Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
15 minnesvärda Disneycitat

16 Disneyklassiker som ska få en remake

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
26 november 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
26 november 2017

Filmtopp listar 16 Disneyklassiker som håller på att göras om.

Den senaste tiden har det pratats allt mer om Disney och deras projekt att göra om sina Disneyklassiker till liv- action-filmer. För den som inte är bekant med begreppet "live-action" syftar det på icke animerade spelfilmer med riktiga skådespelare. I denna artikel presenterar vi vilka 16 filmer bolaget planerar att göra om.

Mulan lyfter upp sin drakkompis Mushu i svansen.
Mulan och Mushu i "Mulan" från 1998. En Disneyklassiker som nu ska få en remake. Foto: Walt Disney Studios

Den första filmen att ingå i Disneys projekt att omvandla sina Disneyklassiker till live-action var Tim BurtonsAlice i Underlandet (2010). Filmen var en ekonomisk framgång och efter dess har vi fått se Maleficent (2014), Askungen (2015),  Alice i Spegellandet (2016), Peter och draken (2016) och Djungelboken (2016).

Medan de flesta titlarna har gjort bra ifrån sig rent ekonomiskt, är Djungelboken ensam om att vara en kritikfavorit. Filmen har överösts med beröm och låg också i toppen på vår lista över de bästa filmerna 2016. I och med de ekonomiska framgångarna och publikens uppenbara intresse att få återse sina favoritkaraktärer i ny form, håller Disney på att smida mängder av planer på att på nytt filmatisera sina Disneyklassiker.

Nedanför listar vi de Disneyklassiker som bolaget planerar att göra remake av. Om ett planlagt premiärdatum eller premiärår finns står det utskrivet inom parentes efter filmens titel. Vad tror du om att se dessa gamla godingar som live-action?

De 16 Disneyklassiker som har grönt ljus för filmatisering

Nalle Puh (3/8/2018) – Nästa titel bland en lång rad Disneyklassiker att göras om.

Nalle Puh och hans vänner går på led.
Foto: Walt Disney Studios

Det är Spotlight-regissören (och manusförfattaren) Tom McCathy som har filat på det nya manuset om den honungsälskande björnen. Nalle Puh filmatiserades först som långfilm av Disney år 1977 och sedan dess har vi fått återse den gula titelpersonen och hans vänner några gånger på vita duken.

Disneys nya filmatisering kommer att heta Christopher Robin och här möter vi en något äldre Christopher Robin än vad vi är vana vid. Här är han maken i en arbetarklassfamilj, som möter sin barndomsvän Nalle Puh och återfinner livsglädjen. I rollen som Christopher Robin ser vi Ewan McGregor.

Den nya Nalle Puh-filmen regisseras av Marc Forster och förväntas ha premiär den 3:e augusti 2018.

Cruella (2018)

Cruella de Vil kollar på en tavla på två dalmatiner.
Emma Stone ska spela Cruella de Vil i Disneys live-action-film "Cruella". Foto: Walt Disney Studios

Disneys omtagning av Pongo och de 101 dalmatinerna (1961) kommer att fokusera på Cruella de Vils historia. Titeln på denna så kallade "origin story" är tänkt att vara Cruella och i huvudrollen som den pälstokige skurken ser vi Emma Stone. Detta är faktiskt inte första gången Disney gör en live action-film av sin älskade Dalmatin-historia. 1996 såg vi Glen Close i rollen som Cruella.

Filmen kommer att regisseras av Alex Timbers, som bland annat har varit med och skapat Mozart in the Jungle. Alex Timbers har ingen tidigare erfarenhet av att göra biofilm.

"Cruella" förväntas ha premiär någon gång 2018.

Peter Pan (2018)

Peter Pan fäktas mot Kapten Krok.
Foto: Walt Disney Studios

Historien om pojken som inte ville bli vuxen ska återigen bli film. Även om vi har fått se live-action-filmer av Peter Pan några gånger tidigare – exempelvis Steven Spielbergs Hook – är det första gången Disney tar sig an utmaningen.

Jag är nog inte ensam om att tycka att det ska bli lite extra kul att se hur Disney hanterar detta. Deras klassiker från 1953 är trots allt den bästa adaptionen av J.M. Barries roman.

David Lowery, som tidigare filmade Disneys remake av Peter och draken, ska skriva manus och regissera Peter Pan-filmen. Än så länge har vi inga skådespelare officiellt knutna till projektet.

"Peter Pan" planeras gå upp på bio någon gång under 2018.

Dumbo (29/3/2019)

Dumbo flyger fram i Disneys klassiker.
Foto: Walt Disney Studios

Till skillnad mot Peter Pan har Disney kommit längre med sin filmatisering av Dumbo. Tim Burton ska regissera remaken av filmen från 1941, om den unge elefanten som hånas för sina stora öron. Klara för att medverka har vi bland andra Eva Green, Colin Farrell, Danny DeVito och Michael Keaton. Manuset håller på att arbetas ihop av Ehren Kruger.

"Dumbo" förväntas ha premiär den 29:e mars 2019.

Aladdin (24/5/2019) - Kan denna remake bli en ny Disneyklassiker?

Aladdin och Jasmine flyger fram i solnedgången.
Stillbild från "Aladdin". En Disneyklassiker som nu ska få en remake. Foto: Walt Disney Studios

Will Smith har fått i uppdrag att göra något många skulle bedöma som omöjligt, att utmana Robin Williams sanslösa insats som anden i "Aladdin". Aladdin, en av bolagets mest älskade Disneyklassiker, ska nämligen få sig en ny skrud.

Det är Guy Ritchie som ska sitta i registolen och i rollerna som kärleksparet ser vi Mena Massoud och Naomi Scott. Åttafaldigt Oscarsbelönade Alan Menken, som bland annat vann för sin musik till originalversionen av Aladdin, har skrivit ett gäng nya låtar tillsammans med Oscarsbelönade Benj Pasek och Justin Paul.

Att Guy Ritchie ska regissera känns något som ett otippat val. Frågan är om regissören, som gjort sig känd med sina snabba klipp och starkt visuella approach, kan återskapa det hjärta och värme Disneys originalversion hade. Han lär dock vara som född för att återskapa andens galna upptåg.

"Aladdin" förväntas ha premiär den 24:e maj 2019.

Lejonkungen (19/7/2019)

Simba, Timon och Pumba går på en stock i månljuset.
Simba, Timon och Pumba går på en stock i månljuset. Denna Dissneyklassiker ska få en ny animerad version. Foto: Walt Disney Studios

En annan Disneyklassiker från 90-talet som ska göras om är "Lejonkungen"Bolagets version från 1994 blev en monsterhit och genererade närmare 1 miljard dollar i intäkter. Jon Favreau, som bland annat regisserade Disneys remake av Djungelboken ska regissera. Filmen kommer att inkludera låtar från originalfilmen skrivna av Elton John, Tim Rice och Hans Zimmer. Vi kommer exempelvis få höra Oscarsbelönade Can You Feel the Love Tonight.

Eftersom originalfilmen inte innefattar några människor, och att det är måttligt trendigt att ha skådespelare i djurdräkter, kommer den nya Lejonkungen vara helt datoranimerad. Bland röstskådespelarna finner vi Donald Glover som Simba, Beyoncé som Nala och James Earl Jones som Mufasa.

"Lejonkungen" förväntas ha premiär den 19:e juli 2019.

Djungelboken 2 (2019)

Stillbild ur Djungelboken.
Foto: Walt Disney Studios

Jon Favreau verkar vara något av Disneys "go-to" regissör. Utöver Lejonkungen ska han återvända till historien om Mowgli och hans vänner i Djungelboken 2. Likaså ska Justin Marks åter igen vässa pennan och arbeta fram ett manus och Neel Sethi återvänder som människopojken. Huruvida Djungelboken 2 kommer att baseras på Disneys tecknade uppföljare, andra delar av Kiplings sagosvit eller vara en helt fristående skildring återstår att se.

Premiärdatum för "Djungelboken 2" är ännu inte bestämt, men det förväntas att bli någon gång 2019.

Mulan (2019)

Mulan lyfter upp sin drakkompis i svansen.
Foto: Walt Disney Studios

När det blev klart att bolaget skulle göra om sin Disneyklassiker "Mulan" var det många som oroade sig för "whitewashing". Whitewashing i film innebär att vita skådespelare spelar karaktärer som egentligen inte ska vara vita (tänk Scarlett Johansson i Ghost in the Shell). Det är ingen nyhet att historien om den unga kvinnan som tar sin fars plats i ett stort krig utspelas i Kina. Nu har Disney bekräftat att alla ledande roller, inklusive Mulans kärleksintresse, kommer att spelas av kinesiska skådespelare.

