10 utmärkta nattfilmer

10 utmärkta nattfilmer

Oskar Gustavsson Klingenstierna
15 april 2023 kl. 15:04

Filmerna som omsluts av mörkets inbrott

Händelseförloppet i en film kan utspela sig över en lång tid; flera veckor, månader och år. I den här listan presenterar, och tipsar, jag om några riktigt bra filmer som huvudsakligen utspelar sig på natten. Låt er dras med i den speciella upplevelsen när man får hänga med några personer under de mörka timmarna på dygnet.

Foto: Warner Bros.

Stormvarning utfärdad (1948)

De dåtida äkta makarna, Humphrey Bogart och Lauren Bacall, spelar mot varandra för fjärde och sista gången i detta regniga och stormiga kriminaldrama. Filmen utspelar sig, som titeln antyder, i Key Largo i södra Florida. Officeren Frank McCloud (Bogart), änkan Nora (Bacall), den åldrande James Temple (Lionel Barrymore), alkoholisten Gaye Dawn (Claire Trevor) och gangsterledaren Johnny Rocco (Edward G. Robinson) är några av gästerna på det ödsliga hotellet. Stormen drar in över kusten och det blir omöjligt att ta sig varken till eller från hotellet. Nattens mörker sänker sig och det blir alltmer viktigt att veta vilka de har runt omkring sig och vilka man lita på och vilka man ska akta sig för.

Här kan du streama: Stormvarning utfärdad

Foto: Warner Bros.

Repet (1948)

Hitchcock var revolutionerande på sin tid och inte minst med denna thriller som är filmad på ett vis som gör att det för publiken framstår som att den är filmad i en enda tagning. Läraren Rupert Cadell (James Stewart) har precis hållit en föreläsning om mordkonst vilket inspirerar de unga studenterna (John Dall och Farley Granger). De stryper ihjäl sin vän och lägger honom i en kista som sedan agerar serveringsbord på den fest som inleds under kvällen. De båda studenterna är väldigt nöjda med mordet och under resten av kvällen skämtar de glatt om vad de uträttat utan att de andra gästerna misstänker något. Dock smyger sig nervositeten på under festens gång och gästerna, däribland läraren och den mördade mannens flickvän, börjar misstänka att det är något skumt i görningen.

Här kan du streama: Repet

Foto: The Mirisch Company.

I nattens hetta (1967)

Sidney Poitier spelar Virgil Tibbs, en välklädd man som väntar på att få stiga på tåget vid den lokala järnvägsstationen i Mississippi. Det slumpar sig så att ett mord precis inträffat och i den djupt rasistiska delstaten tas Tibbs in på förhör av den anledningen att han är en svart man. Under förhöret, som utförs av den hårdnackade polischefen Bill Gillespie (Rod Steiger), visar det sig att Tibbs själv är polis och speciellt kunnig när det gäller mordutredningar. Gillespie övertalar, med visst motstånd, Tibbs att hjälpa till under utredningen vilket visar sig vara framgångsrikt i lösningen av fallet. Filmen är en relativt lågmäld thriller med täta dialogscener och stundtals skrämmande på grund av det rasistiska innehållet som till viss del inte förändrats sedan filmens premiär. Filmen vann fem Oscars, bland annat för Bästa film och Steiger fick motta en statyett för Bästa manliga huvudroll.

Här kan du streama: I nattens hetta

Foto: Universal Pictures.

Sista natten med gänget (1973)

Det är tidigt 60-tal när ett gäng ungdomar precis lämnat high school och senare ska splittras när några går vidare till universitetsstudier. Den svenska titeln, ”Sista natten med gänget”, är en kort och koncis beskrivning av filmens handling. Det blir snygga bilar, flörtande med tjejer och starka vänskapsband som regelbundet ackompanjeras av en kavalkad av klassiska 60-talshits. George Lucas, regissören till filmen, valde att lägga en stor del av budgeten på att säkra rättigheterna till att använda musiken vilket, med facit i hand, var en fördel då det är en stor del av filmens DNA. Det blir en natt som de sent ska glömma. I rollerna syns bland andra Richard Dreyfuss, Cindy Williams, Paul Le Mat och Harrison Ford i en av hans första roller.

Här kan du streama: Sista natten med gänget

Original mot Remake: The Evil Dead (1981) vs Evil Dead (2013)
Foto: New Line Cinema.

The Evil Dead (1981)

Filmen utgår från ett klassiskt skräckfilmscenario, som är den att fem ungdomar beslutar sig för att spendera helgen i en liten mysig stuga ute i skogen. Du behöver varken vara högintelligent eller en van skräckfilmstittare för att förutspå att vistelsen kommer bli allt annat än mysig. Centralt i handlingen står en bok med tillhörande kassettband. På bandet läser en äldre herre upp bokens innehåll vilket gör att skogen vaknar till liv. Filmen tillhör en av de mest klassiska inom skräckfilmsgenren, och mer specifikt splattergenren. Stugan som används i filmen användes inte bara som scenografi i filmen utan även till övernattning för filmteamet. Dock var stugan väldigt liten för att rymma alla i teamet och den hade inte något indraget vatten, vilket ledde till bristande hygien. Filmen är den första i en trilogi där alla tre tickar in på under 90 minuter vardera. Varför inte samla ihop familjen eller kompisgänget och riva av alla under en sittning?

Här kan du streama: The Evil Dead

Bruce Willis stänger debatten: "Die Hard är ingen julfilm"
Foto: 20th Century Fox.

Die Hard (1988)

Julen närmar sig och John McClane (Bruce Willis) beger sig mot Los Angeles för att möta upp sin fru (Bonnie Bedelia). Hon anordnar en stor julfest på sin arbetsplats som är i en stor skyskrapa. Dessvärre går inte allt som det ska, Hans Gruber (Alan Rickman) och hans kumpaner intar byggnaden för att komma åt de värdepapper som hålls gömda i byggnadens valv. Personerna i byggnaden tas som gisslan och McClane ser det som sin plikt att förhindra Grubers plan. Det resulterar i en film som bjuder på 100 % action. Filmen har i nuläget fått fyra uppföljare, den senaste kom 2013. Det är högst ovisst om det blir några fler eftersom Bruce Willis valt att avsluta karriären, men i dagens filmklimat när nyinspelningar avlöser varandra är det inte möjligt att stänga dörren för en ny Die Hard-film.

Här kan du streama: Die Hard

Foto: New Line Cinema.

Magnolia (1999)

Filmen följer ett antal olika berättelser där den övergripande sammankopplingen är att allt sker i en och samma stad. Bland annat får vi följa den dödssjuka Earl Partridge (Jason Robards), den djupt alkoholiserade Jimmy Gator (Philip Baker Hall) och den tandställningsbehövande Donnie Smith (William H. Macy). Historierna utspelas parallellt och sammankopplas till viss del. Filmen klockar in på tre timmar som särskilt utmärks av de starka rollprestationerna. Förutom ovan nämnda gör även Julianne Moore, Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman och John C. Reilly framträdande rollporträtt i denna film som blev Paul Thomas Andersons tredje film.

Här kan du streama: Magnolia

Foto: Columbia Pictures.

Panic Room (2002)

I David Finchers femte långfilm får vi följa med hem till mamma Meg (Jodie Foster) och hennes dotter Sarah (Kristen Stewart). De råkar dessvärre inte vara ensam hemma då några inbrottstjuvar (Forest Whitaker, Dwight Yoakam och Jared Leto) bryter sig in. Meg och Sarah flyr i ilfart till husets skyddsrum (panic room) där de gömmer sig resten av natten. Så småningom upptäcker tjuvarna att de båda kvinnorna befinner sig därinne och börjar ta till alla medel för att tvinga ut dem. Det hela resulterar i ett nervkittlande drama där det är omöjligt att förutspå hur det slutar. Det är, enligt mig, en av Finchers mest underskattade filmer som alla bör se.

Här kan du streama: Panic Room

Foto: 20th Century Fox.

Natt på museet (2006)

Antagligen den filmen som är den mest självklara på den här listan. Ben Stiller spelar den nyanställda nattvakten Larry på naturhistoriska museet i New York. Under hans första natt börjar han märka att museets olika djur och varelser vaknar till liv. Plötsligt står självaste Theodore Roosevelt (Robin Williams) framför honom, livs levande, och dinosaurieskeletten vandrar fram i korridorerna. En helt ny värld väcks till liv inom museets väggar och gör att Larrys jobb innebär mer jobb än vad han hade tänkt sig. På rollistan hittar vi stora namn såsom Rami Malek, Dick Van Dyke, Owen Wilson och Ricky Gervais.

Här kan du streama: Natt på museet

Foto: Columbia Pictures.

Supersugen (2007)

Det är dags för Evan (Michael Cera) och Seth (Jonah Hill) att gå på fest och försöka imponera på tjejerna. De blir inbjudna till en fest av Seths kärleksintresse Jules (Emma Stone) och i bara farten lovar Seth att fixa fram alkohol till festen. Det blir en karusell av förvecklingar, falskleg, poliser(!) och känslostormar när problemen staplar sig på varandra. Filmens manus är skrivet av Seth Rogen och Evan Goldberg som lånat ut sina namn till huvudpersoner och som skrev manuset med inspiration av deras egna ungdomsåren. Filmen är en klassiker inom coming of age-genren och blev genombrottet för Ceras och Hills fortsatta karriär inom komiken.

Här kan du streama: Supersugen

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL