11 lysande samurajfilmer – Filmtopp tipsar

11 lysande samurajfilmer – Filmtopp tipsar

Emil Oscar Rasmussen
23 mars 2024 kl. 12:03

Sylvassa filmer om historiens mest fascinerade krigare

I dessa "Shōgun"-tider har Filmtopp passat på att knåpa ihop en lista med tips på några av historiens allra bästa samurajfilmer.

Nästa vecka är det premiär för miniserien ShōgunDisney+. Satsningen som håller riktigt, riktigt hög nivå och vi blir inte förvånade om det blir en serie som väcker nytt liv i samurajgenren. Det är en genre full av liv under stora dela av 1900-talets andra halva, men som har slumrat en aning sedan millennieskiftet.

Med det i åtanke har vi vaskat fram åtminstone några av filmhistoriens främsta guldkorn bland samurajfilmerna. Det blir givetvis en hel del 50- och 60-tal, och lika givet även en hel del Akira Kurosawa – men vi har också lyckats klämma in några enstaka tips från 2000-talet. Vi inleder listan med just ett sådant ...

Samurajfilmerna du måste se – 11 tips från Filmtopp

Twilight Samurai (2002)
Foto: Universal Pictures.

Twilight Samurai (2002)

Genre: Drama, Romantik
Regi: Yôji Yamada

I Twilight Samurai ser vi Shōgun-aktuelle Hiroyuki Sanada i huvudrollen som en fridfull och lågrankad samuraj vid namn Seibei. Efter att ha blivit änkling lever han med sina två döttrar och sin senila mamma, men när han får reda på att hans bästa väns syster har skiljt sig börjar de synas tillsammans, vilket leder till att han utmanas av kvinnans exman. Seibeis tillvaro kompliceras än mer när hans samurajklan beordrar honom att ännu en gång plocka upp sitt svärd i deras namn.

Här kan du streama: Twilight Samurai (2002)

Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance (1972)
Foto: Katsu Production.

Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance (1972)

Genre: Action, Drama
Regi: Kenji Misumi

Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance är den första av många filmer (plus en serie) som är baserad på mangan Ensamvargen (1970). Här får vi ta del av ursprungsberättelsen för "Lone Wolf and Cub", med fokus på en så kallad ronin (en herrelös samuraj) som rör sig på den japanska landsbygden tillsammans med sitt spädbarn till son. I Sword of Vengeance får vi se denne ronin ta sig an den klan som framställde honom som illojal mot landets styre.

Här kan du streama: Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance (1972)

Harakiri (1962)
Foto: SF.

Harakiri (1962)

Genre: Action, Drama, Historia
Regi: Masaki Kobayashi

Masaki Kobayashis Harakiri utspelar sig i fredstider i Japan på 1600-talet. En tid som gjorde samurajer arbetslösa och fattiga – en situation som enligt seden bör leda dem till att begå det rituella självmordet känt som harakiri. I Harakiri avbryts en ronins förfrågan om att få begå självmord av samurajen Tsugumos historia om sin svärson, som nyligen befann sig i precis samma situation.

Här kan du streama: Harakiri (1962)

Yojimbo – Livvakten (1961)
Foto: Action Film.

Yojimbo – Livvakten (1961)

Genre: Drama, Thriller, Action
Regi: Akira Kurosawa

Yojimbo är en av många enastående samurajfilmer signerade Akira Kurosawa. I denna klassiker en fattig ronin med sitt svärd som enda ägodel till en liten stad som fastnat i korselden mellan två rivaliserande gäng. De två gängens båda ledare erbjuder båda vår ronin jobb och han bestämmer sig för att försöka spela ut dem mot varandra för att frigöra staden från gängen.

Här kan du streama: Yojimbo – Livvakten (1961)

Blodets tron (1957)
Foto: Television och Smalfilm.

Blodets tron (1957)

Genre: Drama, Historia
Regi: Akira Kurosawa

I denna (aningen) mer okända Kurosawa-film på temat samurajer – som är en tolkning av William Shakespeares Macbeth – får vi följa en makthungrig krigare som pådriven av sin frus ambitioner bestämmer sig för att döda sin herre och ta hans plats i Spindelnätsborgen.

Här kan du streama: Blodets tron (1957)

Ran (1985)
Foto: Sandrew Film.

Ran (1985)

Genre: Action, Drama, Krig
Regi: Akira Kurosawa

Även Kurosawas Ran, ett av mästerregissörens sista och mest storslagna verk, förtjänar givetvis en plats på listan. Och precis som med Blodets tron är det här en omarbetning av Shakespeares verk, i detta fall Kung Lear.

Här tar vi oss till 1500-talets Japan, där krigsherren Hidetora lämnar över makten till sina tre söner och hoppas på att det ska kunna bli slutet på det våld han själv har varit med och orsakat i Japan. Men han underskattar den osämja som sönernas nyfunna makt innebär för dem och snart sköljer än mer död och förödelse över landet.

Här kan du streama: Ran (1985)

De sju samurajerna (1954)
Foto: Atlantic Film.

De sju samurajerna (1954)

Genre: Action, Drama
Regi: Akira Kurosawa

När vi redan tipsat om tre Kurosawa-filmer är det lika bra att lyfta fram även hans mest inflytelserika film som listans sjunde tips – det är givetvis De sju samurajerna vi pratar om. Även här färdas vi till 1500-talets Japan, där en liten by härjas av ständiga attacker från banditer. Byn vänder sig till en rutinerad samuraj för hjälp och snart har han ytterligare sex samurajer – alla väldigt olika – vid sin sida, redo att erbjuda byn sina tjänster.

Här kan du streama: De sju samurajerna (1954)

Uppror (1967)
Foto: Nonstop Entertainment

Uppror (1967)

Genre: Drama, Action
Regi: Masaki Kobayashi

Även Kobayashi lyckas få in mer än en film på listan. I Uppror följer vi en samuraj som vänder sig mot sin herre efter att han kidnappar den kvinna som nu är fru till samurajens son. Herren beordrar samurajen och sonen att ta sina liv, och de tvingas välja mellan att följa ordern eller att göra uppror. Allt leder till ett imponerande crescendo.

Här kan du streama: Uppror (1967)

Gropen (1964)
Foto: Fox Film.

Gropen (1964)

Genre: Skräck, Drama
Regi: Kaneto Shindō

För dig som är ute efter ett rysligare alternativ är Gropen det självklara alternativet. I ett krigshärjat Japan bor två kvinnor ensamma på ett fält medan männen är ute i krig. För att livnära sig mördar de förbipasserande samurajer och säljer deras ägodelar. Deras tillvaro hotas när en granne återvänder och en mystisk samuraj med mask dyker upp.

Här kan du streama: Gropen (1964)

Den siste samurajen (2003)
Foto: Warner Bros.

Den siste samurajen (2003)

Genre: Action, Drama
Regi: Edward Zwick

Med Den siste samurajen kastar vi givetvis ut allt vad autenticitet heter i jämförelse med övriga filmer på listan, men med det sagt är ändå denna Tom Cruise-rulle väldigt sevärd med sin typiska Hollywood-paketering. Cruise spelar den amerikanska kaptenen Nathan Algren, som värvas av den japanska kejsaren för att undervisa hans armé i västerländsk krigföring, men som istället förälskar sig i en kultur och en era som krockar med samtiden som försöker förinta den.

Här kan du streama: Den siste samurajen (2003)

13 Assassins (2010)
Foto: Studios S Entertainment.

13 Assassins (2010)

Genre: Action, Äventyr, Drama
Regi: Takashi Miike

Listans sista tips är 13 Assassins från 2010. Det är visserligen en remake av filmen med samma namn från 1963, men den är tillräckligt bra för att förtjäna en egen plats på listan. Filmen tar oss till 1800-talets Japan, i slutet av Edo-perioden, där tolv samurajer och en jägare slår sig samman för ett självmordsuppdrag – att döda en härskare vars ondska inte har några gränser.

Här kan du streama: 13 Assassins (2010)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL