Ny rekordmånad hos Filmtopp – över 1 miljon unika läsare

15 filmer från 1997 – var det 26 år sedan?

Uppdaterad kl. 19:03 | Publicerad 18 mars 2023 kl. 18:03
ANNONS
ANNONS

Om jag ska känna mig gammal får ni också göra det!

Filmtopps Erica fyller snart 26 och vill därför fira med en lista på 15 filmer som också fyller 26 i år!

Om några dagar fyller jag 26; antingen tänker du “fy, så gammalt” eller så tänker du “åh, du är ju så ung”. Om det är det första alternativet så vill jag säga “vänta du bara”, om det är det andra vill jag ge dig en kram. Oavsett så är det ett faktum att det är 26 år sedan år 1997 och för att fira mig och oss som fyller 26 i år så tänkte jag ta oss tillbaka på en resa till det fantastiska året 1997 (nej, jag är inte alls partisk).

15 filmer som också firar 26 år i år

Foto: Universal Pictures.

The Lost World: Jurassic Park

Regi: Steven Spielberg
Med: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Vince Vaughn, Richard Attenborough m.fl.
Betyg på IMDb: 6,5

Fyra år efter misslyckandet med Jurassic Park på Isla Nublar avslöjar John Hammond (Richard Attenborough) för Ian Malcolm (Jeff Goldblum) att det finns ytterligare en ö där dinosaurierna blev uppfödda innan de transporterades till parken. Ett forskningsteam skickas dit för att studera och dokumentera de vilda dinosaurierna som lever där. Men ett annat forskningsteam har skickats dit för att fånga in och transportera de historiska djuren till en ny park. 

Okej, den är ju inte alls lika bra som den första Jurassic Park men det är ändå en helt okej uppföljare till kultklassikern från 1993.

Foto: Buena Vista Pictures Distribution / Disney.

Herkules

Regi: Ron Clements, John Musker
Med: Tate Donovan, Susan Egan, James Woods, Danny DeVito m.fl.
Betyg på IMDb: 7,3

En av de senare filmerna ur eran som kallas för Disneys renässans. I Herkules tar sig Disney an historien om Herkules (Tate Donovan) som är son till en grekisk gud men tvingas växa upp på jorden som en halvgud. Han måste bevisa sig själv som värdig att leva hos gudarna på berget Olympen och återfå sin gudastatus. 

Herkules är en Disneyklassiker med fantastiska sångnummer som “Go the Distance” och “I Won’t Say I’m In Love” men är även en klassiker för att jag hade ett fantastiskt tillhörande pyjamasset!

Foto: Sony Pictures Releasing.

Min bäste väns bröllop

Regi: P.J. Hogan
Med
: Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett m.fl.
Betyg på IMDb: 6,3

När Juliannes bästa vän Michael (Dermot Mulroney) berättar att han ska gifta sig med den unga Kimberly (Cameron Diaz) inser Julianne (Julia Roberts) att hon är förälskad i honom. Hon beslutar sig därför för att åka till bröllopet för att få honom och avbryta det kommande giftermålet. 

Min bäste väns bröllop är väl lite av en guilty pleasure för mig, måste erkännas. Den är så cheesy att den blir bra. Hela premissen är dock ganska hemsk; bryta upp ett bröllop som inte är ditt eller handlar om dig för att du inte gillar det? Kör hårt, antar jag!

Foto: Miramax Films.

Good Will Hunting

Regi: Gus Van Sant
Med: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård m.fl.
Betyg på IMDb: 8,3

Will Hunting (Matt Damon) arbetar som vaktmästare på Massachusetts Institute of Technology och löser en dag en nästan omöjlig matematisk ekvation på en tavla i korridoren. Trots Wills intelligens kämpar han med sin identitet och träffar därför en psykolog (Robin Williams) för att hitta rätt väg i livet. 

“It’s not your fault”-scenen ger mig alltid en klump i halsen. Helt fenomenala skådespelarinsatser av Robin Williams och Matt Damon, och därmed en självklar film på topplistan!