Premiärdatum för "Mulan" är ännu inte bestämt, men det förväntas att bli någon gång 2019.

Nya versioner av Disneyklassiker utan premiärdatum

Tingeling – Den busiga fen ska bli live-action igen

TIngeling
Peter Pans svartsjuka och busiga fe Tingeling ska nu få en solofilm. Foto: Walt Disney Studios

Hon ska bara inte dyka upp som Peter Pans svartsjuka kompanjon i "Peter Pan-filmen", utan Tingeling ska också få en ny "solofilm". Det är också klart att Reese Witherspoon ska spela den busiga fen. Den första manusversionen skrevs av Marti Noxon och nu har Victoria Strouse, som också skrev Pixars Hitta Doris, finslipat det. I Steven Spielbergs redan nämnda Peter Pan-filmatisering Hook såg vi Julia Roberts i rollen som Tingeling.

"Tingeling" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Svärdet i stenen – En remake av Game of thrones-författare

Pojken försöker dra ut svärdet i stenen.
Foto: Walt Disney Studios

En annan Disneyklassiker som ska bli live-action är "Svärdet i stenen" från 1963. Vi vet ännu inte vem som ska spela den unge kung Artur under hans mytomspunna äventyr med den gamle trollkarlen Merlin. Men vi vet att Game of Thrones-författaren Bryan Cogman står för manuset. En kombination som känns riktigt spännande.

Utöver detta är faktan om filmen oerhört sparsam. Det finns varken någon bekräftad regissör eller några klara skådespelare. Det vi däremot vet är att Brighton Taylor kommer att producera filmen. Brighton Taylor har tidigare legat bakom filmer som remaken av Djungelboken, Tron: Legacy och Pirates of Caribbean: Död mans kista. 

"Svärdet i stenen" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Rose Red – En ny vinkel på en helig Disneyklassiker

Snövit sitter i skogen i storartad Disneyklassiker.
Foto: Walt Disney Studios

De flesta vet att "Snövit och de sju dvärgarna" var den första långfilmen av alla Disneyklassiker. Det vackert målade mästerverket gick upp på bio redan 1937 och tog världen med storm. Det verkar som att "Snövit" är en av de få filmer som bolaget respekterar lite extra. De kommer nämligen inte göra en direkt remake av den ikoniska filmen. Live-action-filmen ska istället fokusera på Snövits syster Rose Red.

Rose Red är med i bröderna Grimms klassiska sagoskildring. Här ska vi få se hur hon tillsammans med dvärgarna jobbar för att rädda Snövit efter att hon har bitit i det förgiftade äpplet.

Än så länge vet vi att Evan Daugherty (The Snow White Chronicles, 2016) och producenten Justin Merz kommer att stå för manuset. Utöver Justin Mertz produceras Rose Red av Tripp Vinson, Adam Rodin och Tara Farney.

"Rose Red" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Prince Charming

Askungen och Prince Charming dansar.
Foto: Walt Disney Studios

Kenneth Branaghs filmatisering av "Askungen" blev en stor kommersiell succé och genererade över 543 miljoner dollar i intäkter. Nu vill bolaget göra en uppföljare som istället fokuserar på den stilige prinsen. Prince Charming, som filmen kommer att heta, ska regisseras och skrivas av Stephen Chbosky.

Stephen Chbosky var med och arbetade på manuset på Disneys live-action av Skönheten och Odjuret och är som regissör främst känd för The Perks of Being a Wallflower. Prince Charming kommer att skildra den ikoniska prinsen ur hans broders synvinkel. Hur prinsen bror är vet vi inte riktigt, men vi har fått den sparsamma ledtråden om att han aldrig slutade leva upp till familjenamnet. Några närmre detaljer om Prince Charming är ännu inte bekräftade.

"Prince Charming" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Pinocchio – Disney vill göra en egen live-action remake

Pinocchio sitter ner på golvet och tittar på Benjamin syrsa i Disneys klassiker.
Foto: Walt Disney Studios

Det har länge snackats om live-action-film om Pinocchio (1940). Framförallt har Guillermo del Toro vid ett flertal tillfällen försökt driva in pengar till att förverkliga sin vision av den klassiska sagan om träpojken som får liv. Guillermos etapp, som tyvärr aldrig ser ut att förverkligas, har inget med Disney att göra. Utan bolaget håller på att trolla fram en egen live-action-film av sin klassiker.

Tidigare såg det ut att Sam Mendes skulle regissera filmen, men efter ett oväntat avhopp står nu Disney utan regissör. Vissa källor menar att den Oscarsbelönade manusförfattaren Peter Hedges ska skriva Pinocchio, men det verkar ännu inte vara officiellt beslutat.

"Pinocchio" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Night on Bald Mountain – Ett otippat val av live-action-film

En drakliknande varelse står framför en brinnande eld.
Foto: Walt Disney Studios

Att Disney skulle överraska med detta "wild card" kunde nog ingen förutse. Night on Bald Mountain är en sekvens från Disneys klassiska musikfilm Fantasia från 1940. Den dialogfria sekvensen, synkroniserad till den ryske kompositören Modest Mussorgskys musik, presenterar en mörk och bevingad monsterlik varelse. Till Mussorgskys taktpinne samlar den skräckinjagande besten andar från de döda, som sedan dansar natten lång.

"Night on Bald Mountain" är inte den enda av Disneys långfilmer som inspirerats har gjort av "Fantasia". 2010 fick vi se en spelfilm baserad på sekvensen Trollkarlens lärling. Istället för en smått obehaglig och skäggig Merlin fick vi en långhårig Nicolas Cage. istället för en Musse Pigg med blå strutformad hatt och röd rock fick vi en ängslig Jay Baruch.

Än så länge finns det inga bekräftade detaljer om Night on Bald Mountain. Men vi får hålla tummarna för att Disney tar ut svängarna och lyckas behålla samma skräckinjagande känsla som originalfilmen besitter. Kanske blir det rent av en skräckfilm?

"Night on Bald Mountain" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Maleficent 2 – Angelina Jolie kommer tillbaka i titelrollen

Den elaka häxan i Törnrosa sitter på sin tron.
Foto: Walt Disney Studios

Nu är det klart att den elaka häxan vi först mötte i "Törnrosa" (1959) kommer tillbaka. Angelina Jolie imponerade på många när hon spelade rollen i Disneys live-action-filmatisering Maleficent (2014), som blev en stor ekonomisk succé. Nu är det bekräftat att hon kommer att återvända i rollen för denna uppföljare.

Denna gången kommer filmen att fokusera på häxans dotter, Malevolent. Linda Woolverton kommer att återvända som manusförfattare. Dessutom ryktas det om att den norska regissören Joachim Rønning, som tidigare har regisserat Kon-Tiki och Max Manus, ska sitta i registolen. Vem som ska spela Malevolent vet vi ännu inte.

"Maleficent 2" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Den lilla sjöjungfrun – En remake av denna Disneyklassiker är på gång

Ariel lutar sig mot en sten.
Foto: Walt Disney Studios

Det är nog många som ser fram emot att få återse Hans Christian Andersens klassiska folksaga på vita dukenDen lilla sjöjungfrun från 1989 är en odödlig klassiker som vann två Oscars för bästa musik.

Detaljerna är ännu få om remaken av denna Disneyklassiker men det är klart att Lin-Manuel Miranda och Alan Menken ska skriva musiken. Menken var ansvarig för originalfilmens tidigare nämnda Oscarsvinster. Miranda är ett stort fan av Den lilla sjöjungfrun och har till och med döpt sin son till Sebastian efter Ariels kompis. Det var också han som skrev den Oscarsnominerade musiken för Disneys Moana.

"Den lilla sjöjungfrun" har ännu inget bestämt premiärdatum.

Filmtopp håller dig uppdaterad om remakes av Disneyklassiker

Detta var alltså de Disneyklassiker som nu är uppe för att filmatiseras. Beroende på hur det går för de nästkommande kan vi säkert räkna med att fler titlar kommer att adderas till agendan.

Som du har märkt är det än så länge väldigt sparsamt med information om de flesta av filmerna. Många har inte ens ett spikat premiärår. Vad du däremot kan räkna med är att vi kommer att hålla dig uppdaterad med all ny information som tillkommer.

Vad säger du, vilken film eller vilka filmer ser du mest fram emot? Är det någon remake av en Disneyklassiker som inte är med på listan, som du skulle vilja se i en live-action-version?

NÄSTA ARTIKEL