Michael Myers smyger sig på Laurie (Jamie Lee Curtis) i Halloween från 1978. Foto: Compass International Aquarius Releasing

15 klassiska skräckfilmer du MÅSTE ha sett – och var de finns

Eric Diedrichs
04 november 2023 kl. 20:11

Annars är det bara att krypa till korset

I dessa kusliga skräcktider passar Filmtopps Eric Diedrichs på att lyfta fram 15 klassiska skräckfilmer som man helt enkelt måste ha sett. Men skäms inte om så är fallet – du hinner ännu med revansch!

För att kvala in på listan måste filmen 1) vara viktig för skräckfilmshistorien, 2) vara minst 20 år gammal och 3) var jävligt bra. Med största sannolikhet har du redan sett de flera av dessa filmer – därför följer även en lista med kompletterande tips längst ner, för den som vill nörda ner sig lite extra. Klicka på titlarna för att se var de går att streama!

15 klassiska skräckfilmer du MÅSTE ha sett – och var de finns att streama

Psycho (1960)
Den berömda duschscenen i "Psycho". Foto: Paramount Pictures.

Psycho (1960)

Alfred Hitchcock chockade världen med den här isande rysaren som fortfarande skrämmer slag på sin publik – över 60 år senare. Av alla stilbildande skräckfilmer är definitivt den här en av de absolut viktigaste. Vissa menar även att den uppfann hela slasher-genren. Dessutom har vi ett ikoniskt soundtrack endast bestående av stråkar, till skillnad från den bombastiska filmmusik som skrevs före Psycho.

Här streamar du: Psycho (1960)

Exorcisten
Exorcisten är givetvis en skräckklassiker du måste ha sett. Foto: Warner Bros.

Exorcisten (1973)

På tal om stilbildande skräckfilmer – ingen Exorcisten, inget "Conjurverse". Detta är på många sätt fortfarande den bästa filmen i den populära genren med spöken och demoner. Sakligt berättar filmen för oss att det inte finns någon annan förklaring för unga Regans beteende än att en demon har satt klorna i henne. Och när den insikten väl kommer, går det inte att värja sig för skräcken som följer.

Här streamar du: Exorcisten (1973)

Motorsågsmassakern
Skräcken är ovanligt intensiv i "Motorsågsmassakern".. Foto: Warner Bros.

Motorsågsmassakern (1974)

Från totalförbjuden till älskad – av alla klassiska skräckfilmer tillhör Motorsågsmassakern en av de absolut läskigaste. Om du inte har sett den här totala mardrömsskildringen är det hög tid att göra det. Här följer vi en grupp ungdomar som ska spendera högsommaren ute på vischan. Stort misstag, visar det sig, då en blodtörstig motorsågsanvändare bor i närheten.

Här streamar du: Motorsågsmassakern (1974)

Jaws
Steven Spielbergs "fiskfilm" – som Hitchcock kallade den – är ett måste! Foto: Univeral Pictures.

Hajen (1975)

Steven Spielbergs älskade mästerverk tåls att ses varje sommar – och vinter, vår och höst med för den delen. När en vithaj börjar terrorisera en strandstad blir det problem. Beroende av turistintäkterna vägrar borgmästaren inse sanningen och försöker skriva ner det första dödsfallet som en propellerolycka. Det blir upp till tre män att ta itu med problemet och vad som sedan sker är filmhistoria. Detta är en löjligt välgjord film som helt enkelt bara måste ses och ses och ses och ses igen.

Här streamar du: Hajen (1975)

Original mot Remake: Carrie (1976) vs Carrie (2013)
Bloddränkt Sissy Spacek skriver skräckhistoria i "Carrie". Foto: United Artists.

Carrie (1976)

Stephen King-historien som startade allt. Regisserad av Brian De Palma kommer här den allra första Stephen King-filmen – som också är en av de bästa. Historien handlar om mobbade Carrie, som även kämpar med sin strikt religiösa morsa. Allt förändras dock när hon inser att hon besitter övernaturliga krafter.

Här streamar du: Carrie (1976)

The Omen
Foto: 20th Century Fox.

Omen (1976)

"Damien, I love you" må vara en replik som låter oskyldig, kanske rakt av romantisk, men vi som har sett Omen vet bättre. I denna klassiska skräckfilm följer vi nämligen en familj där pappan börjar inse att deras son kanske inte riktigt är den de tror att han är… I sina bästa scener är detta en Isande, skräckinjagande och otroligt snyggt 70-talig.

Här streamar du: Omen (1976)

Halloween
Michael Myers vägrar, som vanligt, att dö. Foto: Sony Pictures.

Alla helgons blodiga natt (1978)

Man behöver inte gilla skräck för att känna till Michael Myers. Denna ondskefulla karaktär är fortfarande bioaktuell (denna gången med Halloween Ends) och har under årens gång synts i 13 filmer – yes, otursnumret sitter som en smäck. Bäst av alla är däremot det träffsäkra originalet som vevade igång en hel våg av slasherfilmer. Regisserad av skräckmästaren John Carpenter är Alla helgons blodiga natt en skräckklassiker som man bara måste ha sett.

Här streamar du: Alla helgons blodiga natt (1978)

Alien – En klassisk skräckfilm du måste se
Sigourney Weaver i sin ikoniska roll som Ellen Ripley. Foto: 20th Century Fox.

Alien (1979)

"Hajen i rymden" är en ganska vanlig och faktiskt rätt så träffsäker beskrivning på Ridley Scotts älskade skräckklassiker. Under en färd genom rymden, på väg tillbaka till Jorden, får besättningen på ett fraktskepp alarm om en planet de måste undersöka. Därifrån får de med sig en fruktansvärd varelse, redo att sprida skräck. Som den berömda taglinen lyder – i rymden kan ingen höra dig skrika.

Här streamar du: Alien (1979)

The Shining
Stanley Kubricks skräckklassiker "The Shining" skrämmer fortfarande livet ur sin publik. Foto: Warner Bros.

The Shining (1980)

Den andra Stephen King-filmen på listan är också en av hans kändaste. Regisserad av Stanley Kubrick bjuds vi på en kylig historia om en familj som ska vakta ett hotell under vintern. Snart förstår vi att något är allvarligt fel med bygget, som hemsöks av både det ena och det andra, samtidigt som familjefadern (Jack Nicholson) visar allt mer våldsamma tendenser mot sin egen familj. Detta är en film som har den udde förmågan att bli läskigare och läskigare ju äldre man blir.

Här streamar du: The Shining (1980)

The Thing
"The Thing" är skräckparanoia när den är som bäst. Foto: Universal Studios.

The Thing (1982)

Den andra filmen av John Carpenter på listan är också hans bästa. The Thing är en mästarklass i karaktärspresentation och historieutveckling. Vi befinner oss på en station på Antarktis där en grupp amerikanska forskare snubblar över något som borde ha fått bevaras i den djupa isen. Frågan är om paranoia någonsin har porträtterats lika skickligt och effektivt. Stort plus för de imponerande, praktiska effekterna.

Här streamar du: The Thing (1982)

Terror på Elm Street
Vill du överleva? Somna. Aldrig. Igen. Foto: New Line Cinema.

Terror på Elm Street (1984)

Wes Cravens klassiska skräckfilm Terror på Elm Street är en av 80-talets mest ikoniska skräckfilmer – och det är inte så konstigt. Här jagas nämligen ungdomarna i sina mardrömmar av den morbide punchline-maskinen Freddy Kreuger (Robert Englund). När till och med sömnen blir livhotande finns det ingen stans att fly. I filmen ser vi även en ung Johnny Depp, som gör en skaplig men långt ifrån minnesvärd insats.

Här streamar du: Terror på Elm Street (1984)

När lammen tystnar
Sir Anthony Hopkins som "Hannibal the Cannibal". Foto: Orion Pictures.

När lammen tystnar (1991)

Det går att diskutera huruvida När lammen tystnar är mer av en thriller än en skräckfilm, men det går inte att diskutera om att det är ett isande mästerverk eller inte. Med några av filmhistoriens bästa skurkar och några av filmhistoriens bästa twister är detta en film som bara måste upplevas.  Här följer vi den unge, ambitiösa FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster), som börjar intervjua den livsfarlige men charmante psykopaten tillika kannibalen Hannibal för att göra en profilering av den nye seriemördaren "Buffalo Bill".

Här streamar du: När lammen tystnar (1991)

Scream
Drew Barrymore svarar på skräckfrågor på telefonen. Foto: Dimension Films.

Scream (1996)

När 80-talets glada, neondränkta slasherflod började ebba ut i 90-talets värld, smällde Wes Craven till med filmen som skulle ändra allt. Scream har i princip varit lika inflytelserik i skräckgenren som Halloween och Hajen. Med smarta metaskämt, en BRILJANT öppningsscen och en hel uppsättning ikoniska repliker är detta en skräckklassiker som du måste ha sett. Även vissa av uppföljarna är sevärda.

Här streamar du: Scream (1996)

The Blair Witch Project
Är allt i själva verket på riktigt? Foto: Lionsgate

The Blair Witch Project (1999)

Bara tre år efter Scream kom nästa, revolutionerande skräckfilm. The Blair Witch Project får ibland cred för att ha uppfunnit den så kallad "found footage"-genren, men det är inte sant – Cannibal Holocaust – gjorde det 20 år tidigare. Däremot är det tveklöst den film som gjorde subgenren till det fenomen det är i dag. Här följer vi en grupp unga filmare som ska göra en dokumentär om en mytomspunnen häxa. Att ta sig in i skogen, visar sig vara bra mycket enklare än att ta sig ut.

The Blair Witch Project marknadsfördes som en sann dokumentär och skådespelarna fick hålla sig gömda inför premiären (ett knep som även användes för nämnda Cannibal Holocaust). Filmen hade också en hemsida som bedyrade att allt var sant och att det fanns en riktig häxa i skogen – en innovativ approach som revolutionerade sättet att marknadsföra film.

Här streamar du: The Blair Witch Project (1999)

The Ring
Foto: DreamWorks Pictures 

The Ring (2002)

För 20 år sedan, innan han gjorde The Pirates of the Caribbean, låg Gore Vabrinski bakom denna oerhört ruggiga skräckthriller. Baserad på den japanska förlagan Ringu (1998) kommer här något så ovanligt som en remake som gör jobbet bättre. Med Naomi Watts i spetsen tas vi med på en detektivliknande historia inlindad i din värsta mardröm. En kuslig kortfilm skickas runt och alla som ser den dör efter exakt en vecka – om de inte visar den för någon annan. När vi i publiken tvingas se kortfilmen ställer sig nackhåret och någonstans undrar man – har jag bara sju dagar kvar?

Här streamar du: The Ring (2002)

Bonustips:

Råkar du vara sugen på att se en rysare gjord på vår egen mark? Spana då in vår lista med svenska skräckfilmer som faktiskt är bra.

NÄSTA ARTIKEL