Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kinesiska nyåret 2022: 10 kinesiska filmer du måste se!

Kinesiska nyåret 2022: 10 kinesiska filmer du måste se!

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
01 februari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
01 februari 2022

Fira det kinesiska nyåret med dessa pärlor

I dag är det dags att kliva in i tigerns år. Vi firar det kinesiska nyåret med att lista 10 kinesiska filmer du helt enkelt bara måste se. Det blir blandad kompott med drama, romantik, spänning och en hel del action.

Hard Boiled (1992)

Hard-Boiled
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Action, Thriller
Regi: John Woo

Handling: Den hårdkokte Hong Kong-polisen Tequila förlorade sin partner i en eldstrid med vapensmugglare, och måste nu samarbeta med Tony (en polis som infiltrerat maffian) för att stoppa vapensmugglarna.

Finns på: DVD/Blu-ray

Chungking Express (1994)

Chungking Express
Foto: Triangelfilm AB.

Genre: Drama
Regi: Wong-Kar Wai

Handling: Drama om två polisers kärleksliv (eller brist på det) i Hong Kong. Polis 223 har brutit med sin flickvän och letar ananasburkar med ett särskilt utgångsdatum. Polis 663, som också förlorat sin flickvän, pratar med sina möbler. Det låter inte mycket för världen, men det är briljant genomfört och en av Quentin Tarantinos favoritfilmer.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Crouching Tiger Hidden Dragon
Foto: Sony Pictures.

Genre: Äventyr, Drama
Regi: Ang Lee

Handling: En mästare överlämnar sitt legendariska vapen, ett vackert ornamenterat svärd, till Yu Shu Lien. Han vill att hon ska ta med sig svärdet till en aktad herre i Peking. Där träffar hon den unga Jen, en vacker dotter till den framstående guvernören Yu. De två kvinnorna blir goda vänner, men samma natt smyger sig en maskerad tjuv in i Herr Tes hus och rövar bort det ovärderliga svärdet…

Finns på: DVD/Blu-ray

In the Mood for Love (2000)

In the Mood for Love
Foto: Universal Studios.

Genre: Drama, Romantik
Regi: Wong-Kar Wai

Handling: Två par flyttar samtidigt in i samma fastighet, av en händelse är det bara mannen i det ena förhållandet och kvinnan i det andra som är närvarande. Deras respektive jobbar jämt och de två söker sällskap i varandra. Ungefär samtidigt kommer de på att båda deras partners har affärer vid sidan av.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Yi Yi (2000)

Yi Yi
Foto: Folkets Bio.

Genre: Drama, Romantik
Regi: Edward Yang

Handling: Familjen Jian är en typisk medelklassfamilj, som bor i en lägenhet i Taipei tillsammans med hustruns gamla mamma. Maken N.J. är i 40-årsåldern och delägare i en datafirma som tidigare gjort stora vinster, men som nu måste ändra inriktning för att överleva. Ljuset i mörkret för N.J. är att han återupptagit kontakten med sin ungdomskärlek. Han undrar varför livet aldrig blir som man tänkt sig.

Finns på: DVD/Blu-Ray

Infernal Affairs (2002)

Infernal Affairs
Foto: Universal Pictures.

Genre: Action, Thriller
Regi: John Woo

Handling: Denna snåriga polisthriller handlar om en snut som infiltrerar ett gäng och en gängmedlem som infiltrerar poliskåren. Låter det bekant? Några år efter premiären gjorde Martin Scorsese den hyllade remaken The Departed. Bra film, men denna är bättre.

Finns på: Draken film

Kung Fu Hustle (2005)

Kung Fu Hustle
Foto: Sony Pictures.

Genre: Äventyr, Komedi
Regi: Stephen Chow

Handling: Sing är en hjälplös och feg småtjuv i det kaotiska Kina på 1940-talet, som nästan skulle göra allt för att bli medlem i det ökända maffiagänget Axe Gang. När han försöker råna en frisör i bostadsområdet Pig Sty Alley, som fejkad Axe Gang-medlem misslyckas han helt då de boende i området inte riktigt är lika vanliga som de ser ut att vara – alla kan nämligen slåss som gudar. Det enda han lyckas med är få Axe Gang att vilja hämnas.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Lust, Caution (2007)

Lust Caution
Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Action, Drama
Regi: Ang Lee

Handling: En man blir förälskad i sin hustrus yngre väninna. Väninnan visar sig efter en tid ha dolda sidor och den ömsesidiga attraktionen utvecklas till en brinnande passion. Deras lust blir till slut ett spel där gränsen mellan hängivenhet och svek blir alltmer otydlig och där mord blir det slutgiltiga beviset på den största kärleken.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Ip Man (2008)

Ip Man
Foto: Mandarin Films Distribution Co. Ltd.

Genre: Action, Drama
Regi: Wilson Yip

Handling: En semi-biografisk berättelse om Wing-chung kung fu-grenens skapare Ip Man och hans liv i det japanskockuperade Foshan i Kina. Här bjuds det på helt fenomenal actionkoreografi!

Finns på: Netflix

The Farewell (2019)

The Farewell
Foto: NonStop Entertainment.

Genre: Drama, Komedi
Regi: Lulu Wang

Handling: Billi blir hemkallad från New York till släkten i Changchun. Fastän de vet att familjens matriark, farmor Nai Nai, bara har veckor kvar att leva, har de bestämt att inte låta Nai Nai själv få veta att hon är sjuk. Ett bröllop används som förevändning för att familjen ändå ska kunna samlas och ta farväl.

Finns på: Viaplay

NÄSTA ARTIKEL