Foto: Buena Vista International.

Det femte elementet

Regi: Luc Besson
Med
: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Luke Perry m.fl.
Betyg på IMDb: 7,6

En futuristisk sci-fi-film om taxichauffören Korben (Bruce Willis) som en dag möter Leeloo (Milla Jovovich). Leeloo behöver de fyra elementen för att stoppa Zorg (Gary Oldman) och rädda mänskligheten. Hon får hjälp av Korben, Cornelius (Ian Holm) och Ruby Rhod (Chris Tucker).

En sci-fi klassiker som fortfarande håller trots 26 år på nacken!

Foto: Cecchi Gori Group

Livet är underbart

Regi: Roberto Benigni
Med: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes m.fl.
Betyg på IMDb: 8,6

Filmen handlar om den judiska servitören Guido (Roberto Benigni) och hans son (Giorgio Cantarini) som blir offer för nazismens grymhet under andra världskriget. Guido anstränger sig för att skydda sin son från förintelsens terror genom fantasins otroliga styrka. 

Livet är underbart är en vacker, intensiv och djupt berörande film som alla borde se och förtjänar därför en plats på listan! 

Foto: Sony Pictures Releasing

Men in Black

Regi: Barry Sonnenfeld
Med: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Tony Shalhoub m.fl.
Betyg på IMDb: 7,3

Den hemliga byrån MiB rekryterar och agenten K (Tommy Lee Jones) väljer James Edwards (Will Smith). Men in Black undersöker utomjordiska aktiviteter. En dag crashar ett utomjordiskt rymdskepp på jorden och det blir Men in Blacks uppgift att stoppa utomjordingen innan han lyckas fly med energikällan “the galaxy”.

En sci-fi-komedi du inte borde missa! Tommy Lee Jones och Will Smith är lysande tillsammans i Men in Black. Listan är inte komplett utan 90-talsklassikern MiB där.

Foto: MGM Distribution Co. / United International Pictures

Tomorrow Never Dies

Regi: Roger Spottiswoode
Med: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Michelle Yeoh, Teri Hatcher m.fl.
Betyg på IMDb: 6,5

James Bond är väl inte de bästa filmerna att söka sig till om man vill se något nytänkande men här får vi ju faktiskt se den nyligen Oscarsbelönade skådespelerskan Michelle Yeoh i rollen som Wai Lin. Det var dessutom hennes debutfilm i Hollywood. I filmen följer vi agent 007 (Pierce Brosnan) som försöker stoppa Elliot Carver (Jonathan Pryce), som vill ha fullständig makt över media och eftersträvar ett nytt världskrig.

Du har kanske sett filmen men glömt bort det – om så är fallet så dömer jag dig inte för Tomorrow Never Dies är inte den bästa i Bond-serien. Men James Bond är ändå James Bond och han förtjänar en plats på listan!

Foto: Miramax Films

Jackie Brown

Regi: Quentin Tarantino
Med: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Bridget Fonda m.fl.
Betyg på IMDb: 7,5

Jackie Brown (Pam Grier) är en flygvärdinna med ett brottsligt förflutet. En dag åker hon fast av AFT och blir pressad till att ange knarklangaren hon arbetar för. Efter det måste Jackie hitta ett sätt att överleva.

Jackie Brown är en av Tarantinos mest underskattade filmer i hans arsenal av mästerverk. Det jag alltid uppskattat med Tarantino är hans manus, stilval och hur han alltid lyckas överraska tittaren – likaså i Jackie Brown!

Foto: New Line Cinema

Austin Powers - Hemlig internationell agent

Regi: Jay Roach
Med: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Michael York, Seth Green m.fl.
Betyg på IMDb: 7,0

Hur förklarar man Austin Powers (Mike Myers) för någon som inte vet? Han är en playboy och agent som varit nedfryst i 30 år och nu tinas upp för att bekämpa Dr. Evil (Mike Myers).

Om jag skulle välja mellan James Bond och Austin Powers så hade jag valt Austin Powers. Jag vet inte vad det säger om mig och jag vill nog inte veta. Men oh yeah baby, Austin ska med på listan!

Foto: Warner Bros.

L.A. konfidentiellt

Regi: Curtis Hanson
Med: Kevin Spacey, Russell Crowe, Danny DeVito, Guy Pearce m.fl.
Betyg på IMDb: 8,2

När korruptionen växer i 50-talets Los Angeles är det tre polismäns uppdrag att undersöka mord och hantera brottslingar med sin egen form av rättvisa. De tre poliserna är väldigt olika; Ed (Guy Pearce) gör alltid sitt bästa och vill alltid ligga steget före, Bud (Russell Crowe) är redo att bryta mot reglerna för att skipa rättvisa och Jack (Kevin Spacey) är driven av framgång och pengar.

L.A. konfidentiellt är en utmärkt 90-tals crime noir. Den har visserligen inte åldrats jättebra, men det kanske vissa skulle säga om mig också.

Foto: Universal Pictures

Liar Liar

Regi: Tom Shadyac
Med: Jim Carrey, Maura Tierney, Amanda Donohoe, Jennifer Tilly m.fl.
Betyg på IMDb: 6,9

Fletcher Reede (Jim Carrey) är en patologisk lögnare och har lyckats bygga en hel advokatkarriär på att ljuga. Fletchers son som hatar att hans pappa alltid ljuger för honom och önskar på sin födelsedag att pappan ska bli oförmögen att ljuga under en hel dag. När Fletcher vaknar och märker att han inte längre kan ljuga och tvingas ändra sina sätt att hantera saker lär han sig viktiga läxor.

En hjärtevärmande och underhållande Jim Carrey-film med en härlig 90-tals känsla. Vad finns det att ogilla? 

Foto: Paramount Pictures

Regnmakaren

Regi: Francis Ford Coppola
Med: Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Jon Voight, m.fl.
Betyg på IMDb: 7,2

I regnmakaren följer vi den unga advokaten Rudy Baylor (Matt Damon) som tar på sig ett fall med ett korrupt försäkringsbolag. Han möter en familj som nekas pengar från försäkringsbolaget trots att sonen har cancer och behöver behandling och har därför stämt bolaget. Rudy måste ta sig an jurist-jättarna för att nå rättvisa.

En intressant skildring av dåtidens korrupta rättssystem i USA med sina orättvisor. Filmen är dessutom en suverän tolkning av John Grishams roman The Rainmaker.

Foto: Columbia Pictures

Jag vet vad du gjorde förra sommaren

Regi: Jim Gillespie
Med: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr, Ryan Phillippe m.fl.
Betyg på IMDb: 5,8

En typisk 90-tals slasher där vi följer fyra vänner som efter en bilolycka med en man gör misstaget att dumpa hans kropp i havet. Det är ett misstag på många sätt, men främst för att den döda mannen kommer tillbaka ett år senare för att hämnas sin död. Han har dem på kroken så att säga.

Jag vet vad du gjorde förra sommaren är kanske inte ett mästerverk men anses ändå av många som en kultklassiker inom slasher- och skräckgenren, därför får den självklart också vara med på listan!

Foto: Paramount Pictures / 20th Century Fox

Titanic

Regi: James Cameron
Med: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Billy Zane, Kathy Bates m.fl.
Betyg på IMDb: 7,9

Du trodde väl inte att jag hade glömt Titanic? Den Oscarsbelönade Titanic är den första filmen jag kommer att tänka på när jag tänker på 1997. Vi får följa Jack (Leonardo DiCaprio) och Rose (Kate Winslet) som förälskar sig i varandra på det “osänkbara” skeppet Titanic. 

Titanic är en oförglömlig klassiker med Kate och Leonardo i huvudrollerna och med ett vackert soundtrack där vi får Celine Dions “My Heart Will Go On”, en självklar film på topplistan!

Det var min lista på 15 filmer som, även de, fyller 26 år! Innan jag avslutar så vill jag lämna er med en riktig nostalgitripp! 

Mer läsning:

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL