10 filmer som hyllar singellivet – för dig som är ensam på alla hjärtans dag

10 filmer som hyllar singellivet – för dig som är ensam på alla hjärtans dag

Emil Oscar Rasmussen
13 februari 2024 kl. 20:02

Ensam på alla hjärtans dag? Här är 10 filmer som får dig att uppskatta att vara singel

Filmtopp tipsar om 10 filmer för dig som är ensam på alla hjärtans dag, som kommer att få dig att känna dig nöjd över att få leva singellivet.

När alla runt omkring dig firar kärleken på alla hjärtans dag kan det kännas lite extra ensamt att vara singel. Lyckligtvis finns det en och annan film som kan råda bot på den känslan.

Nedan har vi sammanställt tio filmer som kommer få dig att uppskatta singellivet – antingen genom att påminna om alla möjligheter som kommer med att vara singel, eller genom att höja ett varningens finger för att den där drömmen om evig kärlek, äktenskap och partnerskap sällan blir helt som man tänkt sig. I vissa fall kan det till och med förvandlas till en mardröm.

10 filmer som får dig att uppskatta singellivet – för dig som är ensam på alla hjärtans dag

How to Be Single (2016)
Foto: Warner Bros.

How to Be Single (2016)

Genre: Komedi, Romantik
Regi: Christian Ditter
Med: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann, Alison Brie m.fl.

Listan måste givetvis inledas med filmen som gör klart redan med sin titel att den bejakar singellivet. How to Be Single är enkel, lättsam och en bekräftelse på att singellivet kan se ut på många sätt – och att det är okej!

Handling: En grupp singlar i New York försöker navigera singellivet i en tid där definitionen av vad kärlek är, och vad man bör och inte bör göra i jakten på den, ständigt förändras. De har inte riktigt fått grepp om det en, men en sak är säker – det har aldrig varit roligare att vara singel i den stora staden.

Här kan du streama: How to Be Single (2016)

Eat Pray Love (2010)
Foto: Walt Disney Studios.

Eat Pray Love/Lyckan, kärleken och meningen med livet (2010)

Genre: Drama, Romantik
Regi: Ryan Murphy
Med: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Billy Crudup m.fl.

Filmen med Julia Roberts som blivit synonym med budskapet om att lyckan kommer inifrån snarare än ett på pappret perfekt äktenskap, eller karriär för den delen. Eat Pray Love påminner oss om att livet har så mycket mer att erbjuda än det vi förväntas sträva efter. Resultatet blir en fin hyllning av både kärleken och livet självt.

Handling: Liz (Roberts) lämnar New York och ger sig ut på en årslång resa till Italien, Indien och Bali där hon försöker hitta sig själv med hjälp av god mat, meditation och förhoppningen att få uppleva sann kärlek.

Här kan du streama: Eat Pray Love (2010)

Legally Blonde (2001)
Foto: Twentieth Century Fox.

Legally Blonde (2001)

Genre: Komedi, Romantik
Regi: Robert Luketic
Med: Reese Witherspoon, Luke Wilson, Selma Blair, Jennifer Coolidge m.fl.

Visst innehåller Legally Blonde gott om kärlek, men det är också en perfekt film för den som behöver en påminnelse om hur begränsad man kan bli av att definiera sig som en del av någon annan – särskilt om den personen inte inser ens sanna värde.

Handling: Elle Woods (Reese Witherspoon) blir dumpad av sin pojkvän och bestämmer sig för att göra vad som krävs för att vinna tillbaka honom. Mer konkret innebär det att följa honom till Harvard för att studera juridik. Men väl där börjar hon inse att hon har betydligt mer att komma med än bara sitt utseende och att vara någons flickvän.

Här kan du streama: Legally Blonde (2001)

Blue Valentine (2010)
Foto: SF Studios.

Blue Valentine (2010)

Genre: Drama
Regi: Derek Cianfrance
Med: Ryan Gosling, Michelle Williams m.fl.

Behöver du en påminnelse om att det där drömförhållandet inte alltid blir som man tänkt sig ändå, finns det få bättre filmer än Blue Valentine med suveräna Ryan Gosling och Michelle Williams i huvudrollerna.

Handling: Blue Valentine är en bister skildring av de sista dagarna i en relation, som kontrasteras med tiden i förhållandet som då fasaden och förhoppningen om att få leva lyckliga i alla sina dagar fortfarande var intakt.

Här kan du streama: Blue Valentine (2010)

Gone Girl (2014)
Foto: Twentieth Century Fox.

Gone Girl (2014)

Genre: Drama, Thriller
Regi: David Fincher
Med: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Carrie Coon m.fl.

Tycker du inte att Blue Valentine var en tillräckligt stor varningsklocka för riktningen som förhållanden ofta tar? Då är det bara att kasta sig över det värsta tänkbara scenariot som Gone Girl bjuder oss på.

Handling: Nick Dunnes fru Amy har försvunnit i samband med deras femte bröllopsdag. Han anmäler henne försvunnen, men det blir snabbt tydligt att deras förhållande var allt annat än perfekt, vilket gör honom till en huvudmisstänkt bakom hans försvinnande. Har Nick dödat Amy? Eller lurar något mer under ytan?

Här kan du streama: Gone Girl (2014)

Wedding Crashers (2005)
Foto: SF Studios.

Wedding Crashers (2005)

Genre: Komedi, Romantik
Regi: David Dobkin
Med: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken, Rachel McAdams, Isla Fisher m.fl.

Om vi bortser från den extrema metoden som våra huvudkaraktärer använder sig av i Wedding Crashers – samt några detaljer här och där som kanske inte åldrats klockrent – är filmen en härlig uppmaning om att leva singellivet till fullo (och låta kärleken komma när den kommer).

Handling: Singelkillarna John Beckwith (Owen Wilson) och Jeremy Grey (Vince Vaughn) kollegor och vänner som tillsammans bemästrat konsten att våldgästa bröllop för att kunna förföra kvinnor. Deras strategi stöter plötsligt på patrull när en av dem får känslor för en kvinna på riktigt.

Här kan du streama: Wedding Crashers (2005)

The Lobster (2015)
Foto: Lucky Dogs.

The Lobster (2015)

Genre: Komedi, Drama, Romantik
Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Colin Farrell, Rachel Weisz, Olivia Colman, Léa Seydoux m.fl.

Vill du ha något annorlunda som kan få dig att må bra över singellivet är The Lobster av Yorgos Lanthimos någonting utöver det vanliga. Filmen kretsar visserligen på en desperat jakt efter kärlek, men i form av ett satirisk (och surrealistisk) kommentar om hur vi ser på singelmänniskor. Ett annat tips är Lanthimos senaste suveräna film, Poor Things, som betonar vikten av att inte låta sig låsas fast av en partner innan man är redo.

Handling: I ett dystopiskt samhälle blir David (Colin Farrell) tvingad att checka in på ett hotell för singlar. Där har han och de andra gästerna blott 45 dagar på sig att hitta en partner. Skulle de misslyckas förvandlas det till ett djur som de själva valt ut; i Davids fall en hummer.

Här kan du streama: The Lobster (2015)

Promising Young Woman (2020)
Foto: UIP.

Promising Young Woman (2020)

Genre: Drama, Thriller
Regi: Emerald Fennell
Med: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Christopher Lowell, Jennifer Coolidge m.fl.

Okej, det här kanske är den minst "peppiga" filmen för den som är singel, med tanke på sitt fokus på hur till och med en kvinna som till synes inte ens bryr sig om något sådant som kärlek längre, lyckas bli sviken av en romantisk partner. En duglig påminnelse om att jakten på kärlek inte förtjänar allt ditt fokus är det alltjämt.

Handling: En traumatisk händelse i Cassies (Carey Mulligan) förflutna har gjort att hon ägnar sin fritid med att hämnas på den typen av män som kastade omkull hennes liv. Ett oväntat möte ger henne möjligheten att gå vidare i livet, men också att få utkräva den slutgiltiga hämnden.

Här kan du streama: Promising Young Woman (2020)

Foto: SF Studios.

Birds of Prey (2020)

Genre: Action
Regi: Cathy Yan
Med: Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett, Ewan McGregor m.fl.

Det här är minst sagt en okonventionell film om att lämna ett destruktivt förhållande bakom sig, för att sedan kunna blomma ut på egen hand, lite i samma anda som i Legally Blonde – men med betydligt mer action och våld.

Handling: Efter att det har tagit slut med Jokern slår sig Harley Quinn samman med Black Canary, Huntress och Renee Montoya för att rädda en ung flicka från ledaren av en ond organisation.

Här kan du streama: Birds of Prey (2020)

Swingers (1996)
Foto: Miramax.

Swingers (1996)

Genre: Komedi
Regi: Doug Liman
Med: Jon Favreau, Vince Vaughn, Ron Livingston m.fl.

Vi har haft en hel del tips som lutar sig mot kvinnlig vänskap och att kärleken, framför allt till destruktiva män, inte är något att sträva efter, så för att balansera ut ger vi Wedding Crashers en kompis med fokus på manlig vänskap. Swingers är en underbar film om just det och en fin påminnelse om att våga ta tillvara på tillvaron och inte fastna i det förgångna.

Handling: Mike har lämnat sitt livs kärlek för att försöka sig på en karriär som skådespelare i Hollywood. Men han har svårt att släppa taget och tillbringar all sin tid hemma i väntan på att hon ska ringa. Till slut får hans vänner nog av hans tjurande.

Här kan du streama: Swingers (1996)

Fler tips som övervägdes för listan:

 • Thelma & Louise (1991)
 • Forgetting Sarah Marshall (2008)
 • Ghost World (2001)
 • Frances Ha (2012)
 • Mandomsprovet (1967)
 • Kramer vs. Kramer (1979)
 • Marriage Story (2019)
 • Under Toscanas sol (2003)
 • Spring Breakers (2012)
 • Wild (2014)
 • Obvious Child (2014)
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL