10 sevärda baseballfilmer

10 sevärda baseballfilmer

Johan Andreasson
11 augusti 2022 kl. 16:00

Det finns en och annan home-run bland baseballfilmerna...

Det är snart dags för "A League of Their Own"-serien att ha premiär. Vad passar du bättre än en lista med sevärda baseballfilmer? Johan Andreasson har vaskat fram tio tips med sevärda baseballfilmer åt oss.

Den 12 augusti har A League of Their Own, tv-serien som löst bygger på Penny Marshalls klassiska baseballfilm Tjejligan från 1982, premiär på Paramount+. Likheterna är nästan bara titeln "A League of Their Own" (som Tjejligan heter i original), namnet på laget i centrum av berättelsen, Rockford Peaches, och det faktum att storyn bygger på verklighetens All-american girls professional baseball league, som grundades 1943 när de flesta av de manliga spelarna var inkallade som soldater under andra världskriget och existerade till 1954.

Filmen och tv-serien kompletterar alltså varandra bra, så det här är ett utmärkt tillfälle att se om Tjejligan. Och varför inte passa på att se ytterligare några mer eller mindre klassiska baseballrullar?

Här är mina förslag:

The Pride of the Yankees (1942)

10 sevärda baseballfilmer – The Pride of the Yankees
Foto: RKO.

Kanske den mest klassiska av alla baseballfilmer, och en traditionell biopic av det slag som fortfarande brukar få ett gäng Oscarsnomineringar varje år, där man följer en känd person från vaggan till graven. Genren blir ofta ytlig, men ett skäl till att just den här filmen fungerar så bra är att huvudpersonen Lou Gehrigs liv inte blev så långt – han dog på höjden av sin karriär, bara 37 år gammal.

Filmen är omväxlande rolig, allvarlig och på slutet mycket sorglig. Gary Cooper spelar Lou Gehrig så övertygande att många amerikaner fortfarande tror att Gehrig såg ut som Cooper – och ännu mer övertygande i rollen som alla tiders mest berömda basebollspelare, Babe Ruth, är ... Babe Ruth!

Tillgänglig på import-dvd.

Damn Yankees (1958)

10 sevärda baseballfilmer – Damn Yankees
Foto: Warner Bros.

Lyckad filmversion av den framgångsrika Broadway-musikalen om en man som älskar sitt favoritlag Washington Senators så mycket att han är beredd att sälja sin själ till djävulen för att de ska slå storklubben New York Yankees.

Titeln blev så populär att många fortfarande, efter 64 år, säger "Damn Yankees" när de talar om den av många hatade klubben. Innehåller ett fenomenalt dansnummer av Bob Fosse och Gwen Verdon, alltså det par som tv-serien Fosse/Verdon (Disney+) handlar om.

Tillgänglig på import-dvd.

The Bad News Bears (1976)

10 sevärda baseballfilmer – The Bad News Bears
Foto: Paramount Pictures.


En genuint rolig komedi om ett Little league-lag (baseball för barn, alltså) som leds av en lika ständigt berusad som charmig Walter Matthau. Avviker så kraftigt från de familjefilmsklichéer som är något av sportfilmernas förbannelse att den blivit en av Quentin Tarantinos tio favoritfilmer.

Barnskådespelarna, speciellt Tatum O’Neal, är väldigt roliga och mycket trovärdiga.

Tillgänglig på dvd/blu-ray.

Den bäste/The Natural (1984)

10 sevärda baseballfilmer – Den bäste
Foto: Warner-Columbia Film.

Barry Levinsons snygga filmatisering av Barnard Malamuds betydligt saltare roman är lite väl sentimental, till och med för att vara en baseballfilm, men ändå en rätt charmig saga. Redford, som spelade baseboll för University of Colorado, är övertygande som Roy Hobbs – en veteran med en havererad karriär som får en ny chans – och även birollerna är välspelade, speciellt Wilford Brimley som Redfords manager.

Glenn Close som, efter Farlig förbindelse några år senare, ofta fick spela skurk är här Redfords nästan osannolikt goda före detta flickvän.

Kan hyras på Microsoft store och iTunes.

Bull Durham (1988)

10 sevärda baseballfilmer – Bull Durham
Foto: Svensk Filmindustri.

Romantisk komedi om en kärlekstriangel mellan två baseballspelare (Kevin Costner och Tim Robbins) och en baseballfan (Susan Sarandon), som förvisso är tända på varandra, men kanske ännu mer tända på baseball. Susan Sarandon spelar en kvinna som varje år väljer en ny spelare i farmarlaget Durham Bulls att ha en affär med, och det här året finns det två kandidater: en erfaren och smart catcher på väg utför (Costner) och en korkad pitcher på väg uppåt (Tim Robbins), som Costner förväntas vara nån sorts mentor åt samtidigt som de är rivaler om Sarandon.

Man behöver nog inte vara jätteintresserad av just baseball för att ha roligt åt den här filmen. Vem som helst som umgåtts i en trång krets av människor med ett fanatiskt specialintresse kan känna igen sig.

Kan hyras på Microsoft store, Google play och iTunes.

De svek Amerika/Eight Men Out (1988)

10 sevärda baseballfilmer – De svek Amerika
Foto: Orion Pictures.

Mutskandalen kring baseballaget Chicago White Sox (omdöpta till Black Sox p.g.a. mutorna) är ett av de sorgligaste kapitlen i den amerikanska idrottshistorien. De centrala figurerna i filmen är pitchern Eddie Cicotte (David Strathairn), som närmar sig slutet av sin karriär, behöver pengar och vill hämnas på klubbens ägare, och Buck Weaver (John Cusack), en naiv hjälpreda som inte tog emot några pengar för att fixa matcher men som, i likhet med flera av spelarena, blev avstängda från sporten på livstid. Den mest kända av de avstängda spelarna är förmodligen Shoeless Joe Jackson (mer om honom i senare filmer på listan).

Manusförfattaren och regissören John Sayles berättar en komplicerad historia, med ett massivt uppbåd av skådespelare, med stort engagemang och en pedagogisk förmåga som gör att man hänger med även om man aldrig hört talas om skandalen.

Kan hyras på Microsoft store, Google play och iTunes.

Drömmarnas fält/Field of Dreams (1989)

10 sevärda baseballfilmer – drömmarnas fält
Foto: Svenska Filminstitutet.

En nybliven bonde (Kevin Costner i ännu en baseballfilm) hör en röst på ett åker i Iowa och får en vision som övertygar honom om att om han bygger en baseballplan där så kommer den legendariska spelaren Shoeless Joe Jackson från klubben Chicago White Sox, som fick sin karriär förstörd 1919 (se ovan), att dyka upp för att spela där.

En märklig blandning av nostalgi och mystik som för tankarna till Ray Bradbury och Steven Spielberg när de är som bäst (och sämst, skulle kanske en del säga). Filmen är enormt sentimental, men effektivt och säkert berättad.

Kan ses på Amazon Prime och hyras på Blockbuster, Google play, Microsoft store, iTunes och Rakuten TV.

Värsta gänget/Major League (1989)

10 sevärda baseballfilmer – värsta gänget
Foto: Egmont Film.

Cleveland Indians (ett verkligt lag, även om storyn är fiktion) får en ny ägare som vill flytta klubben till Florida, men bara kan göra det om den får rekordlåga publiksiffror. Hon värvar därför de sämsta spelare hon kan hitta för att se till att indians slutar sist i tabellen. I stort sett samma intrig som i den enormt framgångsrika tv-serien Ted Lasso alltså, men med skillnaden att det där rör sig om ett engelskt fotbollslag som värvar en till synes värdelös tränare för att de ska spela så dåligt som möjligt.

Den här historien om ett gäng charmiga losers som till slut naturligtvis skärper sig och utvecklas till stjärnor ska tydligen vara den baseballfilm som är mest populär bland professionella spelare. Kul även för en vanlig publik, även om det tar oroväckande lång tid för storyn att komma igång. Riktig fart på den blir det först under den avslutande halvtimmen.

Tillgänglig på dvd/blu-ray.

Tjejligan/A League of Their Own (1992)

10 sevärda baseballfilmer – Tjejligan
Foto: Columbia TriStar Films.

Filmen om den kvinnliga baseball-ligan All-american girls professional baseball league har verkligen baseball i blodet och berättar en historia som till och med baseballintresserade amerikaner nog inte visste så mycket om. Skådespelarna (Geena Davis, Rosie O’Donnell m.fl.) är genomgående lysande, och till och med Madonna gör en stark insats som lagspelare. Lite extra kul att Tom Hanks kan släppa loss (till den grad att han ibland spelar över) som alkoholiserad och stundtals rejält skitstövlig manager.

En av de filmer som betytt mest för amerikanska tjejers sportintresse, men man behöver varken vara amerikan eller tjej för att bli både road och rörd.

Kan hyras på Microsoft store, SF Anytime och iTunes.

Moneyball (2011)

10 sevärda baseballfilmer – Moneyball
Foto: Walt Disney Studios.

Michael Lewis bästsäljande faktabok Moneyball handlar om laget Oakland Athletics osannolika säsong 2002, när managern Billy Beane, som hade en begränsad budget att köpa spelare för, började använda komplexa statistiska formler för att hitta undervärderade spelare. Det låter inte som nåt man kan bygga en spelfilm på, men manusförfattarna Aaron Sorkin (The Social Network) och Steven Zaillian (Schindler's List) lyckas hitta den för sportfilmer så tacksamma underdog-vinkeln. Managern måste kämpa hårt mot klubbledningen för att driva igenom sina idéer, och några av de okända spelarna blir stjärnor medan andra realistiskt nog inte lyckas motsvara förväntningarna.

Brad Pitt och Jonah Hill i huvudrollerna är den sortens omaka par som Hollywood av naturliga skäl alltid har älskat. 

Kan ses på Netflix och Amazon prime och hyras på Microsoft store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV och Google Play.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL