10 underskattade filmer: Har du sett dessa filmpärlor?

10 underskattade filmer: Har du sett dessa filmpärlor?

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 15 maj 2016 kl. 18:05

Dessa filmer förtjänar mer uppmärksamhet!

Ibland så väljer man att inte se en film på grund av dess rykte. Kanske har den fått dåliga recensioner av kritikerna, eller så har den inte gått hem bland publiken. Ofta gör man rätt i att skippa dessa rullar, men det finns undantag som gör att man faktiskt missar en riktigt bra upplevelse. Här är tio stycken underskattade filmer som du kanske har undvikit.

10. Drinking Buddies (2013)

Drinking-Buddies-DI
Foto: Universal Pictures

Handling: Luke och Kate jobbar på ett bryggeri tillsammans. En helg tar de med sig sina respektive partners till en stuga ute i skogen. Där uppstår spänning, och en hel del drickande.

Motivation: Det fanns inget manus till filmen, så det är intressant att bara se hur duktiga skådespelarna är på att improvisera. På grund av detta är det möjligt att filmen saknar en traditionell berättarlinje, men det tycker jag inte behöver vara en nackdel. Filmen är mysig, rolig och underhållande.

betyg 4

9. Public Enemies (2009)

Public enemies
Foto: United International Pictures

Handling: FBI med Melvin Purvis i spetsen försöker att tillfångata den ökände gangstern John Dillinger och hans kompanjoner under 1930-talets intensiva brottsvåg.

Motivation: Med den duktiga regissören Michael Mann (Collateral, Heat) och med skådespelare som Johnny Depp, Marion Cotillard samt esset Christian Bale är det förvånansvärt att den här filmen inte blivit mer ihågkommen. Scenen när Dillinger rymmer från fängelset är magnifik.

betyg 4

8. The Hudsucker Proxy (1994)

1994, THE HUDSUCKER PROXY
Foto: Egmont Film

Handling: En naiv entreprenör anställs som chef för en fabrik. Styrelsen har en plan om att han ska misslyckas så att de själva kan köpa upp fabriken när aktien har sjunkit i botten.

Motivation: Tim Robbins blev (rättmätigt) mer hyllad för Nyckeln till frihet som kom ut samma år, men han gör även här en superinsats i en av bröderna Coens mest underhållande filmer. 

betyg 4

7. Out of the Furnace (2013)

M 054 Christian Bale stars in Relativity MediaÕs Out of the Furnace. Photo Credit: Kerry Hayes © 2012 Relativity Media.
Photo Credit: Kerry Hayes.

Handling: När Rodney mystiskt försvinner i den fattiga industristaden Rust Belt tar hans bror Russel lagen i egna händer för att försöka hitta honom.

Motivation: Christian Bale gör sin andra medverkan på den här listan och är grym som Russel. Men speciellt bra, eller snarare obehaglig är Woody Harrelson i rollen som filmens bad-guy Harlan. Miljön påminner en del om True Detective, fast den här gången med Harrelson på andra sidan lagen.

betyg 4

6. I Heart Huckabees (2004)

Handling: Albert anlitar ett par existentiella detektiver som ska försöka förklara ett märkligt sammanträffande där han mötte samma främling tre gånger under samma dag.

Motivation: Väldigt skruvad, men verkligt fascinerande. Regissör David O. Russel har blivit mer erkänd på senare år med filmer som The Fighter, Silver Linings Playbook och American Hustle men jag tycker att I Heart Huckabees är mer intressant än samtliga. Dessutom en otrolig cast i form av Jason Schwartzman, Mark Wahlberg, Dustin Hoffman, Naomi Watts, Jude Law samt Isabelle Hubert. 

betyg 4

5. Enemy (2013)

ENEMY_DAY25-0153.NEF
Foto: Atlantic Film

Handling: En historielärare försöker leta upp sin dubbelgångare efter att ha sett honom i en film.

Läs också: De bästa filmerna på Netflix

Motivation: En av mina favoritregissörer på senare år, Denis Villeneuve, har gjort en väldigt småskalig thriller. Jake Gyllenhaal (för övrig underskattad i allmänhet) briljerar i två roller. En film som bygger mycket på atmosfär och inte så mycket på dialog. Svårförståeliga scener kommer göra att en del frågor uppstår, precis som bra filmer bör göra.

betyg 4

4. Lost Highway (1997)

lost highway
Foto: Sandrew Film

Handling: En jazzsaxofonist hamnar i fängelse för mordet på sin fru där han förvandlas till en ung mekaniker och börjar leva ett nytt liv.

Motivation: Abstrakt regisserad av David Lynch (mest känd för serien Twin Peaks). Hela filmen känns nästan som en dröm, och är mycket svår att begripa. Kanske är det därför som den inte fått den beröm den förtjänar. Jag tror inte det är meningen att man ska förstå den, man ska bara njuta av känslorna filmen skapar; ibland är spänningen på Hitchcock-nivå.

5 ögon

3. The Darjeeling Limited (2007)

darjeeling
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Tre bröder reser med tåg genom Indien för att leta reda på sin mamma ett år efter deras pappas begravning.

Motivation: Wes Andersons bästa film enligt mig. Som alltid är det den excentriska humorn som är central, och kemin mellan huvudrollsinnehavarna Adrien Brody, Owen Wilson samt Jason Schwartzman (även han får medverka två gånger på den här listan) är fantastisk.

5 ögon

2. Inherent Vice (2014)

INHERENT VICE
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Den bohemiska privatdetektiven Doc Sportello undersöker försvinnandet av hans ex-flickvän i det drogfyllda 1970-talets Los Angeles. Baserad på en bok av Thomas Pynchon.

Läs också: De bästa filmerna 2016

Motivation: Det är oförståeligt hur denna film inte fått mer uppmärksamhet. En av världens bästa regissörer Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights, There Will Be Blood) med en av världens bästa skådespelare Joaquin Phoenix i ett knasigt, spännande, roligt och atmosfäriskt mysterium. Än en gång, inte en traditionell berättarstruktur, men som sagt: behöver absolut inte vara en nackdel.

5 ögon

1. Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Tinker-Tailor-Soldier-Spy-image
Foto: Svensk Filmindustri

Handling: Under kalla kriget måste den pensionerade spionen George Smiley komma tillbaka till MI6 för att lista ut vem av fyra högt uppsatta agenter som är en mullvad. Baserad på en bok av John le Carré.

Motivation: Svenske Tomas Alfredson fick regissera i stort sett alla eminenta brittiska skådespelare som finns: Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Colin Firth, Benedict Cumberbatch och Tom Hardy för att nämna några. En långsam men ändå intensiv spionthriller som är otroligt berättad på alla plan. Även om den har fått relativt bra respons, så är det inte i närheten av vad den förtjänar.

5 ögon

NÄSTA ARTIKEL