11 nostalgiska filmer som får dig att känna dig som ett barn igen

11 nostalgiska filmer som får dig att känna dig som ett barn igen

28 december 2022 kl. 10:12

Filmer magiska att återvända till

Barn- och familjefilmer som väcker nostalgikänslor – och våra inre barn. Oberoende vilken klass filmerna håller, har de mer eller mindre gjort avtryck i mångas vår barndom.

Harry Potter och de vises sten (2001)

Harry Potter och de vises sten. Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

En helt ny värld öppnar sig för Harry när han börjar på Hogwarts skola för Häxkonster och Trolldom. Han lär sig den flygande sporten Quidditch och spelar ett spännande spel med levande schackpjäser på sin färd mot den ondskefulle trollkarlen som är ute efter att förgöra honom.

Av alla åtta filmer i Harry Potter-serien finns det väl ingen som väcker så mycket nostalgi som den första! Förutom att Harry, Hermione och Ron är barn fortfarande, så är Harry Potter och de vises sten filmen där allt började. Vare sig du läst J.K. Rowlings första del i bokserien minns du nog sensationen i att se hennes magiska och fantasifulla värld på vita duken. Tack vare Chris Columbus regi, Steve Kloves manus, fotot, urvalet av alla miljöer och specialeffekterna gör filmen boken rättvisa.

Regi: Chris Columbus

Manus: Steve Kloves

I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Tom Felton, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Maggie Smith, Richard Griffiths, Ian Hart, Fiona Shaw, John Hurt

Alla åtta Harry Potter-filmer finns tillgängliga att streama på HBO Max.

Rädda Willy (1993) 

Rädda Willy.
Foto: Warner Bros.

Familjefilm om vänskapen mellan en val och en 12-årig värsting. Historien börjar när den hemlöse Jesse åker dit för att ha klottrat i en äventyrspark. För att slippa ungdomsfängelse väljer han att jobba av sitt straff i parken, där träffar han späckhuggaren Willy.

Rädda Willy är ett gott exempel på barnfilmer som väcker nostalgi-gnistan, kanske främst för oss 90-talister. En fin familjefilm med det starka barnfilm-kortet med ett djur i en av huvudrollerna. Likt Harry Potter-filmerna är Jesse föräldralös och blir räddad från en hård miljö och tuff barndom. 

Regi: Simon Wincer

Manus: Corey Blechman

I rollerna: Keiko, Jason James Richter, Lori Petty, Jayne Atkinson, August Schellenberg, Michael Madsen, Michael Ironside 

"Rädda Willy" finns att streama på HBO Max och C More.

Föräldrafällan (1998)

Föräldrafällan
Foto: Buena Vista Pictures.

Den hippa Kalifornientjejen Hallie Parker och den välartade Londonflickan Annie James är identiska tvillingar, som inte vet om varandra - förrän de råkar mötas på ett sommarläger. Snart börjar de planera att byta plats, få sina föräldrar att återförenas och bli den familj som de alltid önskat sig!

Denna lilla pärla såg jag om senast för två veckor sedan. Det kreativa och lustiga manuset har bidragit till att Föräldrafällan är nästintill lika kul att se om som vuxen som när man var barn och såg den första gången.

Regi: Nancy Meyers

Manus: Charles Shyer

I rollerna: Lindsay Lohan, Dennis Quaid, Natasha Richardson, Lisa Ann Walter, Elaine Hendrix 

"Föräldrafällan" finns att streama på Disney+.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T. the Extra-Terrestrial
Foto: Universal Pictures.

En vilsen liten utomjording som är tre miljoner ljusår hemifrån. En ensam tioårig pojke som vill ta med honom hem. Två liv som förändras i ett tidlöst äventyr av vänskap utan världsliga hinder.

Steven Spielbergs E.T. the Extra-Terrestrial är verkligen en av de mest magiska filmerna som gjorts. Filmen väcker fortfarande de där känslorna av förundran jag fick när jag såg den som barn och gestaltar så vackert vikten av vänskap. 

Regi: Steven Spielberg

Manus: Melissa Mathison

I rollerna: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore

"E.T. the Extra-Terrestrial" finns att streama på Amazon Prime, C More och HBO Max.

Flipper (1996)

Flipper
Foto: Universal Pictures.

Vad som började som värsta sommaren hittills för en tonårspojke visar sig istället bli ett äventyr för livet. Paul Hogan och Elijah Wood spelar huvudrollerna i en ny och spännande film baserad på den älskade serien om delfinen Flipper. När Sandy skickas till Florida Keys för att tillbringa sommaren med sin knepige farbror Porter har han ingen aning om att han kommer att bli bästa vän med en stursk, föräldralös delfin som han dessutom räddar livet på.

Tillsammans råkar Sandy och Flipper ut för allehanda äventyr till havs där de lär sig kämpa för varandra mot fienden. På vägen hjälper Flipper Sandy att lära känna farbroderns goda sidor och få ett bättre perspektiv på sitt liv. Flipper är en frisk våg av familjeunderhållning med glada stänk från den ursprungliga 60-talsserien. De actionspäckade undervattenscenerna och den nervkittlande historien bäddar för en högtidsstund.

Remaken av Flipper (1963) är varken ett mästerverk eller speciellt originell. Ändå är det en film som är mysig att se om idag. 

Regi: Alan Shapiro

Manus: Alan Shapiro, Arthur Weiss

I rollerna: Paul Hogan, Elijah Wood, Jessica Wesson, Jonathan Banks, Chelsea Field 

Lejonkungen (1994)

Lejonkungen
Foto: Disney.

Simba är Lejonkungens son och tanken är att han en dag själv ska bli kung. Men vägen dit är lång. Först måste han växa upp och lära sig att ta ansvaret som följer med kungatiteln. Sedan måste han klara alla faror som lurar på en blivande kung. Scar, Simbas farbror, smider nämligen planer tillsammans med hyenorna på att ta över hela lejonriket.

Lejonkungen är ett filmiskt mästerverk! Den är även ett exempel på när jag uppskattat en barnfilm mer som vuxen än när jag var barn. Att se Lejonkungen är en upplevelse i sig! Med den klassiska Shakespeare-inspirerade intrigen och en övertygande sensmoral är Lejonkungen något för alla åldrar.

Regi: Rob Minkoff, Roger Allers

Manus: Jonathan Roberts, Linda Woolverton, Irene Mecchi

Svenska röster: Johan Halldén, Frank Ådahl, Johan Schinkler, Rikard Wolff, Peter Rangmar, Jan Rippe, Svante Thuresson, Mariam Wallentin, Kayo Shekoni 

"Lejonkungen" finns att streama på Disney+.

Sunes sommar (1993) 

Sunes Sommar
Foto: AB Svensk Filmindustri.

Det är sommar och Sunes familj har planer på att åka till Grekland, men pappa Rudolf surar över att hans älskade fiskesemester tycks gå om intet. När han får veta vad Grekland-semestern kommer att kosta finner han en gyllene medelväg och bestämmer att det får bli husvagnssemester i stället. Att snålheten bedrar visheten får pappa Rudolf dyrt erfara.

Sunes sommar är nästan lika bra som tv-serien Sunes jul och lika nostalgisk. Sune och hans familj är så härligt skrivna och humorn bidrar till att det är en film som är kul att se om än idag.  

Regi: Stephan Apelgren

Manus: Anders Jacobsson, Sören Olsson 

I rollerna: Peter Haber, Carina Lidbom, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar, Nina Almlöf, Robert Gustavsson 

"Sunes sommar" finns att streama på SF Kids.

101 dalmatiner (1996) 

101 dalmatiner
Foto: Disney.

Den illvilliga Cruella DeVil är besatt av pälsar – framför allt pälsar av dalmatinvalpar. För Cruellas designer Anita och hennes man Roger är denna bisarra smak illa nog. Och än värre blir det när deras egna två dalmatiner Pongo och Perdita, får en bedårande kull valpar... Denna lyckliga tilldragelse undgår förstås inte Cruella. Hon gör allt för att övertyga Anita och Roger att sälja valparna till henne. Men när Cruella misslyckas bestämmer hon sig istället för att stjäla dem. Därmed har hundhistoriens största räddningsäventyr tagit sin början.

Här är det framförallt skådespelarinsatsen från Glenn Close som gör filmen. Som min absoluta favorit-skurk skrämde Cruella DeVil skiten ur mig som barn. Däremot är det hennes mode-preferenser som skrämmer mig mer idag. Upplevelsen av att se det monstruösa i hennes tolkning får mig att tänka på Anthony Hopkins Hannibal i När lammen tystnar. De gör det till en fröjd att äcklas över en filmupllevelse!

Regi: Stephen Herek

Manus: John Hughes

I rollerna: Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson, Hugh Laurie, Mark Williams

"101 dalmatiner" finns att streama på Disney+.

Landet för länge sedan (1988)

Foto: Disney.
Foto: Disney.

Vi befinner oss i tideräkningens begynnelse, när jorden var ung och dinosaurierna levde här. En värld full av äventyr och fantasi, men också av faror och fientligheter. För den lille dinosaurien Lillefot (en av de sista i sitt slag) är det här en besvärlig tid. Men han söker sig enträget mot den stora dalen långt bortom bergen – ett grönskande paradis dit ondskan inte kan nå. På vägen lurar faror och onda dinosaurier men han möter också riktigt goda och glada vänner som gör honom sällskap på färden.

Blev så förundrad över dinosaurier efter att ha sett Landet för länge sedan, att jag vid sex års ålder tjatade till mig att se Jurassic Park även fast att jag visste att den skulle vara ganska så mycket läskigare… Trots att jag uppskattade filmen mycket mer som barn, är det ett självklart val till denna nostalgi-lista!

Regi: Don Bluth

Manus: Stu Krieger

Svenska röster: Samuel Elers-Svensson, Hanna Alström, Cecilia Olin, Sven Erik Vikström, Olof Thunberg

"Landet för länge sedan" finns att hyra på flera tjänster.

Air Bud – vilken lirare! (1997) 

Air Bud – Vilken lirare
Foto: Disney.

När Josh flyttar till en ny stad med sin familj känner han sig ensam utan några kompisar. På en ödslig basketplan träffar han hunden Buddy, som rymt från sin ägare – en elak clown som tränat Buddy att göra konster. När Josh börjar leka med sin basketboll märker han att Buddy är en fenomenal basketspelare, och de båda blir genast bästa vänner. Snart får Josh spela med i skolans basketlag och Buddy blir lagets maskot. Men rätt som det är dyker Buddys gamla ägare, Clownen upp och vill ta tillbaka honom…

Söt familjefilm med en basketboll-spelande hund. Det är vänskapen mellan golden retrievern Buddy och Josh (Kevin Zegers) som gör att Air Bud - vilken lirare är mysig att se om som vuxen.

Regi: Charles Martin Smith

Manus: Aaron Mendelsohn, Paul Tamasy

I rollerna: Michael Jeter, Kevin Zegers, Wendy Makkena, Bill Cobbs 

"Air Bud – vilken lirare!" finns att streama på Amazon Prime Video.

Den otroliga vandringen (1993) 

Den otroliga vandringen
Foto: Disney.

Den spännande berättelsen om tre mycket trogna husdjur – två hundar och en katt – som skiljs från sin familj och hamnar på en bondgård, långt hemifrån. Deras starka längtan hem till barnen, som är deras riktiga hussar och mattar, driver ut dem på en lång och farofylld färd. En vandring som går rakt igenom Amerikas otillgängligaste vildmark. För att kunna överleva måste djuren uppbringa allt mod de har, och lära sig lite på varandra. "Den otroliga vandringen" är en historia om mod, äventyr och vänskap. Ett fantastiskt filmäventyr för hela familjen!

Lika starkt som Den otroliga vandringen väckte äventyrslusten i mig som barn, nästintill lika starkt känslomässigt berörde den mig som vuxen. Sen ska vi inte tala om Sally Fields insats som röst åt den intelligenta birmakatten “Sassy” … Skrattar fortfarande högt över hennes drypande kommentarer.

Regi: Duwayne Dunham

Manus: Caroline Thompson, Linda Woolverton

I rollerna: Michael J. Fox (röst), Sally Field (röst), Don Ameche (röst), Kim Greist, Kevin Chevalia

"Den otroliga vandringen" finns att streama på Disney+.

VIDARE LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL