Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tågfilmer

10 tågfilmer du bara måste se

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
19 september 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
19 september 2021

När historien går som på räls

Filmtopps skribent Nathalie Leth lyfter fram 10 filmer som utspelas på tåg. Har du sett dessa godbitar?

Den sista tiden har livet ganska bokstavligt talat gått på räls. Många timmar har spenderats på Sveriges järnvägar med en, på sin höjd, halvgod kaffe från Pressbyrån i kopphållaren, brusreducerande hörlurar i öronen och endast mina egna tankar som sällskap. Dessa tankar filosoferade så småningom kring vilka filmer som utspelar sig på just dessa isolerade och försiktigt gungande tåg, en perfekt miljö för många unika filmmanus att ta vara på.

Vilka av dessa som spårar ur och vilka som håller sin kurs var en fråga som ställdes på mina personliga sociala medier och tillsammans med mina egna åsikter blandade med er läsare har jag sammanställt vilka av dessa som är värda dina SJ prio-poäng.

Snowpiercer (2013)

Snowpiercer
Foto: Noble Entertainment.

Jag hade nog aldrig förlåtits om denna filmen uteblev ur listan, även om den för just mig är en något överskattad rälsrullande filmrulle. Chris Pine är ledstjärnan och för honom tar det fart ombord på ett tåg i en dystopisk framtid, ett decennium från och med nu, där allt liv utanför tågets trygga metallväggar har utplånats i ett misslyckat experiment att ta itu med problemen kring den globala uppvärmningen.

Ombord på denna mållösa farkost råder kraftiga klassklyftor där de mest utsatta vill sätta sig upp mot tågets främre del med tågets elitpassagerare.

Train to Busan (2016)

Train to Busan
Foto: Edge Entertainment.

Det absolut värsta tänkbara scenariot i någon skräckfilm tordes ändå vara en värld där våra gamla nära och kära numera vill vara nära nog att kunna tugga på oss. Men det som gör scenariot ännu värre är att vara instängd med dessa blodtörstiga odöda i en plåtburk utan någonstans att ta sig ut. I Train to Busan går tåget i över hundra kilometer i timmen och dess passagerare har endast en säker död som slutdestination.

The Lady Vanishes (1938)

The Lady Vanishes
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Alfred Hitchcocks mest kända tågfilm är förmodligen Strangers on a train (1951) medan The Lady Vanishes är en film som försvunnit från populärkuturens radar, detta trots att båda filmer hyllats till skyarna. The Lady Vanishes handlar om den olycksdrabbade Iris som bekantar sig med Miss Froy, en kvinna som försvinner spårlöst från tåget under tiden som Iris tappar medvetandet.

Brief Encounter (1945)

Brief Encounter
Foto: Atlantic Film.

Det var inte bara Hitchcock som kunde det här med konsten att skapa en svartvit klassiker ombord på ett ångande tåg. I Brief Encounter tar Laura steget ombord på ett tåg och lämnar sina äktenskapliga förpliktelser på perrongen när hon frestas att inleda en affär med en annan passagerare. Kommer de att anlända på samma slutdestination hand i hand?

Demon Slayer – The Movie: Mugen Train (2020)

Demon Slayer
Foto: NonStop Entertainment.

Trots att det COVID 19-drabbade året 2020 innebar döden för många biografer så kunde en filmklassiker som suttit på sin tron i hela två decennier se sig som besegrad. Det var nämligen dags för Spirited Away att möta sin överman och vika sig för den första långfilmen om Demon Slayerm som utan nåd drog in ännu mer pengar i biografkassorna än den tidigare rekordhållaren.

Denna tecknade tågfilm är baserad på en animeserie med samma namn som handlar om en pojke och hans syster, som omvandlats till demon, som tillsammans ska besegra onda demoner, precis som titeln utlovar!

Six Shooter (2004)

Six Shooter
Foto: Film4.Six Shooter åker med SJ:s snabbtåg med sina korta men innehållsrika 27 minuter. Denna resan tar oss igenom tunga ämnen som sorg och förlust när flera främlingar möts och interagerar med varandra när det visar sig att de har mer gemensamt än de först trott.

Transsiberian (2008)Transsiberian
Foto: SF Studios.

Många tåg tycks vara det perfekta stället för det perfekta mordet, det är en sanning lika klar som korvspad som i den omtyckta filmsuccén Mordet på Orientexpressen. Men för den som vill ha en modernare mordgåta att lösa så är det adrenalinpumpade Transsiberian som är nästa destination.

Source Code (2011)

Source Code
Foto: Noble Entertainment.Tröttnar jag någonsinJake Gyllenhaal? Knappast! Men hur mycket jag än tjatar öronen av mina er om denna fagra man så vet jag att flera instämmer att Source Code är en av vår tids bästa tågfilmer. Denna sci-fi/thriller är en slags ”Groundhog Day”-film fylld av explosioner, lite romantik och en twist som heter duga!

Darjeeling Limited (2007)Darjeeling Limited
Foto: 20th Century Fox.

Ett år efter faderns bortgång försöker tre deprimerade bröder att skapa ett starkare band mellan sig när de beger sig ut på tågfärd genom det vackra Indien. Kan växa som människor och besegra sina sorger, men kanske det allra viktigaste, kan de tolerera varandra?

Kontroll (2003)Kontroll
Foto: ThinkFilm.

Kontroll är en Ungersk fartfylld, thrillerkomedi genom labyrintliknande tågförbindelser i den undre världen i Budapest. Se upp för biljettkontrollanter och mördare i denna surrealistiska tågpärlan!

För mer läsning spana in vår lista med årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL