Nu på bio

Det senaste på biofronten!

11 musikvideos som kommer att hänföra dig

11 musikvideos som kommer att hänföra dig

Daniel Turfors | Lista
02 juni 2016
Daniel Turfors | Lista
02 juni 2016

Njutning för både ögon och öron.

Musikvideos måste också kunna räknas som film, tycker jag. Faktum är att flera regissörer – som bland andra Spike Jonze, David Fincher och Michael Bay – började sina karriärer i musikvideobranschen. Det är ett fantastiskt medium, som i sin allra bästa form kan inkapsla otroligt kreativa idéer att supa in till fullo under bara några minuter, allra helst till grym musik.

Inte nog med det, enligt mina otroligt noggranna matematiska uträkningar hinner du se nästan 65 musikvideos på den tid det skulle ta för dig att se på Apocalypse Now Redux. Då kanske du förstår hur allmänbildad i fältet du hade kunnat bli om du tog ditt musikvideotittande på allvar. Varför inte börja nu?

The Avalanches - Frontier Psychiatrist

The Avalanches är just nu på väg tillbaka med ett nytt album, 16 år efter briljanta Since I Left You – ett album som imponerar med sina runt 3,500 samplingar. Vilket givetvis är helt galet. En av albumets mest kända låtar blev Frontier Psychiatrist och jag kan inte hjälpa att tro att musikvideon bidrog till det. Den här förvridna, kusliga musikvideon visar vad kreativitet innebär på allvar.

David Bowie - Lazarus

En av de mest känslosamma och mest rysningsframkallande musikvideos som jag någonsin har sett, med dess klaustrofobiska utsnitt och gråa färger. Släppt bara tre dagar innan David Bowies död och visst var det lätt att missa den tunga symboliken när man såg den utan vetskap om vad som komma skulle. Nu är den dock glasklar.

The Prodigy - Smack My Bitch Up (NSFW)

Oh boy. Att filmen (regisserad av svensken Jonas Åkerlund) lyckas vara mer provocerande än vad låten själv är känns som en bedrift i sig och jag vågar knappt tänka mig vilka diskussioner som måste ha uppstått i branschen när denna POV-video släpptes i slutet av 90-talet. Missa inte de allra sista, tänkvärda sekunderna.

Uppdatering: Originalvideon borttagen. De nämnda sista sekunderna är tyvärr bortklippta i videon ovan.

OK Go - Upside Down & Inside Out

Allt du behöver veta står i början av videon. Det här är bland det mest imponerande som jag har sett i musikvideoväg. Wow, heja zero gravity!

MGMT - Time To Pretend

Filmen må vara medvetet ful, men jag kan inte göra något annat än att älska MGMTs Time To Pretend. Kanske är det lägereldarna på stranden, kanske är det de gigantiska katterna eller så är det faktumet att Andrew VanWyngarden surfar genom en psykedelisk tunnel av ljus. I vilket fall så är det här en värld gärna drömmer mig bort till vilken dag som helst. Förresten, hittar ni filmälskare Jodorowsky-referensen?

Tame Impala - The Less I Know The Better (NSFW)

Tame Impalas Currents var en skiva som jag tyckte om, men tröttnade på alldeles för fort. Låten The Less I Know The Better har dock nyligen fått en slags renässans i mitt liv efter att jag råkade halka in på musikvideon – och jag vet knappt varför själv. Det är inte ofta en musikvideo får mig att tycka om en låt mer. Men att den här otroligt snyggt utförda high school-estetiken passar Tame Impala finns det absolut inte någon fråga om.

Fatboy Slim - Weapon of Choice

Den, faktiskt, dansskolade Christopher Walken visar upp sina moves i denna klassiker regisserad av Spike Jonze. Det finns dessutom en svensk motsvarighet med Mikael Persbrandt, som Malik Bendjelloul skapat. Men inget slår originalet.

Flying Lotus - Parisian Goldfish (NSFW)

Uppdatering: Video borttagen.

Inga kommentarer.

Aphex Twin - Come To Daddy

För den som är sugen på att drömma mardrömmar inatt. Jag vet inte vad det är med Aphex Twin och att klistra på sitt eget ansikte på andra, men resultatet är oftast ganska besvärande. Lite av en motsats till vad jag känner kring MGMTs Time To Pretend. Det här är ungefär hur jag tror att drogen änglatrumpet är.

Joanna Newsom - Sapokanikan

För de genuina filmfansen. Det händer inte jättemycket i den här musikvideon, men den lyckas ändå fånga mig. Kanske är det Joanna Newsoms fantastiskt uttrycksfulla minspel, eller faktumet att Paul Thomas Anderson har regisserat den – vilket bara det gör den sevärd i sig. Han har dessutom regisserat musikvideon till Divers från samma album och är precis aktuell med musikvideon till Radioheads Daydreaming.

The Smashing Pumpkins - Tonight, Tonight

Och så avslutar vi med en inblick i hur Resan Till Månen från 1902 hade sett ut om den alternativa rocken fanns redan då.

Vad tyckte du om min lista på musikvideos? Blev du hänförd?