Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 perfekta serier från 2000-talet

10 perfekta serier från 2000-talet

Jeanette Björlin | Lista
26 februari 2022
Jeanette Björlin | Lista
26 februari 2022

Serier du bara måste se

Om det finns tv-serier som är helt perfekta går att diskutera. Serierna på denna lista är – i alla fall nästintill – perfekta.

Six Feet Under (2001)

Six Feet Under
Foto: Warner Bros. Television

Familjen Fisher driver begravningsbyrån Fisher and Sons Funeral Home i Pasadena, Kalifornien och äldste sonen Nate har rest från Seattle hem till Kalifornien för att fira jul. Under flygresan träffar han en kvinna vid namn Brenda och de båda har sex direkt efter att de anlänt till flygplatsen. Under akten ringer yngste brodern David och meddelar att deras dominante far Nathaniel blivit påkörd av en buss under färden i firmans nyinköpta begravningsbil och omkommit. David ringer även till dottern i familjen, Claire, som sekunderna innan samtalet rökt crystal meth och drabbas av tyngden i samtalet mitt under ruset. Modern Ruth verkar på ytan samlad men allteftersom dödsbeskedet om hennes man blir verkligt, drabbas hon av enorma skuldkänslor och hon erkänner för sönerna att hon varit honom otrogen den sista tiden.

Alan Ball är skaparen bakom dramaserien Six Feet Under som hade premiär på HBO-kanalen 2001. Serien har hyllats, framförallt för sitt manus och skådespeleri och anses vara en av de bästa serierna som någonsin gjorts. Med Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodriguez, Mathew St. Patrick, Jeremy Sisto, Rachel Griffiths, James Cromwell och Justina Machado.

The Wire (2002)

The Wire
Foto: HBO Enterprises

The Wire skildrar en postindustriell amerikansk stad, från de drogtäta gatorna i West Baltimore till korruptionen i Stadshuset. Den här prisbelönta serien gestaltar allt utifrån polisens men även brottslingarnas perspektiv och vi möter en värld där gränserna mellan gott och ont och brott och straff hela tiden ifrågasätts.

David Simon skaparen bakom en av mina favoritserier The Wire, fick idén till serien efter att ha arbetat som kriminalreporter i Baltimore. Serien har hyllats för sin verklighetstrogna gestaltning av brottsligheten i Baltimore, Maryland. Serien utmärker sig för en lång rollista, där de flesta sedan tidigare är relativt okända. Medverkande är bl.a. Dominic West, John Doman, Idris Elba, Frankie Faison, Larry Gilliard Jr., Wood Harris, Deirdre Lovejoy och Wendell Pierce.

Arrested Development (2003)

Arrested Development
Foto: Netflix

Det här är historien om en förmögen familj som förlorade allt och sonen som blev tvungen att försöka hålla ihop den. Det är Arrested Development.

Mitchell Hurwitz är skaparen bakom denna lilla komedipärla till serie. Arrested Development har blivit ordentligt kritikerrosad, vunnit sex Primetime Emmy och en Golden Globe. Enligt tidskrifter som Time, Entertainment Weekly, och internetbaserade IGN är komediserien en av de bästa som någonsin gjorts. Medverkande: Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Michael Cera, Alia Shawkat, Tony Hale, David Cross, Jeffrey Tambor och Jessica Walter.

The Office US (2005)

The Office
Foto: NBC

Mockumentär som följer den tidvis absurda vardagen för en grupp kontorsarbetare, på jobbet och privat. Egon krockar, folk beter sig olämpligt och tristess bryts av galna upptåg och spratt.

Ricky Gervais (som hade huvudrollen i originalserien från 2001), Stephen Merchant och Greg Daniels är skaparna bakom den amerikanska versionen av brittiska The Office. Steve Carrell spelar Michael Scott, chefen på det fiktiva företaget Dunder Mifflin Paper Company. Serien är som sagt en mockumentär, med dokumentär inslag såsom intervjuer med medarbetare och bilder ur vardagen på företaget. Serien, främst de senare säsongerna har hyllats av kritiker. Priser The Office mottagit är Peabody Award 2006, två Screen Actors Guild Awards, en Golden Globe för Carells rollinsats, och fyra Emmy-statyetter. 

Rome (2005)

Rome
Foto: HBO

Efter segern över gallerna år 52 f Kr återvänder Gaius Julius Caesar med sin armé till Rom. Den styrande patricierklassen är rädd att därigenom förlora sitt välstånd. Medlemmar i senaten konspirerar mot Caesar, som vill genomdriva sociala förändringar. Caesars vän Pompejus Magnus slits mellan deras vänskap och sin samhällsställning. Vid fronten utmärker sig de två soldaterna Lucius Vorenus och Titus Pullo. Man får följa händelserna huvudsakligen genom deras ögon. De dras in i omvälvande händelser. Medan Caesar närmar sig Rom sätts allianser på prov och de ökade spänningarna utmynnar i en konflikt som förändrar historien.

John Milius, William J. MacDonald och Bruno Heller är skaparna bakom HBO historiska drama Rome. Serien fick stor uppmärksamhet med höga tittarsiffror och omtalad i media. Med endast två säsonger hann Rome vinna fyra Emmy, sju Primetime Emmy och en Visual Effects Society Award. Medverkar gör bl.a. Kevin McKidd, Ray Stevenson, Ciarán Hinds, Kenneth Cranham, Lindsay Duncan och Tobias Menzies.

Breaking Bad (2008)

Breaking Bad
Foto: Sony Pictures Television

Walter White, en alldaglig high school-kemilärare i 50-årsåldern som även extraknäcker på en biltvätt lever ett stillsamt liv, i ett oengagerat äktenskap med sin gravida, TV-shoppande fru Skyler och deras tonårige son Walter Jr., som lider av en lätt CP-skada När Walt Senior blir diagnostiserad med lungcancer, bestämmer han sig för att slå sig in på den brottsliga banan, för att kunna få ihop ett kapital att lämna efter sig vid sin kommande död. Han sätter upp ett "meth lab" och kokar metamfetamin tillsammans med sin tidigare elev, Jesse Pinkman.

Vince Gilligan är skaparen bakom megasuccén Breaking Bad, en av många ansedd vara den bästa tv-serien någonsin. Kemilärare som blir meth-kokare, what's not to like? Denna thriller/drama/neo-västern-serie har genom alla fem säsonger kritikerrosats och det sista avsnittet är så bra att jag blev gråtmild när jag förstod att det var över. Serien är överhopad med priser, såsom 16 Primetime Emmy, åtta Satellite Awards, två Golden Globe, två Peabody Awards, två Critics' Choice Awards och fyra Television Critics Association Awards. Bryan Cranston, Aaron Paul och Anna Gunn har även mottagit priser för sina rollprestationer i serien. Om inte detta är nog, så är serien den bästa någonsin enligt Guinness World Records. 

Sherlock (2010)

Sherlock
Foto: BBC

Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes i modern tappning. Sherlock Holmes arbetar i dagens London tillsammans med doktor Watson. Modern teknik tillsammans med Sherlocks skarpa hjärna gör arbetet med att lösa brott till en barnlek. Men vems lek är frågan då Moriarty drar i trådarna i bakgrunden.

Mark Gatiss, Steven Moffat är skaparna bakom denna moderna tappning på Sir Arthur Conan Doyles detektivromaner om Sherlock Holmes. Benedict Cumberbatch och Martin Freeman är perfekt castade som Sherlock Holmes och dr John Watson. Serien har hyllats bland kritiker, för manus regi och skådespel och har mottagit flertalet utmärkelser, däribland Emmy, Golden Globes, Peabody och BAFTAs.

True Detective (första säsongen, 2014)

True Detective
Foto: HBO

True Detective är en amerikansk tv-antologi dramaserie på HBO skapad och skriven av Nic Pizzolatto och regisserad av Cary Fukunaga. Seriens stjärnor är Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Kevin Dunn, Michelle Monaghan, Alexandra Daddario och Elizabeth Reaser. De använder flera tidslinjer för att spåra två detektiver i jakten på en seriemördare i Louisiana under sjutton års period.

Kriminalserien True Detective är riktigt spännande för det mesta men om vi går efter listans kriterier är det första säsongen som främst platsar att ta med. McConaughey och Harrelson är fantastiska som polisutredarna vi följer i flera år när de utreder en seriemördare. Efter att ha sett McConaughey här och året innan i filmen Dallas Buyers Club har jag kommit att verkligen uppskatta hans skådespel. 

The Leftovers (2014)

The Leftovers
Foto: Warner Bros. Television Distribution

Från Damon Lindelof, en av skaparna av succéserien Lost, kommer detta HBO-drama med timslånga avsnitt som handlar om ett förortssamhälle vars föreställningar om världen krossas av en global händelse kallad "The Departure" (som kan ha varit det bibliska uppryckandet), där vissa människor tas med och andra lämnas kvar. Serien, som är baserad på den bästsäljande romanen av Tom Perrotta (som även är en av serieskaparna) kretsar kring familjen Garvey och utspelar sig tre år efter den ödesdigra oktoberdagen då 140 miljoner människor – två procent av världens befolkning – försvann utan ett spår. Handlingen utspelar sig främst ur den arbetstyngde polischefen Kevin Garveys perspektiv och kretsar kring hur vanliga människor reagerar på oförklarliga skeenden som kan förena eller förgöra familjer och samhällen. Den visar hur prövningen från en aldrig tidigare skådad katastrof kan förvandla människors tro till cynism, paranoia, vansinne eller sektliknande fanatism.

Med bl.a. Carrie Coon, Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Liv Tyler och Chris Zylka i rollerna. En serie som ligger mig varmt om hjärtat. Jag började titta på The Leftovers två sista säsonger så sent som förra våren. Första säsongen var så pass mörk att jag avvaktade med att se andra när den kom. Så gick åren... Oj, vad glad jag är att jag bestämde mig att ta tag i andra och tredje säsongen. Kritiker har hyllat serien men hållit med om att första var en aningen mörk. Manus, regi och skådespel, framförallt Coons insats, har hyllats och serien anses av många vara en av de bättre någonsin. Jag måste slå ett extra slag för det gripande soundtracket, wow!

Chernobyl (2019)

Chernobyl
Foto: HBO

En dramaserie från HBO i fem delar som följer händelserna kring kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. En skildring av en rad modiga kvinnors och mäns öden och de kolossala uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en ofattbar katastrof.

Craig Mazin är skaparen bakom detta relativt nya mästerverk från HBO. Bara att tänka över vad jag ska skriva om miniserien Chernobyl idag, 25 februari 2022, väcker starka känslor. Det är ett gripande drama med så starka scener att den förmodligen lämnat många berörda. Att det har hänt på riktigt förstärker betydelsen Chernobyl har för film och tv-världen.  Medverkar gör bl.a. Jared Harris, Stellan Skarsgård och Emily Watson. Alla inblandade är fantastiska och inget kan väl återge skräcken såsom Skarsgårds minspel gör i denna serie du bara måste se. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL