.

Ett par förlorar sitt barn och för att repa sig flyttar de ut i skogen. Kvinnan (Charlotte Gainsbourg) i förhållandet klandrar sig själv för förlusten och mannen (Willem Dafoe) som är psykolog bestämmer sig för att själv behandla henne.

Lars Von Trier som är känd för att våga utmana och överraska publiken lade i en extra växel med sin psykologiska film som anspelar på smärta och sex. Filmen öppnar med sitt omtalade "porriga" montage på när paret har sex. I Slow-motion får vi se en penis äntra en slida.

Scenen har bidragit mycket till filmens publicitet, men hur mycket sex än säljer så tror jag inte att det var därför scenen var så pass rå. Scenen väcker starka känslor och gör filmens helhetsintryck mer levande.

I deras stuga får vi följa parets tuffa kamp om att läka varandra och att gå vidare efter det som hänt. Tragiken i Antichrist saknar en botten och provocerade mig på ett fascinerande sätt. Men jag tror också att den provocerade skådespelarna som visar stort mod. Underbart, Von Trier!

1. Misery (1990)

3 grymma stugrysare – Skräcktips!
Foto: Egmont Film AB

Film: Lida (1990)

Regi: Rob Reiner

Med: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth m.fl.

Under en snöstorm kör författaren Paul Sheldon (James Caan) av vägen och hittas av Annie Wilkes (Kathy Bates) som ger honom husrum under sin återhämtning. Det visar sig att Wilkes är Sheldons största fan och vill hålla honom kvar till varje pris.

Kathy Bates får sällan glänsa i filmer. Istället syns hon ofta i romantiska komedier där hon spelar någons ettriga morsa. Beror det på hennes utseende? Jag tror det. Bates ser inte alltid ut som huvudrollsmaterial, vilket är synd! Men Reiners Stephen King-filmatisering ÄR Bates film. I den spiller hon ut mängder av de skådespelarförmågor hon så ofta får hålla inne, vilken triumf!

Lida fick plats på min lista "Världens 3 bästa rysare" och har en given plats även här. Stugrysare finns det många av, men Reiners mästerverk sticker ut ur mängden. Jag tänker inte dissekera filmen och berätta varför den är så pass bra som den är, utan det får du ta reda på själv. Och lova mig att du gör det, för Lida är världens bästa stugrysare.

Men visdomsord kan jag ge dig:  skaffa aldrig ett största fan!

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL